Amedeo Modigliani (12 iulie 1884, Livorno – 24 ianuarie 1920, Paris) este unul dintre cei mai mari pictori ai lumii. De origine italiană, acesta s-a stabilit în Franța. Scurta sa viață a fost marcată de lupta cu sărăcia, destinul tragic al iubitei sale, dar și de o creație plină de eleganță și rafinament. Reprezentant al „Școlii Pariziene” („École de Paris”), Modigliani a fost toată viața într-o continuă căutare a frumuseții perfecte, ușor abstracte, tema preferată a tablourilor sale fiind omul – de la portrete ale celor apropiați sau ale necunoscuților, la celebrele nuduri de femei.

foto: pinterest

foto: pinterest

 

 1. Nașterea sa a salvat familia de la faliment

Cel mai mic dintre cei patru frați ai familiei, Modigliani a reprezentat salvarea părinților. Conform unei legi străvechi, patul unei femei însărcinate sau cu un nou-născut era ferit de dreptul creditorilor de a-și recupera datoriile. Așa se face că aceștia și-au pus toate bunurile chiar în patul în care mama lui Modigliani se afla în travaliu, salvându-le de creditorii care băteau la ușă.

 1. A fost alcoolic și dependent de droguri

Încă de la vârsta de 11 ani, Modigliani s-a îmbolnăvit de pleurezie, o afecţiune caracterizată prin inflamarea stratului de ţesut subţire care acoperă plămânii şi îmbracă cutia toracică, boală care în cele din urmă i-a cauzat moartea. Mulți specialiști și cercetători ai vieții și operei artistului sunt de părere că acesta consuma alcool și droguri în încercarea de a-și ascunde boala și a se face acceptat în societate. La vremea aceea, tuberculoza era o boală incurabilă și extrem de contagioasă, iar bolnavii erau stigmatizați.

foto: pinterest

foto: pinterest

 1. A fost influențat de Nietzsche

Modigliani a fost de timpuriu influențat de filosofia lui Friedrich Nietzsche. Acesta credea că suferința era indispensabiă pentru creșterea și dezvoltarea unui artist.

 1. Apropiații îi spuneau „Dedo”

Familia și cei mai buni prieteni, printre care Picasso, Beatrice Hastings și André Salmon, l-au poreclit Dedo.

foto: pinterest

foto: pinterest

 1. Un tablou pentru o masă

Ca mulți pictori celebri, Modigliani a lăsat o moștenire artistică extrem de valoroasă, dar și-a dus traiul în sărăcie. Recunoscut drept prinț al vagabonzilor, Modigliani a îndurat sărăcia până în ultimele clipe de viață. Se știe că obișnuia să își dea lucrările în schimbul unei mese calde. În mod ironic, în 2012 unul dintre tablourile sale s-a vândut cu nu mai puțin de 118 milioane de dolari.

 1. A expus o singură dată în timpul vieții

Pe 3 decembrie 1917, Modigliani a debutat cu de altfel singura sa expoziție solo, în Paris. Aceasta număra 30 de lucrări, iar nudurile prezentate au devenit imediat subiect de scandal. În numai câteva ore poliția a închis expoziția.

foto: pinterest

foto: pinterest

 1. A fost un rebel

Ca mulți artiști ai vremii, Modigliani obișnuia să își vândă tablourile turiștilor, pe stradă. Se spune că într-o zi o femeie a cumpărat o lucrare a sa și i-a cerut artistului să o semneze pentru că știa că un tablou cu semnătura autorului era mai valoros. Modigliani s-a enervat și și-a scris numele cu litere mari, pe aproape jumătate de tablou.

 1. Purta mereu la el cartea preferată

Cartea sa preferată era „Les Chants de Maldoror”, de Comte de Lautreamont. Avea mereu la el un exemplar.

foto: wikipedia

foto: wikipedia

 1. Nu și-a ascuns originile

Într-o Franță ani-semită, Modigliani nu se ferea să spună tuturor că e evreu.

 1. Modigliani și iubita sa au murit la două zile distanță

După o luptă grea de aproape două decenii cu boala de care suferea, Modigliani a fost diagnosticat cu o inflamație tuberculoasă a meningelor și internat în spitalul „Charité”, dar fără speranțe de recuperare. S-a stins la numai 35 de ani. Iubita sa, Jeanne Hébuterne, însărcinată atunci în luna a opta cu cel de-al doilea copil al lor, și-a luat viața două zile mai târziu. Fiica acestora, Jeanne Modigliani, a scris ulterior o biografie a destinului incredibil care i-a unit pe părinții săi, Modigliani: Om și mit.

foto: wikipedia

foto: wikipedia

COOLtura Mall

1 Comments

 1. Silaghi Bogdan

  Cât de neînţeles şi de sărac a trăit Modigliani ,toată viaţa sa,iar după moarte lumea l-a apreciat foarte mult,dar totodată era şi foarte tărziu..şi tardiv de asemenea.

Post a comment