
Amedeo Modigliani (12 iulie 1884, Livorno – 24 ianuarie 1920, Paris) este unul dintre cei mai mari pictori ai lumii. De origine italiană, acesta s-a stabilit în Franța. Scurta sa viață a fost marcată de lupta cu sărăcia, destinul tragic al iubitei sale, dar și de o creație plină de eleganță și rafinament. Reprezentant al „Școlii Pariziene” („École de Paris”), Modigliani a fost toată viața într-o continuă căutare a frumuseții perfecte, ușor abstracte, tema preferată a tablourilor sale fiind omul – de la portrete ale celor apropiați sau ale necunoscuților, la celebrele nuduri de femei.
- Nașterea sa a salvat familia de la faliment
Cel mai mic dintre cei patru frați ai familiei, Modigliani a reprezentat salvarea părinților. Conform unei legi străvechi, patul unei femei însărcinate sau cu un nou-născut era ferit de dreptul creditorilor de a-și recupera datoriile. Așa se face că aceștia și-au pus toate bunurile chiar în patul în care mama lui Modigliani se afla în travaliu, salvându-le de creditorii care băteau la ușă.
- A fost alcoolic și dependent de droguri
Încă de la vârsta de 11 ani, Modigliani s-a îmbolnăvit de pleurezie, o afecţiune caracterizată prin inflamarea stratului de ţesut subţire care acoperă plămânii şi îmbracă cutia toracică, boală care în cele din urmă i-a cauzat moartea. Mulți specialiști și cercetători ai vieții și operei artistului sunt de părere că acesta consuma alcool și droguri în încercarea de a-și ascunde boala și a se face acceptat în societate. La vremea aceea, tuberculoza era o boală incurabilă și extrem de contagioasă, iar bolnavii erau stigmatizați.
- A fost influențat de Nietzsche
Modigliani a fost de timpuriu influențat de filosofia lui Friedrich Nietzsche. Acesta credea că suferința era indispensabiă pentru creșterea și dezvoltarea unui artist.
- Apropiații îi spuneau „Dedo”
Familia și cei mai buni prieteni, printre care Picasso, Beatrice Hastings și André Salmon, l-au poreclit Dedo.
- Un tablou pentru o masă
Ca mulți pictori celebri, Modigliani a lăsat o moștenire artistică extrem de valoroasă, dar și-a dus traiul în sărăcie. Recunoscut drept prinț al vagabonzilor, Modigliani a îndurat sărăcia până în ultimele clipe de viață. Se știe că obișnuia să își dea lucrările în schimbul unei mese calde. În mod ironic, în 2012 unul dintre tablourile sale s-a vândut cu nu mai puțin de 118 milioane de dolari.
- A expus o singură dată în timpul vieții
Pe 3 decembrie 1917, Modigliani a debutat cu de altfel singura sa expoziție solo, în Paris. Aceasta număra 30 de lucrări, iar nudurile prezentate au devenit imediat subiect de scandal. În numai câteva ore poliția a închis expoziția.
- A fost un rebel
Ca mulți artiști ai vremii, Modigliani obișnuia să își vândă tablourile turiștilor, pe stradă. Se spune că într-o zi o femeie a cumpărat o lucrare a sa și i-a cerut artistului să o semneze pentru că știa că un tablou cu semnătura autorului era mai valoros. Modigliani s-a enervat și și-a scris numele cu litere mari, pe aproape jumătate de tablou.
- Purta mereu la el cartea preferată
Cartea sa preferată era „Les Chants de Maldoror”, de Comte de Lautreamont. Avea mereu la el un exemplar.
- Nu și-a ascuns originile
Într-o Franță ani-semită, Modigliani nu se ferea să spună tuturor că e evreu.
- Modigliani și iubita sa au murit la două zile distanță
După o luptă grea de aproape două decenii cu boala de care suferea, Modigliani a fost diagnosticat cu o inflamație tuberculoasă a meningelor și internat în spitalul „Charité”, dar fără speranțe de recuperare. S-a stins la numai 35 de ani. Iubita sa, Jeanne Hébuterne, însărcinată atunci în luna a opta cu cel de-al doilea copil al lor, și-a luat viața două zile mai târziu. Fiica acestora, Jeanne Modigliani, a scris ulterior o biografie a destinului incredibil care i-a unit pe părinții săi, Modigliani: Om și mit.
Cât de neînţeles şi de sărac a trăit Modigliani ,toată viaţa sa,iar după moarte lumea l-a apreciat foarte mult,dar totodată era şi foarte tărziu..şi tardiv de asemenea.