Cel mai nobil, dar și cel mai misterios organ din corpul omului, cunoscut parțial, în ciuda revoluționarelor descoperiri din domeniul științelor medicale, creierul este și astăzi sursa unor revelații referitoare la uimitoarea sa alcătuire. De la specialiști în neuroștiințe până la psihologi și autori de bestselleruri din domeniul self help, cu toții au susținut că, folosit așa cum trebuie, creierul poate deveni cel mai puternic aliat al nostru. Sediul creativității, dar și al instinctelor primare, creierul este o sursă continuă de descoperiri surprinzătoare. Să aflăm 10 lucruri mai puțin cunoscute despre creierul uman.

1.O porțiune de creier de dimensiunea unui grăunte de nisip conține aproximativ 100.000 de neuroni. Aceștia sunt foarte compacți, astfel încât dacă am așeza cap la cap neuronii de pe o porțiune de creier de mărimea unei pietricele, aceștia s-ar desfășura pe aproximativ 3 kilometri. Tot creierul conține în jur de 100 de miliarde de neuroni. Adică, așa cum spune Joe Dispenza, autorul cărții „Antrenează-ți creierul”, „dacă ați număra până la un miliard câte un număr pe secundă, ați face asta timp de aproape 3171 de ani”!

2. Fiecare lucru nou pe care-l învățăm ne schimbă arhitectura creierului. Dacă învătăm să conducem, să vorbim o limbă străină, dacă ne schimbăm pur și simplu rutina zilnică, aceste lucruri lasă urme în creier. Se stabilesc noi conexiuni între rețelele neuronale, în timp ce altele, nefolosite, dispar.

3. La nivel neurobiologic, ceea ce ne imaginăm este foarte real pentru noi și are efecte măsurabile. Experimente efectuate de cercetători din domeniu au evidențiat, spre exemplu, că atunci când citim o descriere a parfumului unei cești cu cafea bulbul olfactiv din creier se activează. Așadar, aceleași regiuni neurologice sunt stimulate și în cazul când ne imaginăm și când trăim propriu-zis o situație. Din această cauză biblioterapia, terapia cu cărți, are efect vindecător, iar literatura, în general, poate fi considerată o simulare foarte utilă a unor experiențe de viață – exact ca un program pentru computer.

4. Apreciem astăzi foarte mult multitasking-ul. Însă, în realitate, creierul nu poate fi atent în aceeași măsură și în același timp la două lucruri. Ceea ce va face va fi să-și mute rapid atenția de la unul la celălalt. Aceasta însă ne va scădea abilitatea de învățare, memoria pe termen scurt și atenția – cu alte cuvinte, performanța mentală.

5. Folosim adesea expresia „a i se aprinde beculețul” pentru a ne referi la o persoană căreia i-a venit o idee genială. Nu este departe de adevăr! Creierul produce destulă energie pentru a aprinde un bec. În medie, creierul generează 30 – 35 de wati la trezire și aproximativ 20 peste zi.

6. Creierului îi place muzica! Atunci când ascultăm melodiile preferate, nivelul de dopamină (neurotransmițător responsabil cu controlul centrilor de recompensă și plăcere) din creier crește. Dopamina este același neurotransmițător care se eliberează și când savurăm un fel de mâncare preferat sau în timpul unei partide de sex.

7. Mintea are un efect cuantificabil asupra corpului. Într-un articol publicat în Journal of Neurophysiology se relatează următorul experiment: unui grup de subiecți i s-a cerut să își contracteze și relaxeze un deget de la mâna stângă, în cinci reprize săptămânale, patru săptămâni la rând. Altui grup i s-a cerut să facă acest exercițiu mintal. Celor din grupul de control nu li s-a cerut nici să exerseze fizic, nici mental. La finalul experimentului s-a constatat o creștere cu 30% a forței la primul grup față de grupul de control. Uimitor este că cei care au exersat exclusiv mental au înregistrat o creștere a forței musculare cu 22% mai mare față de grupul de control. Iată care sunt efectele exercițiului mental asupra realității biologice!

8. Somnul este una dintre perioadele de timp preferate atât de creier, cât și de restul corpului. Somnul energizează celulele organismului, ne reglează starea de spirit, apetitul și libidoul. Cat privește creierul, conexiunile dintre celulele nervoase se consolidează în timpul somnului, iar ceea ce am învățat peste zi este stocat în memorie. Specialiștii în neuroștiințe israelieni susțin că putem chiar învăța lucruri noi în timp ce dormim (e adevărat, lucruri simple). Iată de ce noaptea poate fi un sfetnic bun.

9. Creierul este aproape 80% apă. Dacă ne deshidratăm în proporție de doar 2% aceasta ne va afecta atenția, memoria și alte abilități cognitive.

10. Aditivii alimentari nu sunt pe gustul creierului. În urma experimentelor efectuate, cercetătorii susțin că subiecții care nu au consumat produse cu aditivi alimentari au avut rezultate cu până la 14% mai bune la testele IQ.

COOLtura Mall

Post a comment