Mai ales în zilele de vară, dar potrivită pentru orice perioadă a anului, înghețata este unul dintre cele mai populare deserturi in toată lumea. O intâlnim în țări cu climă mai rece, ca Finlanda, dar și în însorita Californie. Italienii au devenit faimoși pentru celebrul lor gelato, iar japonezii pentru înghețata cu arome neconvenționale. Dar cine a avut strălucita idee de a inventa înghețata, ce arome au fost preferate de-a lungul timpului și ce întâmplări deosebite asezonează istoria ei? Să descoperim 10 lucruri inedite din istoria înghețatei, care ne vor purta la începutul primului mileniu după Hristos, prin palatele cezarilor și curțile capetelor încoronate ale Europei.

  1. Cine a inventat înghețata? Nimeni nu și-a atribuit până acum acest merit. Ceea ce se știe este că, în anul 200 după Hristos, chinezii au creat un amestec de orez, lapte și arome pe care l-au congelat învelindu-l în zăpadă și gheață. Împăratul Shang Tang era un mare amator al acestui desert. Se spune că avea peste 90 de gelatieri în preajma sa a căror sarcină era să găsească variatăți cât mai interesante de arome pentru înghețată.
  2. Nici împărații romani nu erau străini de astfel de răsfățuri. Nero trimitea sclavii în munții Apenini să aducă gheață proaspătă. Amestecată cu sirop de fructe și miere, gheața îndulcită și aromată era servită împăratului pe post de desert.
  3. O rețetă de înghețată mai apropiată de cea modernă a fost adusă în Italia din China de Marco Polo. Este vorba mai curând de sorbet, strămoșul înghețatei, preparat din apă sau sucuri de fructe și miere. Din Italia, Caterina de Medici a dus rețeta în Franța, după ce s-a căsătorit cu Henric al II-lea. Regele Carol I al Angliei era și el un mare iubitor de înghețată. O considera însă un deliciu dedicat exclusiv capetelor încoronate. Drept pentru care și-a plătit cofetarul pentru a păstra rețeta secretă.
  4. Înghețata a fost unul dintre deserturile preferate ale președinților americani. În vara anului 1790, George Washington a cheltuit echivalentul a 3000 de dolari doar pe înghețată, iar cel de-al treilea președinte american, Thomas Jefferson, a creat o rețetă de înghețată de vanilie din smântână grasă, zahăr, păstaie de vanilie și 6 gălbenușuri. Acest tip de înghețată a fost servit de cel puțin șase ori la întâlnirile oficiale din casa președintelui.
  5. Cornetul de înghețată din vafe a apărut dintr-o pură întâmplare fericită, la un târg din St. Louis, Missouri. În 1904, un vânzător de înghețată american s-a confruntat cu o afluență atât de mare de clienți încât nu mai avea în ce să le servească desertul. Căutând cu disperare o soluție, s-a dus la magazinul de waffe de vizavi și a cerut patronului să-i modeleze niște cornete. Clienții au fost foarte încântați și astfel s-a născut oficial înghețata la cornet.
  6. În 1668, lady Anne Fanshawe, memorialistă și autoare de cărți de bucate, a scris prima rețetă de înghețată atestată în Europa, pe care o denumea „Icy Cream”. Ingredientele folosite de autoarea britanică pot fi considerate astăzi destul de nepotrivite pentru un desert, dacă nu chiar de-a dreptul dezgustătoare. Spre exemplu, Anne Fanshawe recomanda ca smântâna să fie fiartă cu nucșoară, să fie adăugat zahăr, flori de portocal și ambră cenușie. Numită și „vomă de balenă”, ambra cenușie este și astăzi un ingredient foarte scump, folosit în industria parfumurilor (1 kg de ambră poate costa peste 200.000 de dolari). Este secretată în intestinul cașaloților pentru a proteja mucoasa stomacală de obiectele ascuțite pe care le înghit. Când se aglomerează sub formă de bulgări în stomac, ambra cenușie este eliminată odată cu materiile fecale sau vomată. Ambra cenușie are textura cerii, un miros neplăcut la început, care se transformă într-unul dulceag când este frecată între palme.
  7. Dacă multă vreme înghețata a fost un desert de care se bucurau doar capetele încoronate și cei de la curtea lor, situația s-a schimbat după ce germanul Carl von Linde a inventat frigiderul industrial. Folosirea electricității și a automobilelor a ajutat și mai mult la producerea și transportarea înghețatei, așa încât a devenit accesibilă maselor. În timpul celui de-al doilea război mondial soldaților americani li se distribuia înghețată pentru ridicarea moralului.
  8. În decursul existenței sale, o vacă produce lapte cât pentru 350.000 de kg de înghețată!
  9. Ciocolată sau vanilie? Deși ne-am aștepta ca prima aromă a înghețatei să fie ciocolata, lucrurile nu stau așa. Vanilia a fost prima aromă de înghețată degustată și, conform statisticilor, rămâne în topul preferințelor la nivel mondial.
  10. Însă de la aromele simple ale înghețatei de la începuturi și până astăzi s-a străbătut o cale lungă. Oamenii au dorit să încerce gusturi noi, iar producătorii de înghețată le-au ieșit în întâmpinare. Ce ați zice de o înghețată cu aromă de hotdog, de pizza sau de caracatiță, creveți, carne de cal sau limbă de vacă?

COOLtura Mall