Asia, cel mai mare continent de pe planetă și locul cu cea mai mare densitate de populație (peste patru miliarde de oameni trăiesc aici), este un spațiu al contrastelor uimitoare, care oferă vizitatorilor spectacolul vieții în marile aglomerări urbane, dar și incredibile frumuseți naturale. Insule tropicale exotice, jungle sălbatice, zone neatinse de mâna omului coexistă cu metropolele aglomerate. Indiferent ce tip de călător suntem, în Asia vom găsi mereu un loc incredibil de explorat, de descoperit. Iată 7 locuri spectaculoase din Asia de vizitat măcar o dată-n viață! 

  1. Taktsang, „Cuibul Tigrului”, o mănăstire budistă ridicată la aproape un kilometru deasupra văii Paro, pe un perete de stâncă, este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din sudul Asiei, pe care am fi norocoși dacă am putea să o vizităm o dată-n viață. Spunem aceasta pentru că mănăstirea se află în regatul Bhutan, o țară situată la poalele Munților Himalaya, unde numărul turiștilor este restricționat. Până de curând orice persoană străină intra în țară doar cu aprobarea familiei regale. Se spune că, în urmă cu 1300 de ani, Guru Rinpoche, considerat un al doilea Buddha, a apărut chiar în acest loc călare pe un tigru zburător și i-a convertit pe bhutanezi la budism. Mănăstirea merită văzută atât pentru locația sa spectaculoasă, cât și pentru legendele care dau acestui loc unic de pe Pământ un aer de poveste.
  2. Un peisaj de o frumusețe ireală se află în nord-vestul Chinei, în Parcul Geologic Zhangye Danxia. Munții-curcubeu dau senzația că cineva s-a jucat cu acuarelele și i-a pictat în cele mai vesele și calde culori posibile. De fapt, nisipul, gresia și mineralele acumulate aici în zeci de milioane de ani conferă culorile specifice acestor munți formați înainte de Himalaya. În zonă pot fi vizitate temple, se pot face plimbări cu barca pe râul din regiune sau pur si simplu putem admira această spectaculoasă „operă de artă” a naturii.
  3. Cine are drum prin Taiwan nu trebuie să rateze o scurtă vizită în Satul-Curcubeu. Nu ne referim de această dată la minuni create de natură, ci la cele izvorâte din inspirația și creativitatea oamenilor. Bunicul-Curcubeu, pe numele său adevărat Huang Yung-Fu, a început să picteze casele, pavajul străzilor, chiar și gurile de canalizare cu câțiva ani în urmă – pentru că își dorea ceva mai multă culoare în împrejurimi, spun unii, ca să salveze satul de la demolare, spun cei mai mulți. Se pare că fiecare variantă conține o urmă de adevăr. Dezvoltatorii au demolat treptat casele până când Bunicul-Curcubeu a rămas singurul locuitor la zonei. El a desenat inițial o pasăre în propria sa casă, apoi arta sa s-a extins în ceea ce mai rămăsese din sat. Studenții la Arte de la universitatea locală au făcut o campanie pentru salvarea satului, iar autoritățile au decis să conserve locul ca zonă culturală. Picturile Bunicului-Curcubeu sunt cunoscute astăzi de milioane de oameni din lumea întreagă.
  4. Să ne imaginăm o suprafață de aproape 90 de km pătrați acoperită cu orhidee, margarete, anemone și alte câteva sute de specii de flori rare, cascade care izvărăsc din munți și piscuri acoperite cu zăpadă. Totul la o înălțime de peste 3000 de metri și întinzându-se până la aproape 7000. Acest paradis terestru este Parcul Național Valea Florilor, din Uttarakhand, India și poate fi admirat jumătate din durata anului de puținii călători care se încumetă să străbată nordul Indiei, în zona dintre Nepal și Tibet. Valea Florilor traversează Munții Himalaya, iar temerarii care se încumetă să o viziteze au nevoie de o pereche de ghete zdravene, dar și de o aprobare de la Ministerul Pădurilor.
  5. Una dintre cele mai spectaculoase frumuseți subpământene se află în provincia Quang Binh din Vietnam, în Parcul Național Phong Nha-Ke Bang. Este vorba despre peștera Son Doong, „Peștera Râului din Munte”, cea mai mare din lume, situată în apropiere de granița Laos-Vietnam. Peștera este exploatată din 2010 și anual un număr de doar 450 de turiști au voie să o viziteze, cu aprobări speciale. Peștera are 9 km lungime și este atât de înaltă încât un zgârie-nori cu 40 de etaje ar încăpea fără probleme. Zgomotul înfricoșător al râului din subteran a fost motivul pentru care oamenii locului au ezitat ani la rând să pătrundă în peșteră. Acolo însă, îi aștepta o adevărată Grădină subterană a Edenului, cum au numit-o exploratorii. Aceasta pentru că în Peștera Râului din Munte există o junglă, cu specii rare de plante, cascade, maimuțe, vulpi-zburătoare și perle de peșteră de mărimea unei mingi de baseball.
  6. Mii de oameni vin anual să viziteze granița naturală dintre China și Vietnam, formată din două cascade, una de partea chineză, cealaltă de partea vietnameză, care își unesc torentele atunci când debitul de apă crește. Cascada Ban Gioc (sau Detian în chineză) este a patra ca mărime din lume, are o lățime de 200 de metri și o înălțime de 120 de metri. Cascada își schimbă culoarea în funcție de anotimp și se află într-un peisaj natural uimitor, care poate fi admirat cel mai bine dinspre partea vietnameză.
  7. Indonezia, Insula Flores ne oferă un alt loc de vizitat măcar o dată-n viață. Este vorba despre cele trei lacuri ale vulcanului Kelimutu, un fenomen natural uimitor. Apele celor trei lacuri și-au schimbat culorile de-a lungul timpului, iar în prezent, Tiwu Ata Polo („Lacul Fermecat”) este de culoare cafeniu închis, Tiwu Ko’o Fai Nuwa Muri („Lacul Tinerilor și Tinerelor”) este verde cu nuanțe de roșu uneori, iar Tiwu Ata Bupu („Lacul Bătrânilor”) este albastru. Explicația științifică este că mineralele conținute de apă și reacțiile chimice care au loc dau culorile specifice apelor lacurilor. Pentru indonezieni însă, acesta este un loc sacru, unde sălășluiesc spiritele strămoșilor. Conform tradiției, apele lacurilor capătă culori corespondente stărilor de spirit ale străbunilor și arată dacă aceștia și-au recăpătat pacea sufletească și liniștea sau nu.
COOLtura Mall

Post a comment