Milioanele de fani din lumea întreagă ai lui Haruki Murakami au un nou motiv de bucurie. Cel considerat unul dintre cei mai mari scriitori contemporani ai lumii, tradus în 50 de limbi şi cu sute de milioane de volume vândute pe tot globul, Haruki Murakami lansează în Japonia, în luna februarie 2017, un nou roman. Anunţul a fost făcut miercuri de Shinchosha Publishing, însă nici titlul cărţii, nici tema şi nici chiar data exactă a lansării nu au fost dezvăluite. Editorul a publicat pe site imaginea a două cărţi cu paginile albe, netipărite şi următorul mesaj: „Noul roman al lui Haruki Murakami va apărea curând, în februarie 2017”. Restul detaliilor rămân – cum se întâmplă de multe ori şi în romanele scriitorului nipon – un mister.

carte

Foto: www.shinchosha.co.jp

Shinchosha a spus totuşi că cel de-al paisprezecelea roman al lui Murakami va fi publicat în două volume, din cauza dimensiunilor sale impresionante – manuscrisul are 2000 de pagini.

Cu timiditatea care îl caracterizează, Murakami a mărturisit şi el, în cadrul unei recente ceremonii din Danemarca, faptul că lucrează la un roman. La evenimentul în cadrul căruia Murakami a primit Premiul pentru Literatură Hans Christian Andersen, scriitorul nipon a oferit publicului câteva detalii despre noua sa carte: „Va fi mai lungă decât Kafka la malul marii şi mai scurtă decât 1Q84” după cum nota cotidianul japonez Asahi.

2016_12_01_16960_1480572063-_large

Foto via Associated Press/Melissa Hjerrild

Ultimii ani au fost foarte prolifici pentru scriitorul japonez. După ce, în 2013, a lansat „Tsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj”, carte vândută într-un milion de exemplare numai în prima săptămâna de la lansarea pe piaţă, anul următor Murakami a publicat „Bărbaţi fără femei”, o colecţie de scurte povestiri.

În ceea ce priveşte noul roman, nu s-a menţionat când ar putea fi disponibil şi pentru fanii din celelalalte ţări. Însă editurile din România au ţinut pasul cu ultimele apariţii din opera scriitorului nipon, menţionat atât de des în ultima vreme ca posibil câştigător al premiul Nobel pentru Literatură. Întrebat el însuşi despre posibilitatea de a câştiga această distincție, Murakami a izbucnit în râs şi a spus: „Nu, nu vreau niciun premiu. Asta înseamnă că eşti terminat”. Şi totuşi, parcă ne-am dori să-l recompensăm cumva pe Haruki Murakami pentru toată bucuria pe care ne-o aduce lectura fiecărui roman al său.

Voi i-aţi da un Nobel lui Murakami?

COOLtura Mall

Post a comment