
Ideea de vacanță perfectă este asociată de mulți dintre noi cu plaje cu nisip fin, scăldate de soare și de valurile mării sau oceanului. Dacă vrem să descoperim plaje fabuloase vestea bună este că nici nu trebuie să mergem prea departe. Europa ne oferă destule variante de vacanțe la mare (sau ocean), pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele. Nu rămâne decât să decidem ce anume ne dorim: vacanță cu familia, aventuroasă, romantică sau pur și simplu de relaxare.
1. Dacă sunteți în căutarea unui loc pentru o vacanță liniștită la malul oceanului, plajele din Peninsula Troia, Portugalia sunt ideale. Întinderi de nisip alb care dau impresia că nu se mai sfârșesc, păduri de pin, ocean cu ape liniștite, numai bune pentru înot și numeroase alte posibilități – de relaxare sau explorare a zonei – toate acestea le oferă plajele Peninsulei Troia. Se pot face excursii cu feribotul pe râul Sado, aflat pe o latură a peninsulei, există cafenele și baruri aproape de plajă (cu vinuri excelente), kilometri de nisip fin și o priveliște incredibilă oriunde te-ai uita. Pentru cei care își doresc mai multă intimitate, zonele din sudul plajei oferă oportunitatea descoperirii unor locuri aproape neatinse de civilizație, în care singurul zgomot care se aude este cel al valurilor oceanului Atlantic spărgându-se de mal. Peninsula Troia are și avantajul de a se afla la distanță mică de Lisabona, spre sud. Considerate unele dintre cele mai frumoase din lume, plajele din Troia sunt accesibile plecând din Setubal, cu feribotul, distanță care se parcurge în aproape o oră, timp în care cei norocoși pot admira delfinii. Nu trebuie însă ratată vizitarea acestui oraș, tipic portughez și foarte pitoresc. Cazarea nu este foarte scumpă nici chiar în hotelurile situate aproape de ocean. Însă apele acestuia sunt destul de reci, ceea ce ar putea constitui un inconvenient pentru unele persoane și, la fel, prețul unei umbreluțe pe plajă (care poate ajunge la 20 de euro).
2. Pentru cei mai aventuroși, iubitori de peisaje spectaculoase și nu neapărat de confort plaja Carnota din Galicia, Spania, aflată în topul celor mai frumoase plaje din lume, este un loc care trebuie vizitat. Dunele de nisip ondulate și munții din depărtare dau un aspect aproape selenar peisajului. Lungă de aproape 7 kilometri, plaja Carnota, cu un nisip de un alb ireal este una dintre cele mai lungi din Galicia. Zona este foarte ofertantă atât pentru cei care iubesc sporturile de apă, cât și pentru cei care doresc să descopere locuri speciale. Se pot vizita dunele de nisip, mlaștinile sărate și lagunele. Printre atracțiile zonei se mai numără și muntele de granit învecinat cu laguna Xalfas, cascadele și vestigiile arheologice. Carnota este însă o zonă protejată, foarte puțin frecventată, chiar și de localnici, așa încât nu există facilități pe plajă. Cei care merg cu copiii trebuie să fie atenți, pentru că nu există salvamari, iar curenții sunt puternici în zonă. E preferabil să aveți provizii de hrană și apă înainte să ajungeți pe plajă, pentru că nu veți avea de unde să le procurați.
3. O plajă spectaculoasă, intrată în patrimoniul UNESCO este Scala dei Turchi (Scara Turcilor), din Sicilia. Mărginită de stânci albe de marnă, un amestec de calcar și argilă, sculptate natural de-a lungul secolelor, sub forma unei scări care coboară direct în apele Mediteranei, Scala dei Turchi oferă turiștilor un peisaj unic. Este adevărat că cei care preferă confortul în vacanță s-ar putea simți puțin descurajați de sutele de trepte care trebuie urcate și coborâte, însă cei ce se încumetă vor fi răsplătiți cu vârf și îndesat de uimitoarea arhitectură creată de natură. Există și o plajă foarte îngustă cu nisip, chiar la baza stâncilor calcaroase, însă cei care ajung aici trebuie să aibă apă la ei și umbreluțe de soare, pentru că nu vor avea de unde să le închirieze.
4. Plaja preferată a francezilor, un loc ideal pentru familii cu copii și iubitorii de peisaje cu o notă de mister este cea din Ploumanac’h, micul sat de pe coasta bretonă a Franței. Plajele mici și intime, străjuite de coaste stâncoase și păduri nu sunt foarte frecventate de turiștii străini, nici chiar în sezon, fiind preferată mai mult de localnicii îndrăgostiți de nisipul roșiatic și de stâncile cu o forme suprarealiste. Există cazări în zonă la prețuri accesibile, însă cine dorește o variantă de lux poate alege unul dintre castelurile din împrejurimi. Castelul Beau Site este unul dintre acestea.
5. Votată în urmă cu doi ani cea mai frumoasă plajă din lume, cu un nume foarte sugestiv, insula Vis, situată la douăzeci de minute distanță cu feribotul de Split, în Croația, este cea mai îndepărtată insula de pe teritoriul continental al acestei țări. Este locul ideal pentru o vacanță cu familia sau pentru un cuplu în căutare de destinații romantice. Pentru că până în anii 90 accesul pe insulă a fost interzis din motive legate de securitate (se afla aici o bază militară), natura a păstrat o frumusețe aproape paradisiacă. În afara peisajului și a plajelor absolut spectaculoase, insula Vis oferă prilejul de a cunoaște mai bine viața localnicilor (puțini la număr) și de a explora împrejurimile. Periodic, au loc festivaluri pescărești, iar gastronomia locală poate fi considerată o altă atracție turistică. Se pot face excursii în golful Stiniva, în partea sudică a insulei, aproape de Zuzec pentru cei mai aventuroși dintre turiști, cei care apreciază natura virgină. Peștera albastră, o peșteră subacvatică unde se poate pătrunde doar prin scufundare, este un alt obiectiv turistic de neratat.