
Una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii, Albert Einstein fascinează şi uimeşte prin toate gesturile sale. Numele celui mai influent fizician al secolului al XX-lea, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, este legat de binecunoscuta ecuaţie E=mc2 şi teoria relativităţii, însă popularitatea sa a depăşit cu mult graniţele lumii ştiinţifice. “Cei mai mulţi oameni cred că intelectul este cel datorită căruia devii un mare om de ştiinţă. Se înşală: este vorba doar de caracter”, spunea Einstein, iar aceasta este perfect adevărat în cazul sau. Vizionar şi iscoditor neobosit al tainelor lumii, Einstein a rămas în memoria tuturor prin teoriile sale ştiinţifice, modul în care a văzut lumea, dar şi prin gesturile sale de frondă. Căci cea mai celebră limbă scoasă nu le aparţine celor de la Rolling Stones, ci savantului Albert Einstein.
- Anagrama numelui lui Albert Einstein este “Ten elite brains”.
- Einstein nu a vorbit până la vârsta de 4 ani. “Sindromul Einstein” este sintagma folosită de Dr. Thomas Sowell, economist la Stanford, pentru a descrie acei oameni extraordinar de inteligenţi, care însă au început să vorbească foarte târziu.
- Cânta la vioară de la vârsta de cinci ani şi, până târziu, aceasta a rămas cea mai bună metodă a sa de a face brainstorming. “Vioara mi-a umplut viaţa de bucurie!”, obişnuia să spună Einstein spre bătrâneţe, atunci când coordonarea motorie în mâna stânga nu mai era cea perfectă. Din recunoştinţă pentru toate bucuriile pe care i le-a adus, Einstein şi-a botezat vioara Lina.
- Chiar şi la bătrâneţe, Einstein îşi amintea că, atunci când avea patru ani şi era bolnav, în pat, a primit de la tatăl sau o busolă. Micul Einstein a fost pur şi simplu fascinat de acul magnetic al acesteia, care găsea de fiecare dată nordul. “Acea experienţă a fost foarte profundă şi cu efect de durată. Ceva foarte bine ascuns părea să fie în spatele acestui lucru”, îşi amintea fizicianul.
- Einstein nu purta niciodată şosete şi nici nu le vedea rostul, atât timp cât degetele sale mari treceau întotdeauna cu uşurinţă prin ele. Într-o scrisoare către Elsa, soţia sa, savantul mărturiseşte că a purtat pantofii pe piciorul gol chiar şi atunci când a mers la Oxford sau Casa Albă. Einstein nu a fost niciodată prieten nici cu spuma de ras!
- Einstein ar fi putut deveni preşedintele Israelului. Când Chaim Weizmann, primul preşedinte al Israelului a murit, prima funcţie în stat i s-a oferit lui Albert Einstein, însă acesta a refuzat.
- Einstein era foarte popular printre doamne. Într-o scrisoare către Elsa, cea de-a doua sa soţie (şi totodată verişoara lui), Einstein şi-a mărturisit relaţiile cu femei care îi dăruiau “o atenţie nedorită”.
- Este posibil ca Einstein să-şi fi grăbit moartea. Fizicianul a suferit un anevrism abdominal, iar medicii i-au sugerat să se opereze, însă acesta a refuzat. “Este lipsit de gust să-ţi prelungeşti viaţă artificial. Vreau să plec atunci când consider eu. Cred că e timpul să mă duc şi o s-o fac elegant”, a spus Einstein.
- Creierul lui Einstein era diferit de cel al unui om obişnuit. Regiunea parietală – responsabilă cu abilităţile pentru calcule matematice şi gândire tridimensională – era cu 15% mai mare decât în cazul unui om obişnuit. De asemenea, specialiştii sunt de părere că Einstein avea o capacitate superioară de prelucrare a informaţiei dată de numărului mare de celule gliale (care asigura alimentarea şi protecţia neuronilor) din creier.
- Einstein a fost incinerat, însă creierul lui a călătorit, la 42 de ani distanţă, câteva mii de kilometri prin America. Aceasta pentru că, după deces, pe 18 aprilie 1955, creierul lui Einstein a fost furat de patologul Thomas Stoltz Harvey, care voia să-l studieze şi să descopere misterul genialităţii fizicianului. 33 de ani mai târziu, un jurnalist a descoperit creierul lui Einstein în biroul patalogului – aşezat în două borcane, într-o cutie de carton pe care scria “cidru de mere”. Într-o zi de februarie, ani mai târziu, jurnalistul Michael Paterniti şi octogenarul de-acum Harvey se aflau într-un Buick, în portbagajul căruia transportau creierul lui Einstein – de la Maine, via Princeton şi până în California, la nepoata savantului. Toată această călătorie neobişnuită a fost descrisă în cartea “Driving Mr. Albert: A Trip Across America With Einstein’s Brain”.
Iar dacă aceste informaţii ţi-au trezit curiozitatea pentru fascinanta viaţă şi personalitate a fizicianului, găseşti mai multe detalii în cartea Cynthiei Phillips – “101 lucruri inedite despre Einstein”.