COOL to know

Curiozități despre sărbătoarea Paștelui

13 apr. , 2017  

Prima poveste a unui iepure (numit mai târziu „Iepuraşul de Paşte“) şi a ouălor care se ascund în grădină a fost publicată în 1680.

Obiceiul de a împărți ouă de Paşte este un obicei mai vechi chiar decât sărbătoarea Paştelui. Ouăle de Paşte au fost date ca un simbol al renaşterii şi al vieţii în multe culturi. Se întâlnea la egipteni, perşi, gali, greci şi romani.

În zilele de demult, covrigii erau asociaţi cu Paştele datorită împletiturii lor care duce cu gândul la braţele încrucişate a rugăciune.

În timpurile medievale, în biserici se desfăşura un festival ce consta în aruncarea oului. Preotul arunca un ou fiert tare către unul dintre băieţii din cor, iar apoi oul era aruncat de la un băiat la altul. Când ceasul bătea ora 12, cel care avea oul era declarat câştigător şi trebuia să-l păstreze.

Crinul alb, simbolul Învierii, este floarea specială de Paşte. Reprezentând puritatea şi harul, crinii albi decorează multe  biserici şi case în perioada sărbătorilor pascale.

Actul tradiţional de pictare a ouălor este numit Pysanka, cu origini în Ucraina. Acesta implica utilizarea de ceară şi vopseluri care colorează oul.

În trecut, culorile pentru ouă se obţineau din elemente naturale cum ar fi: coji uscate de ceapă, scoarţă de copac, petale de flori sau sucuri din plante.

Peluza din faţa Casei Albe găzduieşte în fiecare an Easter Egg Roll. Această tradiţie a fost începută de către preşedintele Rutherford B. Hayes în 1878.

Cea mai mare vânătoare de ouă de Paşte a avut loc în Florida, unde 9.753 de copii au căutat 501.000 ouă.

Foto Alina Sin

După Halloween, Paştele este sărbătoarea în care se consumă cele mai multe dulciuri. Peste 54.000.000 kg sunt cumpărate în fiecare an în lume.

Primul ou de ciocolată din Marea Britanie a fost produs în 1873 de către Fry’s of Bristol.

Cele mai populare ouă de ciocolată din lume sunt Cadbury’s Creme Egg. Muncitorii de la Cadbury din Birmingham produc 1,5 milioane de ouă de ciocolată în fiecare zi.

Conform studiilor, atunci când oamenii mănâncă un iepuraş de ciocolată de Paşte, 76% mușcă întâi de la urechi, 5% încep de la picioare şi 4% pornesc de la coadă.

Jellybeans au fost făcute pentru prima dată în America de către cofetarul din Boston William Schrafft.

În timpul vacanţei de Paşte, americanii cumpără mai mult de 700 de milioane de „marshmallow peeps” (dulciuri în formă de iepuraşi şi puişori),  ceea ce le face cele mai populare dulciuri de Paşte.

Potrivit Guinness Book of World Records, cel mai înalt Ou de Paşte din ciocolată a fost făcut în Italia în 2011. Cu 10,39 metri înălţime şi 7,200 kg greutate, era mai înalt decât o girafă şi mai greu decât un elefant.

Cel mai mare ou de Paşte decorat a fost făcut în Alcochete, Portugalia, în 2008. Acesta măsura 14,63 metri în lungime şi 8,23 metri în diametru.

În 2007, un ou acoperit cu diamante a fost vândut pentru aproape 9 milioane de lire sterline. Oul este special pentru că, în fiecare oră, un cocoşel bijuterie apare din partea de sus a oului, bate din aripi de patru ori, dă din cap de trei ori şi face un zgomot precum cântatul! Oul de aur a fost făcut cadou de către familia regală rusă pentru logodna unui aristocrat francez, baronul Edouard de Rothschild.

De  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

, , , , , ,