COOL to know, Ieşită din tipare

Când vine vorba despre cărți, vine vorba despre….

22 apr. , 2018  

23 aprilie este Ziua Mondială a Cărții, așadar, o ocazie numai bună să vorbim despre acești prieteni ai noștri. Le-am numi lucruri, însă nu știm dacă este corect sau măcar exact. Cine iubește cărțile s-ar putea să se simtă ofensat dacă am spune că un roman de Eliade, un volum de Nicu Steinhardt sau Petre Țuțea, Shakespeare (că tot e aniversarea lui astăzi), Murakami sau Dostoievski sunt pur și simplu niște obiecte – cărți, de pus în bibliotecă. Pentru cine iubește cărțile, orice întâlnire cu un autor care îi place este similară descoperirii unei noi planete. Putem vorbi despre „planeta John Steinbeck” sau „planeta Mircea Cărtărescu”, spre exemplu, fără teama de a greși. Operele unui scriitor constituie o lume complexă, pe care o descoperim la început timid, iar apoi suntem absorbiți de ea – dacă empatizăm, bineînțeles. Iar după această incursiune nu mai suntem niciodată aceiași. Cine poate să spună că a rămas același om după ce l-a citit pe Dostoievski?

Astăzi este Ziua Mondială a Cărții și, prin extensie, a tuturor acestor prieteni ai noștri, care au lărgit granițele realității și au pătruns adânc în sufletele noastre. Dar de ce este, până la urmă, atât de importantă o carte? În două cuvinte nici n-am ști să spunem. Așa că explicăm mai pe larg, așa cum ne pricepem, sperând să adăugați, completați, rectificați și voi, cei care citiți aceste rânduri. Vorba lui Ion Creangă: „Am scris lung pentru că n-am avut timp să scriu scurt”. Deci, revenind la subiect, când vine vorba despre cărți, vine vorba despre….

Idei – Lumea cărților se sprijină pe acești piloni sensibili, dar atât de bine articulați. Sute de mii, poate milioane de idei – unele cunoscute, altele inovatoare, puternice sau insinuante; poate unele le intuiam, dar „ce exact exprimă autorul ăsta ce simțeam/gândeam și eu nu știam să spun atât de bine!”. Pentru toată această bogăție pe care o primim din lumea cărților suntem recunoscători!

Emoții – Cine dintre noi nu a fost răvășit când a citit „Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt, „Ai toată viața înainte” de Romain Gary, „Anna Karenina” de Tolstoi sau „Noaptea de Sânziene” de Mircea Eliade? În domeniul literaturii, ideea poartă de cele mai multe ori veșmântul emoției. Din această cauză, impactul cu universul ficțional este, de cele mai multe ori, memorabil, iar impresia de lungă durată.

Sentimente – Sentimentele pe care le avem după ce citim o carte sunt emoții decantate. Rămânem cu o senzație tonică, de câte ori ne gândim la un autor, cu un gust amărui sau dulce, cu un zâmbet sau o lacrimă în ochi. Dacă nu rămânem cu niciun sentiment, ori autorul, ori cartea nu au fost tocmai cele potrivite pentru noi.

Drum nou în viață – Și nu exagerăm cu nimic! O carte esențială, care vine exact în momentul în care aveam mai mare nevoie de ea ne poate da un restart. Punct și de la capăt. Ne poate împărtăși o nouă perspectivă asupra lumii, o nouă viziune sau poate fi chiar o epifanie.

Alt univers – Cărțile sunt un alt univers, o altă lume, mai bună sau mai rea, dar din care avem oricând puterea să ieșim, dacă nu ne convine. În acest univers avem posibilitatea să experimentăm posibile situații de viață. Însă fără niciun risc. Citim, deci ne antrenăm pentru tot ce se poate ivi în viața reală.

Experiențe prețioase –  gratis, sau, mă rog, contra unei valori modice, prețul unui volum în librărie. Pentru că devenim empatici cu ceea ce citim, dar și pentru că materia noastră cenușie nu știe să distingă între realitate și imaginație, orice carte este pentru noi o experiență de viață în plus. Nu degeaba spunea Mario Vargas Llosa „câte cărți citite atâtea vieți trăite”.

Autocunoaștere – Deși par a fi despre alții, cărțile sunt, de fapt, despre noi. Sunt cea mai scurtă cale către autocunoaștere, cu ele începe călătoria spre sine. Citim, medităm, analizăm și astfel pătrundem în chiar miezul ființei noastre.

Prieteni noi – Un autor care ne place devine automat prietenul nostru. Îi dăm un „Like” în mintea noastră și știm sigur că el nu ne va considera niciodată „unfriend”. Și ce onoare mai mare să știi că poți fi prietenul atâtor minți strălucite, din toate timpurile, de la necunoscutul autor al „Epopeii lui Ghilgameș” și până la autorii contemporani?

Plăcere pură – Câte momente de lectură, atâtea momente de plăcere pură. Citim pentru că ne place! Iar dacă asta nu ne-ar face bine sau ar fi interzis suntem convinși că cei mai mulți dintre noi și-ar asuma toate riscurile!

Foto: Facebook Librăria Humanitas Magheru

La mulți ani tuturor celor pentru care cartea înseamnă un lucru fără de care nu înțeleg să trăiască și la cât mai multe volume adunate – în bibliotecă, minte și suflet!

De  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

, , , , , , , , , ,