Născut pe 25 octombrie 1881 în Málaga, Spania, Pablo Picasso este fără îndoială unul dintre cei mai mari artiști din toate timpurile. Atunci când începi să desenezi înainte să știi să vorbești și când primul tău cuvânt nu este „mama”, ci „creion”, cu siguranță ai în față un destin de artist.

foto: art-sheep.com

foto: art-sheep.com

Iată câteva lucruri mai puțin știute despre omul din spatele artistului Picasso:

  1. Numele lui complet are 23 de cuvinte. Picasso a fost botezat Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Numele i-au fost date după anumite rude și diverși sfinți. Numele Picasso e moștenit de la mama sa, în vreme ce pe tatăl său îl chema Jose Ruiz Blasco.
  1. La nașterea lui Picasso, moașa a crezut că bebelușul este mort și l-a lăsat pe o masă. Cel care l-a salvat a fost unchiul său, un medic pe nume Don Salvador, care, după cum chiar Picasso a povestit ani mai târziu, i-a suflat în față copilului fum de trabuc, iar acesta a reacționat imediat.

 

11_05881845

foto: art-sheep.com

 

  1. Primul cuvânt pe care l-a rostit micuțul Picasso nu a fost „mama”, nici „tata”, ci „creion”.
  1. Picasso a avut prima expoziție la vârsta de 13 ani.
  1. În 1900 Picasso pleacă la Paris. Era atât de sărac, încât a supraviețuit mult timp doar cu câte o bucată de pâine pe zi. Ca să se încălzeazcă, și-a ars o parte din lucrări. Prima oară s-a angajat la un dealer de artă din Paris, iar primul lui salariu a fost de 150 de franci pe lună (echivalentul a 750 de dolari în zilele noastre).

 

foto: art-sheep.com

foto: art-sheep.com

  1. Niciun artist nu a fost atât de celebru pe perioada vieții sale precum Picasso. Totodată, niciun alt pictor nu are atât de multe lucrări furate – este, practic, cel mai furat pictor din lume.
  1. Picasso nu privea cu ochi buni femeile artist.
  1. Artistul iubea poezia, iar între anii 1935-1959 a scris peste 300 de poeme.

 

foto: art-sheep.com

foto: art-sheep.com

  1. A fost acuzat că a furat Mona Lisa. În 1911, autoritățile franceze au descoperit în posesia lui Picasso două statuete care fuseseră furate de la Muzeul Luvru de o cunoștință a sa, Géry Pieret. Artistul a susținut că habar nu avea că statuetele fuseseră furate, dar există istorici care spun că acesta știa exact proveniența obiectelor. Ulterior, Picasso și bunul său prieten, Guillaume Apollinaire, au fost acuzați de furtul celebrei Mona Lisa și ambii au fost interogați în timpul anchetei, dar nu au fost declarați responsabili de dispariția tabloului.

 

foto: art-sheep.com

foto: art-sheep.com

  1. Talentul a mers mână în mână cu ciudățeniile. Picasso obișnuia să poarte la el un revolver cu gloanțe oarbe, cu care trăgea în oamenii care i se păreau plictisitori sau în cei care îl întrebau ce reprezintă tablourile lui sau care îndrăzneau să îl insulte pe Cézanne.

 


COOLtura Mall

Post a comment