
Ziua Internațională a Limbii Materne se serbează în fiecare an, pe 21 februarie, în întreaga lume începând din anul 2000. Pe 17 noiembrie 1999, în Conferința Generală UNESCO, această zi a fost proclamată astfel pentru a se promova recunoașterea și utilizarea limbilor materne din lume, în special a celor vorbite de grupurile minoritare.
La originea sărbătorii stă însă un episod sângeros: pe 21 februarie 1952, mai mulți studenți din Pakistanul de Est (Bangladeshul de astăzi) care militau pentru recunoașterea bengalezei ca limbă oficială, pe lângă urdu, au fost uciși de poliție chiar în Dhaka. La jumătatea anilor 1960, în Pakistanul de Est a fost fondată Liga separatistă Awami, cea care a și anunțat separarea țării de Pakistan în martie 1971 și schimbarea numelui în Bangladesh.
În semn de respect față de cei care și-au pierdut atunci viața, în fiecare an, pe 21 februarie, locuitorii din capitala Bangladeshului, Dhaka, depun flori la Monumentul Martirilor (Shaheed Minar) ridicat în memoria lor.
La noi în țară, româna este limba maternă a aproximativ 90% din populație. Cele mai importante limbi minoritare sunt maghiara, romani, ucraineana și germana.
Aici puteți afla câteva lucruri fascinante despre limbile vorbite la nivelul întregii lumi.
Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net