Dintr-un cvasinecunoscut profesor de istorie medievală și militară, apoi universitar la Universitatea din Ierusalim, autorul israelian Yuval Noah Harari a ajuns în doar câțiva ani un superstar al lumii academice și un „profet al secolului 21”. Motivul: apariția primei sale cărți, „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, bestseller internațional tradus în aproape 50 de limbi, din care s-au vândut rapid peste opt milioane de volume. Cartea, printre ai cărei fani se numără Barack Obama, Bill Gates și Mark Zuckerberg ne spune de unde venim, urmărind, într-o manieră proaspătă, nonconformistă, evoluția umanității de la Epoca de piatră până în secolul 21. Cea de-a doua carte scrisă de Harari, „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului”, este o îndrăzneață și cutremurătoare privire îndreptată către un viitor nu tocmai senin al omenirii. Succesul acestui volum, care, de asemenea, a fost tradus în 50 de limbi nu a făcut decât să consolideze reputația lui Harari de autor care abordează istoria cu instrumentele filozofiei și profet al unei civilizații sub spectrul autodistrugerii.

Foto Facebook Yuval Noah Harari

21 de lecții pentru secolul XXI”, ultima carte scrisă de Harari și apărută în librăriile românești anul acesta (fapt remarcabil, pentru că în august 2018 volumul a fost lansat și în Statele Unite și Marea Britanie), așază în fața cititorului marile provocări ale lumii în care trăim. Știri false, naționalism, terorism, imigrație, democrație liberală și iliberală sunt doar câteva dintre temele abordate de Harari în această carte, care, suntem convinși, ne va surprinde încă o dată prin viziunea sa. Dar până atunci, să descoperim omul din spatele acestui uriaș succes. Iată 7 lucruri mai puțin știute despre Yuval Noah Harari.

  1. Succesul impresionant pe care l-au avut cărțile sale i s-a părut șocant chiar și autorului lor. „Cu câțiva ani în urmă, eram un profesor anonim specializat în istorie medievală, iar audiența mea erau vreo cinci persoane din diferite colțuri ale lumii, care îmi citeau articolele. Este destul de șocant acum să fiu în situația ca, dacă scriu ceva, să existe milioane de persoane dornice să citească. Însă, una peste alta, sunt fericit cu ce s-a întâmplat. Asta pentru că nu-ți dorești doar să vorbești despre ceva. Vrei să fii și auzit. E un privilegiu ca astăzi să am o astfel de audiență” spune Harari pentru The Guardian.
  2. Yuval Noah Harari practică meditația Vipassana de peste cincisprezece ani. A descoperit-o pe când studia pentru doctorat la „Jesus College”, Oxford și susține că acest tip de meditație „i-a schimbat viața”. Istoricul israelian își începe fiecare zi cu o oră de meditație și o încheie în același mod. În fiecare an participă timp de o lună sau două la o tabără de meditație Vipassana, timp în care nu vorbește cu nimeni, nu comunică la telefon sau pe social media, nu citește nicio carte, nu ascultă muzică, nu scrie și nu face sport. Practică doar meditația, până la 11 ore pe zi. De fapt, „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” este dedicată lui S. N. Goenka, maestrului său de meditație. „Nu aș fi putut scrie această carte fără concentrarea, pacea și gândirea intuitivă pe care le-am câștigat după cincisprezece ani de meditație Vipassana” mărturisește istoricul.
  3. Deși înțelege atât de profund relația oamenilor cu tehnologia și modul în care aceasta va influența viitorul planetei, Yuval Noah Harari nu folosește smartphone-ul. Întrebat într-un interviu pentru site-ul american A Medium Corporation dacă doarme cu smartphone-ul lângă cap, istoricul israelian a declarat: „Nu posed un smartphone. Eu dorm cu soțul meu, iar el are acest tip de telefon, ceea ce e suficient pentru mine”.
  4. Yuval Noah Harari nu a ascuns niciodată faptul că este gay. Istoricul israelian este de altfel căsătorit cu Itzik Yahav, un fost producător de piese de teatru, pe care l-a cunoscut în urmă cu șaisprezece ani. Ceremonia căsătoriei civile a avut loc în Toronto, Canada, pentru că, deși Israelul recunoaște căsătoriile între persoane de același sex, nu permite căsătoriile civile. Itzik Yahav este managerul lui Yuval Noah Harari și este numit de acesta din urmă „internetul meu pentru tot felul de lucruri”.
  5. Yuval Noah Harari locuiește împreună cu soțul lui la jumătatea distanței dintre Ierusalim și Tel Aviv, într-o așezare de tip moshav, o comunitate agricolă israeliană ce reunește mai mulți proprietari de ferme.
  6. Opțiunile în materie de alimentație ale lui Yuval Noah Harari sunt – nici nu ne-am fi așteptat altfel – vegetariene. „Încerc să am cât mai puțin de-a face cu carnea și produsele lactate” spune istoricul. „Însă dacă mă duc la mama și a făcut o plăcintă cu brânză sau orice altceva, mănânc”. Harari a renunțat la consumul de carne după ce a studiat ce a însemnat domesticirea și creșterea animalelor în ferme industriale. „Problema principală nu e neapărat uciderea lor, ci modul cum sunt crescute și tratate – nevoile de bază sunt satisfăcute, însă orice altceva (cum ar fi necesitățile sociale sau psihologice) sunt complet ignorate” spune Harari.
  7. Care este sfatul lui Yuval Noah Harari pentru cei care vor să trăiască o viață responsabilă și împlinită? „Încearcă să te cunoști mai bine și în special să descoperi ce-ți dorești cu adevărat de la viață. Altfel, tehnologia va tinde să ne dicteze obiectivele în viață și în loc să ne ajute să ne atingem scopurile, vom deveni sclavii agendei sale. E foarte dificil să-ți dai seama ce-ți dorești de la viață. Nu spun că este o sarcină ușoară” a mai declarat Yuval Noah Harari pentru publicația britanică The Guardian.
COOLtura Mall

Post a comment