
Sfârşitul anului 2016 a lăsat industria de film mai săracă. Debbie Reynolds nu a putut trece peste pierderea fiicei ei, aşa că la doar o zi distanţă de la moartea ei, a plecat după ea. Carrie Fisher şi mama sa, Debbie Reynolds, au părăsit această lume împreună şi au lăsat în urma lor nu numai filme ce au făcut istorie, ci şi cărţi pline de umor, sinceritate şi inteligenţă. Chiar dacă cele două actriţe sunt cunoscute în primul rând pentru rolurile memorabile din filme, ele sunt şi autoarele a câtorva cărţi vândute în milioane de exemplare.
Iată o trecere în revistă a celor mai bune cărţi ale lor:
Unsinkable – Debbie Reynolds
Publicat în 2013, acest volum de memorii continuă prima carte scrisă de Reynolds, „Debbie: My Life” (1988).
Unsinkable vorbeşte despre felul în care a trecut Debbie Reynolds de despărţirea de Eddie Fisher, tatăl celor doi copii ai săi. Acesta a părăsit-o, lăsând-o cu doi copii mici de crescut, pentru cea mai bună prietenă a ei, Eliyabeth Taylor, după ce soţul acesteia, Mike Todd, s-a prăpădit.
Reynolds oferă în această carte detalii savuroase despre cele două mariaje ratate, dar şi despre cel de-al treilea soţ, pe care îl consideră, între ghilimele, talismanul ei norocos. Acesta a furat milioane din averea ei pe care le-a pierdut apoi rând pe rând. Reynolds face referire şi la problemele financiare întâmpinate, inclusiv la pierderea hotelului de vis din Las Vegas. De asemenea, autoarea îşi invită cititorii în cercul apropiat familiei ei, vorbind cu adâncă afecţiune şi sinceritate despre relaţia cu cei doi copii ai săi, Carrie şi Todd Fisher. O parte importantă a cărţii o dedică viaţii ei de actriţă din perioada de aur a Hollywoodului („the most magical time you could imagine”), incluzând-o şi pe prietena ei de-o viaţă, legendara Elizabeth Taylor. Cartea cuprinde multe alte povestiri, ce nu au ajuns niciodată în tabloide, despre celebrităţi ca Ava Gardner, Clark Gable, Frank Sinatra, Mick Jagger, Gene Kelly şi mulţi alţii.
Make ‘Em Laugh: Short-Term Memories of Longtime Friends (2016) – Debbie Reynolds
Debbie Reynolds s-a aflat în lumina reflectoarelor timp de decenii. A întâlnit preşedinţi, a jucat pentru Regina Angliei şi a petrecut alături de regi. Tocmai de aceea, Debbie are o mulţime de amintiri de depănat în această carte, de la nopţile petrecute cu amicii săi, la momente petrecute cu mari personalităţi ale vremii: Lucille Ball, Frank Sinatra, Bette Davis, Phyllis Diller, de la povestiri despre mariaj, la postura de mamă. În această carte, Debbie Reynolds se axează pe detalii legate de felul în care a marcat-o lumea show-bizului, într-o perioadă în care ea era faimoasă, alegând să povestească într-o manieră plină de umor şi farmec amintiri amuzante, dar şi unele dintre cele mai emoţionante şi tulburătoare. Această colecţie de amintiri pune în evidenţă abilitatea desăvârşită a lui Debbie de a face oamenii să râdă.
Wishful Drinkings – Carrie Fisher
După patru nuvele de succes, Carrie Fisher scrie prima sa carte de memorii. Apărută în 2008, Wishful Drinking dezvăluie cum este să creşti la Hollywood, cum e să ajungi pe platourile de filmare pentru un film „micuţ” numit Star Wars şi să devii peste noapte un personaj emblematic, într-un film care va face istorie, totul la numai 19 ani.
Carrie îşi povesteşte copilăria, scrie despre divorţul părinţilor, despre căsătorie, despre divorţul de Paul Simon, care i-a rămas însă un bun prieten, în ciuda despărţirii lor, şi despre cum a învăţat să treacă peste faptul că tatăl fiicei ei a fost gay. Totul într-un mod cât se poate de intim şi de sobru în acelaşi timp.
Carrie dezvăluie într-un mod dezarmant de sincer amănunte scandaloase ale realităţii sale bizare, cu acea inteligenţă inimitabilă cu care era înzestrată şi cu un umor contagios.
Postacards from the Edge – Carrie Fisher
Este cea mai vândută carte şi singura după care s-a făcut şi film (al cărui scenariu a fost scris tot de Carrie Fisher) cu Meryl Streep, Shirley MacLaine şi Dennis Quaid în rolurile principale.
Este o carte semi-autobiografică, publicată pentru prima dată în 1987, al cărei subiect se învârte în jurul actriţei de film Suzanne Vale ce încearcă să-şi pună viaţă în ordine după o supradoză de droguri.
Împărţită în cinci secţiuni principale, este mai mult decât o carte despre statutul de star şi despre lumea drogurilor. Este o carte despre puterea fascinantă a tentaţiilor, dar şi a pericolelor care se ascund în spatele dorinţelor noastre care ne transformă în victimele propriilor noastre dependenţe: de bani şi succes, sex şi nevoia de iubire.
Shockaholic – Carrie Fisher
Acest nou volum de memorii apărut în 2011 oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă să fii fiica unei vedete de la Hollywood, totul condimentat cu poveşti de culise. Spusă în acelaşi stil brutal de intim şi de onest, Shockaholic oferă detalii picante ale vieţii starurilor de la Hollywood, de la bârfe scandaloase, la poveşti despre alcool şi trafic ilegal de droguri, de la relaţiile familiale, la cele cu politicieni, de la terapia de şoc, la puterea de a vorbi despre terapie.
Aşa cum spunea şi în rolul Prinţesei Leia, “It isn’t all sweetness and light sabers”, iar Carrie ne invită într-o aventură narativă fără bariere, într-o manieră dureroasă, dar şi amuzantă în aceeaşi măsură.
The Pricess Diarist – Carrie Fisher
Publicată cu numai o luna înaintea decesului, cartea aruncă o privire în culisele uneia dintre cele mai faimoase serii de filme din toate timpurile: Star Wars.
Cartea are la bază jurnalul ţinut în timpul filmărilor începute în 1977 şi descrie cu candoare şi introspecţie pasiunea adolescentei de 19 ani de atunci pentru colegul ei de platou, Harrison Ford. Totul e descris prin ochii femeii mature şi mult mai în vârstă de acum, în contrapunct cu inocenţa sentimentelor trăite la vârsta turnării filmului.
Cărţile lui Carrie Fisher and Debbie Reynolds pot fi comandate şi la noi de pe siteul editurii Okian.