Poate că ideea de a celebra astăzi Ziua Internațională a somnului li se pare multora una cel puțin ciudată. De ce am sărbători somnul, o pură necesitate biologică? Până la urmă, ne petrecem un sfert din viață dormind, când am putea face atât de multe lucruri în timpul acesta! Dacă ne consolează, să ne amintim de Ghilgameș, eroul străvechii epopei, care, cu toate calitățile sale, nu a putut trece proba somnului. Deși este, într-adevăr, o necesitate biologică, atuni când dormim nu pierdem vremea degeaba. În timpul somnului, lucruri fascinante se petrec în corpul și mintea noastră. Putem face acte nebunești sau putem fi foarte creativi. Putem experimenta stări înfricoșătoare sau de grație. Să descoperim împreună 7 lucruri stranii despre somn și vise.  

1.Ne deranjează persoana cu care împărțim patul pentru că ni se pare că se mișcă prea mult în somn? Se poate și mai rău! Cei care suferă de parasomnie, tulburări ale somnului caracterizate prin mișcări și comportamente nenaturale, emoții intense cu manifestări violente, pot face o mulțime de năzbâtii în timp ce dorm, dintre care cea mai mică este să-și lovească partenerul. Unii au condus mașina în această stare, alții s-au implicat în acte sexuale (sexsomnia) sau chiar au comis crime.

2.Probabil toți ne amintim basmul lui Perrault „Frumoasa din Pădurea adormită”. Deși povestea este foarte frumoasă probabil că nimeni nu ar dori să trăiască așa ceva pe pielea lui. Se întâmplă însă. Cei care suferă de sindromul „Frumoasa adormită” (denumirea științifică este sindromul sindromul Kleine-Levin) au perioade de hipersomnie care pot dura de la câteva zile la câteva luni. În tot acest răstimp, viața persoanei respective este pusă în paranteză, pentru că se trezește doar pentru a mânca și a folosi toaleta. După un asemenea episod, cei care suferă de sindromul „Frumoasa adormită” sunt confuzi, au o sensibilitate accentuată și pot avea și halucinații.

3.Unele persoane experimentează o stare înfricoșătoare atunci când se trezesc. Deși sunt perfect sănătoase, nu pot mișca niciun mușchi al corpului și nici nu pot striga după ajutor. Este vorba despre o paralizie în timpul somnului, care, din fericire, durează de la câteva clipe la câteva zeci de minute. În trecut era pusă pe seama acțiunii unor spirite malefice, dar oamenii de știință de azi susțin că este vorba de o tulburare între diferitele stadii de ale somnului. Nu pune sănătatea în pericol și nici nu necesită tratament. Deși cine a experimentat o dată așa ceva s-ar putea să se teamă să mai meargă la culcare.

4.Oamenii pot, de fapt, să-și controleze visele. Vi s-a întâmplat vreodată să fiți conștienți că visați, însă să vă continuați visul fără a vă trezi? Acest fapt poată numele de vis lucid. În tipul unui vis lucid putem interveni asupra desfășurării evenimentelor, ne putem înfrunta temerile sau rezolva problemele care ne preocupă. Dmitri Mendeleev a „văzut” tabloul periodic al elementelor în timpul unui vis, iar lui Robert Louis Stevenson i-a venit ideea romanului „Straniul caz al doctorului Jekill și al domnului Hyde” tot în timpul unui vis.

5.Bărbații și femeile visează diferit. Femeile își amintesc visele mai frecvent, însă au mai des coșmaruri. Surprinzător, visele bărbaților sunt, în proporție de aproape 70% tot despre bărbați, în timp ce femeile visează în proporții egale atât despre bărbați, cât și despre femei. Iar dacă visele persoanelor de sex masculin sunt mai agresive, femeile visează, în general, că interacționează cu persoane cunoscute.

6.Somnul este prietenul nostru, pentru că, în lipsa sa, sănătatea are de suferit serios. Probleme cu atenția și memoria, stări de confuzie și concentrare redusă sunt doar câteva dintre efectele minore ale privării de somn. Sistemul imunitar, cel cardiovascular și reproducător sunt grav afectate de lipsa de somn. Specialiștii susțin chiar că reducerea numărului de ore de somn crește riscul de cancer de sân, de prostată și intestinal. După 16 ore de activitate neîntreruptă întregul organism intră în alertă. Numărul insuficient de ore de somn provoacă leziuni ireversibile ale creierului și poate conduce chiar și la deces.

7.Vă place piesa „Yesterday” a trupei Beatles? Suntem convinși că mai bine de jumătate de planetă o și cunoaște o și apreciază. Paul McCartney a compus întreaga melodie în timpul unui vis, pe când se afla în casa prietenei lui, Jane Asher. După ce s-a trezit, a dat fuga la pian și a cântat întreaga piesă, de teamă să nu o uite. Întâmplarea l-a intrigat pe McCartney, care s-a temut ca nu cumva, în mod subconștient, să fi plagiat un cântec auzit pe undeva (prin criptomnezie, o tulburare de memorie în tipul căreia cel afectat nu face diferența între evenimentele trăite de el și cele auzite). Timp de o lună, McCartney a făcut investigații aproape polițienești în industria muzicală pentru a descoperi dacă piesa este cunoscută de cineva sau nu. Cum nimeni nu a revendicat-o, compozitorul și cântărețul a înțeles că, indiferent cât de straniu ar fi, „Yesterday” este produsul minții sale. Întâmplarea nu este însă atât de neobișnuită pe cât credea McCartney. Există o strânsă legătură între somn și creativitate, observată de mulți artiști. În timpul etapei REM a somnului (rapid eye movement), singura în care apar visele, sunt formate legături între diferitele informații stocate în memorie – ca și când am face un puzzle din piese disparate. Imaginația noastră nu se mai află sub controlul logicii și al rațiunii, ca în stare de luciditate, iar rezultatele pot fi, uneori, chiar spectaculoase!

COOLtura Mall

Post a comment