În ultimii ani, romanele câștigătoare ale celei mai prestigioase distincții literare franceze, Premiul Goncourt, au apărut exclusiv la Editura TREI. A devenit deja o tradiție ca romanele recompensate de Academia Goncourt cu cel mai râvnit trofeu literar din Franța să fie lansate de edituri din Grupul Editorial TREI. „Un număr important de autori premiați Goncourt au fost publicați de-a lungul anilor la Grupul Editorial TREI, fie în colecția Fiction Connection, fie în colecția Anansi: Marie Ndiaye, Leila Slimani, Pierre Lemaître, Jérôme Ferrari. La această listă se adaugă laureații din 2020 până în prezent: Hervé le Tellier („Anomalia”), Mohamed Mbougar Sarr („Cea mai tainică amintire a oamenilor”), Brigitte Giraud („Viața la viteză maximă”), precum și Jean-Baptiste Andrea, al cărui roman, „Mereu cu gândul la ea” a apărut recent în librăriile din România”, spune Magdalena Mărculescu, director editorial al Editurii TREI. „Motivul pentru care am decis să publicăm aceste cărți este pentru că ne-au plăcut, am considerat că sunt importante înainte de a fi sau nu premiate. Bineînțeles că o distincție atât de importantă cum este Goncourt devine și o confirmare a propriei noastre selecții. Cititorul român are nevoie de repere și recomandări ca să poată alege din această ofertă bogată, iar un premiu literar este o carte de vizită imbatabilă. În Franța, de exemplu, titlul premiat cu Goncourt va vinde cu certitudine sute de mii de exemplare, mergând până la un milion”, mai spune Magdalena Mărculescu.
Să descoperim 6 romane câștigătoare ale Premiului Goncourt, distincția literară pe care scriitorii o pot obține doar o singură dată în carieră.
Mereu cu gândul la ea de Jean‑Baptiste Andrea
Romanul scriitorului francez cu origini italiene este un răsfățat al premiilor literare importante, culminând cu câștigarea Premiului Goncourt 2023. Frescă a societății italiene care se întinde pe aproape 80 de ani și care surprinde și perioada ascensiunii fascismului, Mereu cu gândul la ea este povestea de dragoste și de viață a unui sculptor sărac, Michelangelo „Mimo” Vitaliani și a Violei Orsini, moștenitoarea uneia dintre cele mai bogate familii din Italia. Despărțiți de o prăpastie socială, cei doi nu ar fi trebuit să se întânească niciodată și cu toate acestea, „revoluția mută” se întâmplă. Autorul urmărește evoluția relației dintre cei doi, apropierea și distanțarea, dragostea și ura, dar niciodată despărțirea lor, pe fundalul unui secol de evenimente tumultuoase. Mereu cu gândul la ea este și un omagiu adus artei. Acest aspect introduce în roman și o notă de mystery. Pietà sculptată de Mimo Vitaliani ascunde un secret tulburător. Clerici, oameni de știință și chiar exorciști au studiat în amănunt sulptura ca să înțeleagă efectul devastator pe care-l are asupra privitorilor. Ascunsă, până la urmă, în încăperile subterane ale unei abații din munții Italiei, Pietà are într-adevăr un secret, pe care doar Mimo Vitaliani îl cunoaște.
Cântec lin de Leïla Slimani
O poveste șocantă, care absoarbe cititorul în universul ei, unde rămâne captiv mult după încheierea lecturii – astfel este Cântec lin, romanul câștigător al Premiului Goncourt 2016, publicat de Editura Pandora M, parte a Grupului Editorial TRei. Scriitoarea franceză de origine marocană spune povestea lui Myriam și a lui Paul, un cuplu de tineri părinți, care se hotărăsc să apeleze la ajutorul unei bone, după ce mama celor mici decide să se întoarcă la muncă. Acceptată imediat de copii, Louise pare angajata ideală. Dar, în momentul când au adus-o în casă, cei doi nu bănuiau ce tragedie este pe cale să se întâmple. Radiografie a lumii de astăzi, cu prejudecățile sale de clasă și culturale, Cântec lin este un roman zguduitor. Leïla Slimani contrapune pagini de o eleganță și un lirism aparte cu scene șocante, surprinse într-un mod detașat, rece. Pe măsură ce tensiunea narativă crește, atmosfera devine paralizantă, iar cititorului nu-i rămâne altceva de făcut decât să întoarcă pagină după pagină.
Anomalia de Hervé Le Tellier
Câștigătoare a Premiului Goncourt 2020, cartea lui Hervé Le Tellier este alegerea ideală pentru cine dorește să încerce un roman experimental, într-un stil provocator. Anomalia este un amalgam de genuri, de la SF și thriller, la roman de dragoste, noir sau biografic. Povestea este centrată pe un paradox temporal. Din cauza unei întâmplării stranii, de neînțeles, a unei anomalii, un avion de linie care decolează în martie 2021 din Paris aterizează la New York o dată în luna martie și mai apoi în iunie. Stranietatea lucrurilor merge mai departe, pentru că fiecare pasager se regăsește în două exemplare identice, unul dintre ele cu o experiență de viață mai bogată cu trei luni. Realitatea este redefinită de anomalia temporală pe care o trăiesc pasagerii, care provin din medii eterogene. Ca într-un puzzle inteligent și provocator, romanul se compune din poveștile diferite ale acestora, care până la urmă ajung să se unifice și chiar să sugereze o explicație a inexplicabilului.
Cea mai tainică amintire a oamenilor de Mohamed Mbougar Sarr
Câștigătoare a premiului Goncourt 2021, cartea semnată de scriitorul senegalez este considerată o declarație de dragoste pentru literatură, un roman inițiatic despre viață și lumea fictivă a cărților. Eroul cărții lui Sarr este, precum creatorul său, un tânăr scriitor senegalez, Diégane Latyr Faye, care descoperă la Paris o carte mitică, editată în 1938, „Labirintul neomenescului”. Apariția romanului declanșează la vremea ei un scandal monstruos, iar apoi, autorul – considerat un Rimbaud negru – cade în uitare. Diégane pornește pe urmele misteriosului scriitor, purtând cititorii de la Paris până la Dakar, Amsterdam și Buenos Aires, într-o incursiune care surprinde momente istorice tragice ale secolului XX.
Viața la viteză maximă de Brigitte Giraud
„Un roman sclipitor”, așa cum este considerat de revista Rolling Stone, debordând de emoție, Viața la viteză maximă este câștigătorul premiului Goncourt 2022. Prolifica autoare de origine algeriană spune în această poveste autobiografică istoria tragică de viață a familiei sale. La douăzeci de ani după accidentul tragic de motocicletă în care Claude, soțul ei, și-a pierdut viața, Brigitte încă încearcă să înțeleagă cauzele nefericitului eveniment. A fost vorba despre destin sau despre hazard și o serie de coincidențe stranii? Într-o istorisire care ține cititorii cu sufletul la gură, Brigitte Giraud spune o poveste de dragoste tandră și emoționantă și realizează un delicat tablou al vieții lor cotidiene. Ca într-un puzzle nefast, scriitoarea se oprește asupra acelor mici întâmplări, aparent nesemnificative, dar care se dovedesc a fi tot atâtea indicii ale evenimentului tragic ce le-a cutremurat viața de familie.
Ereditate de Miguel Bonnefoy
„Cei care nu își pot aminti trecutul sunt condamnați să îl repete”! Câștigător al premiului Goncourt 2020 – Alegerea României și al Premiului Librarilor din Franța, în 2021, romanul lui Miguel Bonnefoy este o saga a familiei Lonsonier, urmărită vreme de o sută de ani. Scrisă în stilul realismului magic, cartea urmărește povestea patriarhului familiei Lonsonier, care părăsește forțat Franța și ajunge în în Santiago de Chile la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu un butaș de viță-de-vie într-un buzunar și cu 30 de franci în celălalt. Autorul urmărește viețile a patru generații ale familiei Lonsonier, cu toate visurile și miracolele care intervin în existențele lor. Fiecare personaj este puternic conturat, original, deși păstrează caracteristicile neamului din care face parte – un spirit independent, puternic și exuberant, dar și o aură de mister, care pare să se transmită din generație în generație. Poveste despre apartenență și exil, despre dezrădăcinare și moștenire spirituală, Ereditateeste un roman care nu trebuie ratat de iubitorii realismului magic.