Cu o barbă până aproape de talie și ambele brațe tatuate de sus până jos cu povești, Edward Aninaru, “fotograful roman al vedetelor de la Hollywood”, îți atrage atenția din prima clipă în care-l vezi. Însă adevăratele povești sunt spuse de fotografiile sale – povești ale celebrităților de la Hollywood, care, prin intermediul imaginii, ajung la fiecare dintre noi. Celine Dion, Naomi Campbell, Ne-Yo, Jay Sean, Mădălina Ghenea, Alexandra Stan, Anastasia Soare, Nadia Comăneci, Catrinel Menghia, James Goldstein sunt doar câteva dintre vedetele ale căror imagini au fost surprinse de Edward Aninaru, în al cărui palmares se înscrie și colaborarea cu edițiile străine ale unor reviste de top ca Elle, Viva, Playboy, Cosmopolitan, Forbes, Sony Music și FHM.

Crescut în București, în cartierul Berceni, într-o gașcă numeroasă de rockeri, Edward Aninaru a descoperit fotografia întâmplător, la aproape 30 de ani. Marea sa pasiune erau computerele și Photoshop-ul. Iar atunci când nu a mai avut ce imagini să prelucreze s-a gândit să le facă el însuși. Totul a început cu un autoportret și a continuat cu prelucrarea fotografiilor prietenilor. Profesor i-a fost chiar pasiunea sa pentru fotografie, iar prima trusă de fotograf profesionist a obținut-o participând și câștigând concursuri de fotografie. Dintr-o șotie a destinului a plecat în vacanță în Statele Unite și a rămas acolo, printre vedetele de calibru internațional îndrăgostite de fotografiile lui. Și-ar dori să-i pozeze pe Rolling Stones și Red Hot Chilli Peppers, lucru deloc imposibil, pentru că la Hollywood dai peste vedete la tot pasul – iar la modul propriu, Edward Aninaru chiar era să dea cu mașina sa peste Al Pacino. Un accident grav de mașină, în urma căruia risca să rămână paralizat, l-a pus la grea încercare în urmă cu un an. Însă fotograful-poveste a reușit să treacă peste asta si să ne vorbească mai departe despre frumusețea lumii și a oamenilor prin imaginile lui.

Naomi

 1. “Fotograful vedetelor” – Cine te-a numit așa, cum a apărut acest supranume? E un brand?

Aceasta „titulatură” de fotograful vedetelor a urmat altelor. La început a fost cea de „fotograful Innei”. Și nu, nu consider că este un brand. Cred că, atunci când oamenii vor să mă eticheteze, le este mai la îndemână să alăture numele meu diferitelor titulaturi.

 1. Cum ai vrea tu să fii ținut minte?

Cât mai simplu, probabil numele ar fi de-ajuns. Cel puțin așa mi-aș dori eu…

 1. Cum ajunge un fotograf să fie el însuși vedeta? De cele mai multe ori fotografii rămân în umbra vedetelor pe care le pozează.

Sincer, nu știu să va răspund. Asta pentru că eu consider că sunt în continuare în umbra imaginilor mele și a celor pe care îi fotografiez. Nu sunt și nu cred că voi fi vreodată o vedetă, nu aș avea cum.

Jay Sean1

 1. De cât timp ești plecat în SUA? Ești stabilit acolo? Ți-ai dorit asta sau a fost o întâmplare?

M-am stabilit acolo în urma cu 3 ani. Interesant este faptul că niciodată, dar niciodată, nu m-am gândit că voi trai în altă țară. Niciodată nu mi-am dorit așa ceva și nu am făcut planuri în acest sens. A fost pur și simplu o întâmplare, pentru că am ajuns acolo într-o vacanță. Ulterior lucrurile s-au desfașurat cu o viteză fantastică, așa încât, un an mai târziu, am ajuns să mă mut acolo definitiv.

 1. Cu ce vedete ai lucrat cel mai bine? Unde a existat chimie?

Consider că în majoritatea cazurilor a existat o „chimie”, pentru că altfel este destul de greu de lucrat. Bineînțeles că sunt și cazuri în care, pe lângă legătura profesională, s-a format și o prietenie. Cred că cel mai bun exemplu este cel cu Inna și spun asta pentru că am lucrat împreună, în decursul anilor, zeci de proiecte.

Celine

 1. Ce fel de fotografie faci tu? Cum ai cataloga-o?

Cred că o putem încadra ca fotografie comercială cu ușurință, sau îi mai putem spune și celebrity photography. Oricum am denumi-o, ea se află în zona comercialului.

Ghenea

 1. Iți place să folosești Photoshopul? Sunt unii fotografi care preferă imaginea raw.

Sincer, nu îmi mai place să folosesc Photoshopul de ceva verme. Îl consider o pierdere de timp. Aș prefera să fac fotografii în tot timpul irosit în fața monitorului. Însă postprocesarea, că este făcută în Photoshop, alte programe de editare sau chiar camera obscură, este necesară. Dar sunt convins că există și fotografi care preferă imaginea raw, la fel cum există și oameni care nu consumă carne. Este opțiunea lor.

2

 1. Ce aparat ai?

Mometan folosesc o camera Canon 5Ds.

 1. De obicei domeniul ăsta al fotografiei se intersectează în multe situații cu alte domenii artistice. Ai fost atras vreodată, să zicem, de scenaristică sau de make-up?

Fotografia într-adevăr se poate intersecta ușor cu alte domenii. Eu mai cochetez, din când în când, cu regia de clipuri muzicale. Dar nu fac din asta o prioritate, ci doar mai evadez din când în când.

 1. Care e povestea tatuajelor tale? Câte ai în total? La ce vârstă ți l-ai făcut pe primul?

Momentan am trei tatuaje. Două pe brațe și unul în zona gatului. Am început când eram un puști, în anul 1991. Au urmat o serie de tatuaje care au fost acoperite ulterior de altele și tot așa, până când m-am hotărât să îmi fac pe brațe cele două povesti: “Vrăjitorul din Oz”, pe mână stângă și “Alice în Tara Minunilor” pe cea dreaptă. Sunt niște povesti care m-au marcat și de care nu mă despart niciodată, chiar le am în telefon și acum. Aceste două povești au multe lucruri în comun, iar alegerea lor nu a fost deloc dificilă pentru mine. Și – trebuie să recunosc – din cauza asta sunt o adevărată atracție pentru copii!

1

 1. Ești supranumit fotograful vedetelor, dar la fel de bine ai putea fi numit și fotograful-poveste. Poveștile sunt foarte importante în viața ta. De ce?

Pentru că am crescut cu povești. Și nu numai că am crescut, dar am și continuat să le ascult până în zilele noastre. Am chiar o colecție de sute de viniluri cu povești. Mă relaxează foarte tare când le ascult și, tocmai pentru că îmi plac atât de mult, am ales două dintre preferatele mele pentru a-mi ilustra brațele.

 1. Pe 10 și 11 și pe 17 și 18 octombrie ai organizat la București două workshop-uri de fotografie, #EpicPictures, prin care le dezvălui oamenilor cum să realizeze fotografii care spun povești. Ce beneficii crezi că vor avea pasionații de fotografie descoperind aceasta nouă perspectiva?

Cei prezenți vor putea să lucreze cot la cot cu mine timp de două zile extrem de intense. O să facem fotografii împreună, dar o să și edităm și o să povestim. La finalul celer două zile, cursanții vor vedea exact cum lucrez eu, începând cu elaborarea scenografiei, aranjarea modelelor, make-up, hair, discuție despre concept, ședință foto până la imaginea gata de prinț.

 1. Crezi că poveștile pot face lumea mai bună?

Probabil pot ajuta un pic. Imaginația și joaca de-a copilăria nu pot face rău, în niciun caz.

 1. Când te vei mai întoarce la București? Workshop-urile pe care le-ai organizat au fost așteptate cu nerăbdare de oameni. Când vei mai organiza altele?

Aș vrea să pot răspunde cât mai exact la întrebarea așa, dar, din păcate, nu știu când mă voi mai întoarce să fac alt workshop. Cu siguranță, dacă voi mai organiza așa ceva, o să aflați.

 1. Cine e mentorul tău? Ce fotograf admiri?

Nu am avut un mentor cu adevărat, dar admir o mulțime de fotografi. Nici nu știu cu cine să încep. Probabil unul dintre cei care m-au influențat cel mai mult este LaChapelle.

 1. Care e cel mai frumos lucru care s-a spus despre tine?

S-au spus și se spun în continuare multe lucruri frumoase, care mă fac să roșesc și pe care, de multe ori, consider că nu le merit. Mă bucură nespus când simt că oamenii apreciază imaginile mele. Pentru mine este suficient.

 1. Ce-i lipsește lumii prezente? Ce crezi că suntem pe cale să pierdem noi, oamenii și e mare păcat să se întâmple asta?

Răbdarea și respectul. Văd în jurul meu oameni tot mai grăbiți și mai nepăsători cu cei din jurul lor. Dacă aș mai adăuga și bucuria lucrurilor simple, probabil ar fi prea mult.

 11266504_10153225456565498_3757869263001988122_n

 1. Dacă ai face o expoziție / un album foto despre tine, cum ar arăta?

O expoziție nu cred că voi face. Un album foto ar fi mai intim, l-aș putea arăta doar cui doresc, ar fi altceva. Mi-ar plăcea să poată cuprinde poze pe care nu am reușit să le fac – imagini pe care le-am trăit, care m-au marcat și care nu au rămas imortalizate în niciun fel. Dar pentru asta avem amintiri, iar acest album probabil nu va apărea niciodată.

10599459_10152996169980498_4229261956805267774_nFoto: www.edwardaninaru.com, https://www.facebook.com/edwardaninaru?ref=ts&fref=ts

COOLtura Mall

Post a comment