A fost tradus în 50 de limbi până acum și a vândut peste 40 de milioane de exemplare în toată lumea, așa poate fi sintetizat succesul incredibil al autorului norvegian Jo Nesbø, cel care a scris și romanul Fiul, apărut și în România la Editura Trei în colecția Fiction Connection.

Cu toate că a declarat că și-ar dori ca biografia lui să fie scrisă de un scriitor atât de netalentat, încât să nu fie publicată niciodată, viața lui Jo Nesbø rămâne una de roman. Iată 10 lucruri interesante care i-au marcat existența:

  • Provine dintr-o familie de cititori și povestitori. Mama lui a fost bibliotecară, iar tatăl lui obișnuia să citească în fiecare după-amiază. Tot lui îi plăcea enorm să spună povești și făcea acest lucru atât de frumos, încât chiar și atunci când le repovestea reușea să își cucerească ascultătorii.
  • Atunci când citește, este interesat de poveste, în primul rând, și abia apoi de suportul prin intermediul căruia ajunge la ea. Cu toate acestea, preferă cărțile în format clasic, dar e familiar și cu cele în format electronic și cu audiobook-urile.
  • Cărțile lui de acasă stau în bibliotecă în ordine alfabetică.
  • Fotbalul era marea lui pasiune în copilărie și juca mai tot timpul. Cumva firesc, a ajuns să joace pentru Molde FK, una dintre cele mai bune echipe ale Norvegiei. O accidentare la genunchi i-a pus însă capăt acestei cariere, nu și pasiunii, așa că Jo Nesbø este microbist.
  • Este pasionat de alpinism în asemenea măsură, încât în fiecare iarnă, timp de două luni, merge în sudul Thailandei unde nu face altceva decât să se cațere și să scrie.
  • Face parte din Di Derre, o trupă pop rock care a avut succes în scurt timp de la înființare. După doar un an mergeau în turnee, iar biletele pentru concertele lor se epuizau în doar câteva ore după ce erau puse în vânzare.
  • A scris prima sa carte după o perioadă de epuizare maximă. Lucra ziua și avea concerte noaptea, iar acest stil de viață l-a afectat atât de mult, încât după un an simțea că urăște tot și pe toată lumea, inclusiv pe el însuși. Și-a luat șase luni libere, a plecat în Australia, dar… și-a luat și laptopul cu el.
  • În timpul celor 30 de ore cât durează zborul de la Oslo la Sidney i-a venit ideea primei cărți, pe care a și început să o scrie în momentul în care a ajuns la hotel, cu toate că era în toiul nopții și că se simțea obosit din cauza diferenței de fus orar.
  • S-a folosit de un pseudonim pentru a trimite manuscrisul primei sale cărți unei edituri. Pur și simplu nu voia ca cineva să fie tentat să publice „o tâmpenie” doar pentru că era scrisă de un star pop.
  • Petrece mult timp pe drumuri, dar profită de ele, așa că scrie chiar și în tren sau în avion. Nu se grăbește niciodată să predea o carte dacă nu e mulțumit de ea. Replica standard pe care o dă mereu editorilor este aceea că o nouă carte este la doi ani distanță.
COOLtura Mall

Post a comment