Este unul dintre cei mai cunoscuți și mai influenți compozitori din toate timpurile. Opera sa include nouă simfonii, cinci concerte pentru pian, un concert pentru vioară, 32 de sonate pentru pian, 16 cvartete pentru coarde și opera „Fidelio”. Este răsunătoare povestea vieții sale: auzul a început să i se deterioreze de când era foarte tânăr. Ultimii zece ani și i-a petrecut într-o liniște totală, dar, uimitor, cele mai admirate creații ale sale au fost realizate în ultimii 15 ani de viață. Iată câteva detalii despre viața lui Beethoven:

1. Nu se cunoaște cu exactitate data nașterii sale. Se presupune însă că a fost născut pe 16 decembrie 1770, în Bonn.

2. A avut doi frați mai mici care au ajuns la maturitate, Caspar și Johann.

3. Tatăl său a fost alcoolic.

4. Bunicul său a fost cel mai prosper muzician din Bonn.

5. Tatăl său a fost cel care l-a introdus în lumea muzicii, dar a făcut acest lucru cu o rigoare și o brutalitate care l-au urmărit pentru tot restul vieții. Vecinii au povestit că micul Beethoven plângea în timp ce cânta la pian, iar tatăl său obișnuia să îl bată pentru fiecare ezitare sau greșeală.

6. Nu de puține ori, Beethoven era bătut, încuiat în pivniță și deprivat de somn pentru a repeta în plus.

7. Unii biografi au emis ipoteza că ar fi putut fi dislexic.

8. Pentru că a fost nevoit să își susțină financiar familia încă de la vârsta de 11 ani, Beethoven a părăsit școala fără să știe tabla înmulțirii sau a împărțirii.

9. A avut și el, ca toată lumea, probleme în dragoste. Unele femei i-au admirat geniul, în timp ce altele l-au considerat respingător. De exemplu, una dintre femeile curtate l-au caracterizat ca fiind „urât și parțial nebun”.

10. Beethoven detesta să dea lecții de pian dacă ele nu erau pentru elevi foarte talentați sau pentru tinere atrăgătoare.

11. Era o fire foarte impulsivă și înceta pe loc reprezentația artistică dacă își dădea seama că cineva din public vorbește.

12. A studiat pentru o scurtă perioadă de timp cu Wolfgang Amadeus Mozart, dar și cu Joseph Haydn.

13. Și-a petrecut ultimii zece ani din viață din ce în ce mai izolat, din cauză că și-a pierdut auzul.

14. Nu a fost căsătorit niciodată.

15. La funeraliile sale, de pe 29 martie 1827, au participat aproximativ 20.000 de vienezi.

COOLtura Mall

1 Comments

  1. Mirela Velicu

    16 decembrie 1770, Bonn ;)

Post a comment