Una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii, Albert Einstein fascinează şi uimeşte prin toate gesturile sale. Numele celui mai influent fizician al secolului al XX-lea, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, este legat de binecunoscuta ecuaţie E=mc2 şi teoria relativităţii, însă popularitatea sa a depăşit cu mult graniţele lumii ştiinţifice. “Cei mai mulţi oameni cred că intelectul este cel datorită căruia devii un mare om de ştiinţă. Se înşală: este vorba doar de caracter”, spunea Einstein, iar aceasta este perfect adevărat în cazul sau. Vizionar şi iscoditor neobosit al tainelor lumii, Einstein a rămas în memoria tuturor prin teoriile sale ştiinţifice, modul în care a văzut lumea, dar şi prin gesturile sale de frondă. Căci cea mai celebră limbă scoasă nu le aparţine celor de la Rolling Stones, ci savantului Albert Einstein.

albert einstein theory

foto: facebook.com/AlbertEinstein

  1. Anagrama numelui lui Albert Einstein este “Ten elite brains”.
  1. Einstein nu a vorbit până la vârsta de 4 ani. “Sindromul Einstein” este sintagma folosită de Dr. Thomas Sowell, economist la Stanford, pentru a descrie acei oameni extraordinar de inteligenţi, care însă au început să vorbească foarte târziu.
  1. Cânta la vioară de la vârsta de cinci ani şi, până târziu, aceasta a rămas cea mai bună metodă a sa de a face brainstorming. “Vioara mi-a umplut viaţa de bucurie!”, obişnuia să spună Einstein spre bătrâneţe, atunci când coordonarea motorie în mâna stânga nu mai era cea perfectă. Din recunoştinţă pentru toate bucuriile pe care i le-a adus, Einstein şi-a botezat vioara Lina.
  1. Chiar şi la bătrâneţe, Einstein îşi amintea că, atunci când avea patru ani şi era bolnav, în pat, a primit de la tatăl sau o busolă. Micul Einstein a fost pur şi simplu fascinat de acul magnetic al acesteia, care găsea de fiecare dată nordul. “Acea experienţă a fost foarte profundă şi cu efect de durată. Ceva foarte bine ascuns părea să fie în spatele acestui lucru”, îşi amintea fizicianul.
einstein smoking

foto: facebook.com/AlbertEinstein

 

  1. Einstein nu purta niciodată şosete şi nici nu le vedea rostul, atât timp cât degetele sale mari treceau întotdeauna cu uşurinţă prin ele. Într-o scrisoare către Elsa, soţia sa, savantul mărturiseşte că a purtat pantofii pe piciorul gol chiar şi atunci când a mers la Oxford sau Casa Albă. Einstein nu a fost niciodată prieten nici cu spuma de ras!
  1. Einstein ar fi putut deveni preşedintele Israelului. Când Chaim Weizmann, primul preşedinte al Israelului a murit, prima funcţie în stat i s-a oferit lui Albert Einstein, însă acesta a refuzat.
young einstein

foto: facebook.com/AlbertEinstein

 

  1. Einstein era foarte popular printre doamne. Într-o scrisoare către Elsa, cea de-a doua sa soţie (şi totodată verişoara lui), Einstein şi-a mărturisit relaţiile cu femei care îi dăruiau “o atenţie nedorită”.
  1. Este posibil ca Einstein să-şi fi grăbit moartea. Fizicianul a suferit un anevrism abdominal, iar medicii i-au sugerat să se opereze, însă acesta a refuzat. “Este lipsit de gust să-ţi prelungeşti viaţă artificial. Vreau să plec atunci când consider eu. Cred că e timpul să mă duc şi o s-o fac elegant”, a spus Einstein.
  1. Creierul lui Einstein era diferit de cel al unui om obişnuit. Regiunea parietală – responsabilă cu abilităţile pentru calcule matematice şi gândire tridimensională – era cu 15% mai mare decât în cazul unui om obişnuit. De asemenea, specialiştii sunt de părere că Einstein avea o capacitate superioară de prelucrare a informaţiei dată de numărului mare de celule gliale (care asigura alimentarea şi protecţia neuronilor) din creier.
albert einstein old

foto: facebook.com/AlbertEinstein

 

  1. Einstein a fost incinerat, însă creierul lui a călătorit, la 42 de ani distanţă, câteva mii de kilometri prin America. Aceasta pentru că, după deces, pe 18 aprilie 1955, creierul lui Einstein a fost furat de patologul Thomas Stoltz Harvey, care voia să-l studieze şi să descopere misterul genialităţii fizicianului. 33 de ani mai târziu, un jurnalist a descoperit creierul lui Einstein în biroul patalogului – aşezat în două borcane, într-o cutie de carton pe care scria “cidru de mere”. Într-o zi de februarie, ani mai târziu, jurnalistul Michael Paterniti şi octogenarul de-acum Harvey se aflau într-un Buick, în portbagajul căruia transportau creierul lui Einstein – de la Maine, via Princeton şi până în California, la nepoata savantului. Toată această călătorie neobişnuită a fost descrisă în cartea “Driving Mr. Albert: A Trip Across America With Einstein’s Brain”.

Iar dacă aceste informaţii ţi-au trezit curiozitatea pentru fascinanta viaţă şi personalitate a fizicianului, găseşti mai multe detalii în cartea Cynthiei Phillips – “101 lucruri inedite despre Einstein”.

einstein cartoon

foto: facebook.com/AlbertEinstein

COOLtura Mall

Post a comment