Food COOLt, Ştiri

Rețete vechi de 300 de ani pe masa bucureștenilor

18 Apr , 2018  

Cu Cosmin Dragomir am mai stat la povești și de fiecare dată ne-a bucurat auzul cu cele mai savuroase povești gastronomice. Acum își propune să aducă pe mesele bucureștenilor rețete vechi de peste 300 de ani și să recreeze cu ajutorul unor bucătari talentați mesele boierești încărcate de feluri gătite după datinile vechi. Gastroart.ro și Asociația pentru Restaurarea Gastronomiei Românești au demarat o serie de evenimente gourmet cu meniuri inspirate din cele mai vechi cărți de bucate apărute în România. Tradiționale sau autentic-naționale, preparatele din meniurile propuse fac parte din proiectul de promovare și valorificare a tezaurului imaterial culinar autohton. Evenimentele sunt organizate o dată la două săptămâni, cu tematici diferite și invitați care pot oferi mai multe informații și detalii despre bucătăria românească veche, cărțile de bucate apărute la noi, contextul istoric, influențele gastronomice seculare, specificul local etc.

Serile culinare se vor desfășura în cel mai premiat local de profil – Zahanaua Zexe din strada Icoanei nr. 80, unde Chef Amalia Consulea pune în farfurie pe lângă bucate alese pe sprânceană și câte o filă de istorie gastronomică.

Cel de al doilea eveniment va avea loc vineri 20 aprilie și este dedicat suprinzătoarei bucătării brâncovenești, cu preparate inspirate dintr-un manuscris datat la sfârșitul secolului al XVII-lea. Exercițiul propus: cum găteau românii ceva melci, niscaiva lapți și ceva pești. Acestor mâncăruri fabuloase li se vor alătura vinuri și povești pe măsură.

 

Cheftele din ficat de vițel cu pătrânjei, sămânță de molotru și stafide, fripte-n unt și servite cu zeamă de carne dreasă cu erburi mirositoare și agrișe

 

„E un proiect mai vechi gândit de cei de la ARGR, dar și de către mine și nepus în practică până în prezent. Am găsit la Zexe, și probabil că nici nu se putea în altă parte ei fiind cel mai bun restaurant cu specific românesc,  deschiderea și puterea de mobilizare de care aveam nevoie. Bucătăria practicată la noi în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea este cu adevărat surpinzătoare și extrem de ofertantă. Țin să o felicit public pe chef Amalia Consulea pentru bucatele exemplare și gustul fabulos și vă aștept la evenimente să stăm la taclale despre istoria noastră culinară, să spunem povești și să ne bucurăm de o experiență inedită”, spune Cosmin Dragomir, inițiator gastroart.ro.

 

 

Vineri 20 aprilie, ora 17:00, Zahanaua Gastronomică Zexe, strada Icoanei nr. 80

Meniu:  Mâncări de melci și pești

Mâncare – unu

Melci grijiți după datină în salată de ierburi bune, lăptuci, izmă, vârfuri de jales și sfecla roșie în spuză

Altă mancare – doi

Lapți fierți în puțintel vin alb garnisiți cu sos de roșii coapte cu ostropiel de nuci pisate, cățeluși mituteli de usturoiu pisat, oțet tare și busuioc verde

Alta mancare – trei

Ceguță pe jar unsă cu amestecături de untdelmn, cuișoare, zeamă de naramza, sare și piper servită cu salată de cicoare cu capere, grăunțe de rodie, stafide și oțet aromat

Alt fel – patru

Papară de lapte presărată cu scorțișoară, fisticuri, migdale și dulceața de petale de trandafiri

Pret 140 lei/ persoană

Băutura nu este inclusă

Șef la cuhnie: Amalia Consulea

Paharnic: crame românești de încredere

RSVP: 0732 232424

 

Creeri de vițel dați în undă tăvăliți în gălbenări de ou bătute amestecate cu erburi mărunte frecate, prăjite mai apoi și date la masă cu ostropel verde din foi de pătrânjel, vârfuri de spănaci, măcriș și izmă pisate cu migdale și oțet

 

Despre ARGR – Asociaţia pentru Restaurarea Gastronomiei Romaneşti îşi propune redefinirea gastronomiei româneşti ca element al patrimoniului naţional şi reintegrarea acesteia în circuitul valorilor europene. Gastronomia este parte integrată și importantă din identitatea unei națiuni iar sintagma „societatea într-o farfurie” este invocată ca definitorie de către sociologi și antropologi. Activitatea ARGR se concentrează pe descoperirea și valorificarea tezaurului gastronomic românesc ca parte a patrimoniului imaterial național. Cercetarea gastronomiei românești autentice/tradiționale este un domeniu mai deloc frecventat de instituțiile abilitate. Cele mai impresionante rezultate de resort se datorează unor persoane pasionate și nu au fost până în prezent centralizate și supuse unor analize riguroase. ARGR este o inițiativă privată înființată cu scopul de impulsiona cercetarea în domeniu și de a promova mâncarea românească atât pe teritoriul țării cât și în afara granițelor României. ARGR este o organizaţie nonprofit înființată în 2014 având ca membri fondatori pe Amalia și Alexandru Consulea, proprietarii restaurantelor Zexe, ultimul având și funcția de preşedinte executiv.

 

Piept de vițel nădușit în zeamă de carne și vin alb aromată cu piper, cuișoare și nucșoară servit cu garnitură de napi călugărești tăieți, cucunari, prune și vișine uscate

De  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

, , , , , , ,