Indiferent ce trepte ale progresului tehnologic ar atinge societatea umană și în ciuda modului pragmatic de a gândi pe care-l abordăm zi de zi, în noaptea de Anul Nou ne amintim brusc de o varietate de tradiții care promit prosperitate, sănătate și noroc în cele 365 de zile care urmează. Pășim pe un teren al incertitudinii. Cu toții ne dorim un an mai bun decât cel care se încheie. Dar, cum nu știm sigur ce ne va aduce, e înțelept – consideră lumea de pe toate meridianele Pământului – să ne luăm măsuri de precauție. Iar cele mai la îndemână mijloace de a ne atrage fericirea pe toate planurile este să respectăm anumite tradiții. La miezul nopții dintre ani îndrăgostiții se plasează strategic sub vâsc, probabil cele mai multe persoane poartă lenjerie intimă de culoare roșie, iar pe mese sunt alimente care ne garatează prosperitatea, viața lungă și fericirea în zilele care vor urma. Să descoperim 10 alimente care aduc noroc de Anul Nou, în tradițiile diferitelor popoare.

 1. Hispanicii de peste tot din lume obișnuiesc să mănânce câte o boabă de strugure pentru fiecare dintre cele douăsprezece bătăi de ceas, care anunță trecerea în noul an – câte una pentru fiecare lună a anului. Dacă o boabă de strugure este amăruie, mare atenție la acea lună! Acest obicei garantează mult noroc în anul care vine.
 2. În Elveția, un obicei practicat în noaptea de Revelion este să arunci înghețată pe podea. Se crede că acesta este un semn al abundenței și prosperității. Nimeni nu are voie să curețe în acea noapte înghețata de pe dușumele, pentru că ar influența în mod nefast norocul altuia.
 3. Nicio masă fără pește în noaptea de Revelion din România! Pentru un an cât mai bun, în care să ne strecurăm printre diferitele probleme ca peștele prin apă este bine să gustăm măcar puțin din acest aliment la petrecerea de Revelion. Aceasta nu este însă numai o tradiție de la noi, ci se regăsește la multe popoare. Solzii peștelui și abundența de icre semnifică bogăția și norocul.
 4. Porcul este una dintre cele mai norocoase mâncăruri în noaptea de Anul Nou la cubanezi – și nu sunt singurii care cred acest lucru. Formele rotunjoare ale purcelușului de lapte sunt asociate și cu bunăstarea și cu progresul.
 5. Cine își dorește viață lungă să mănânce în noaptea de Revelion tăiței. Este un ritual pe care îl practică popoarele asiatice, fiind convinse că astfel își vor atrage longevitatea. Aveți grijă însă, să nu rupeți tăițeii atunci când îi consumați. Nu este de bun augur!
 6. Rodiile sunt cel mai bun aliment pentru a ne asigura fertilitatea în noul an. Cel puțin așa cred turcii. Miezul roșu al rodiei semnifică atât viața, cât și fertilitatea. Și pentru armeni rodia este un aliment purtător de noroc. Numai că aceștia obișnuiesc să o spargă de pământ la miezul nopții. Câte boabe se risipesc atât de prosperi vor fi în anul care urmează.
 7. În Filipine, oamenii se înconjoară de obiecte cu formă rotundă în noaptea de Anul Nou – simbolizează perfecțiunea. Bineînțeles că acestea trebuie să se regăsescă și în meniul de Revelion. Fiecare filipinez trebuie să mănânce douăsprezece fructe rotunde, câte una pentru fiecare lună a anului pentru a avea parte de prosperitate. Fructele rotunde simbolizează monedele. Un obicei sănătos – probabil niciun filipinez nu va avea surplus de kilograme după Revelion.
 8. Finlandezii și suedezii mănâncă în noaptea de Revelion budincă de orez. O migdală este ascunsă în acest desert, iar cel care o găsește va avea, garantat, un an excelent! Uneori primește chiar și un premiu din partea comesenilor.
 9. În sudul Statelor Unite, pâinea din făină de porumb este tradițională de Anul Nou. Se crede că cei care o consumă vor avea un an plin de prosperitate, de vreme ce porumbul are aceeași culoare ca și aurul.
 10. În tradiția multor popoare, boabele de fasole, linte sau mazăre ne asigură portofele pline în anul care urmează, așadar nu au cum să lipsească de pe mese. Forma acestor alimente este asemănătoare cu a monedelor așa încât, din Italia și până în Argentina, oamenii mănâncă preparate din linte sau fasole de Anul Nou pentru a-și asigura prosperitatea.
  Foto Pinterest
COOLtura Mall

Post a comment