
Aparţinând clasei daucus carota, morcovul este cu siguranţă una dintre cele mai populare şi mai întrebuinţate rădăcini vegetale, fiind vedeta multor bucătării ale lumii. Am făcut săpături şi am aflat 10 lucruri foarte interesante despre această plantă bienală.
Aşadar:
- Morcovii au fost prima oară cultivaţi în Afganistan.
Deşi este o plantă întrebuinţată în toată lumea, datele istorice indică faptul că primii morcovi au fost cultivaţi în zona Afganistanului, în jurul anului 900 d.Hr. Curând creşterea acestei legume s-a răspândit în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, de unde a pătruns şi în Spania, iar pe la 1300 deja se regăsea în farfuriile celor din Europa de Nord şi China.
- Crème de Lite, Long Orange şi Scarlet Nantes sunt feluri de morcovi
Există mai multe feluri de morcovi decât ne-am imagina. Long Orange sunt foarte mici, Jaune Obtuse du Doubs sunt morcovi gigant, în vreme ce Paris Market se laudă cu o formă… rotundă! Half-Long Horns, Crème de Lite, Sirkana, Top Cut, Red Core Chantenay, toate sunt nume date diferitelor feluri de morcovi. Parcă ar fi personaje din „Game of Thrones”, nu?
- Morcovii baby nu sunt de fapt o varietate de morcovi
Dacă vorbim de felurile de morcovi existente, ei bine se pare că morcovii baby sunt de fapt morcovi nedezvoltaţi. În unele pungi din comerţ însă ceea ce numim morcovi baby sunt de fapt morcovi normali, tăiaţi în bucăţele. Autorul acestei idei este Mike Yurosek, un fermier din California care a decis să nu mai arunce morcovii pătaţi sau juliţi, ci să îi taie perfect, în forme mici, astfel încât să pară că aşa au crescut. În 2010 fermierii care cultivau morcovi şi-au unit forţele şi au început să promoveze morcovii baby drept o alternativă sănătoasă la chipsuri.
- Morcovii pot fi lăsaţi în pământ toată iarna
În vreme ce alte legume trebuie scoase din pământ, morcovii nu au nicio problemă să dârdâie de frig acolo, toată iarna, fără ca proprietăţile să le fie afectate.
- Morcovii conţin 88 % apă
Atunci când vrem să ne potolim foamea şi ronţăim morcovi, ne refacem necesarul de apă, de fapt. Prin comparaţie, oamenii sunt făcuţi din 60 % apă.
- Morcovii sunt de mai multe culori
Nu sunt doar portocalii, ci şi albi, galbeni sau mov. Primii morcovi atestaţi istoric nu au fost portocalii, ci albi sau mov. Varianta portocalie pe care o ştim cu toţii azi a apărut în urma unei mutaţii genetice a morcovilor mov.
- E mai bine să îi găteşti
Morcovii sunt bogaţi în beta-caroten. Dacă îi consumăm cruzi, ne bucurăm de numai 3 % din această substanţă, în vreme ce gătiţi, morcovii ne dau circa 40 % beta-caroten.
- Morocvii sunt cea mai bună sursă de beta-caroten
Această substanţă e cea care dă fructelor şi legumelor o culoare galben-portocalie, care în organismul uman se transformă în vitamina A. Ceea ce ajută sistemul imunitar, pielea şi vederea.
- Morocvii au seminţe
Morocvii fac nişte flori micuţe, albe, care conţin şi seminţele. Acestea sunt foarte aromate şi se folosesc drept condiment sau ca plantă medicinală.
- Morcovii conţin zahăr
De fapt, chiar patru feluri de zahăr: sucroză, glucoză, xiloză şi fructoză. Sunt săraci în amidon, dar bogaţi în vitaminele A, C, K, B6, în magneziu, calciu şi potasiu.