Sărbătoarea Sf. Nicolae este celebrată de-a lungul și de-a latul globului pământesc, din Finlanda, România, Grecia, până în insulele din Caraibe, Australia, Mexic și Statele Unite. Peste tot în lume, adulți și copii își lustruiesc ghetele, pregătesc ciorăpei sau buchete de morcovi pentru calul lui Moș Nicolae, merg la slujbe, cântă cântece în cinstea lui, apoi îi șoptesc sau îi scriu cu speranță dorintele: „Moș Nicolae, fii bun….”. Moșul este bun, tocmai din această cauză i s-a dus vestea în toată lumea și este sărbătorit de multe popoare, așa cum putem descoperi mai jos.

 

Germania. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, bunul Moș Nicolae vizitează copiii și adulții din Germania, îmbrăcat în haina sa episcopală și cu mitra pe cap. Ghetele sunt curățate și lustruite, iar dorințele fiecăruia sunt detaliate în scrisori în care sunt înșirate meritele „petentului” și buna sa purtare. Lângă scrisoare, copiii obișnuiesc să pună și câte un morcov, cadou pentru renul sau calul lui Moș Nicolae. Prăjiturele, jucării, mandarine, nuci și mere sunt printre bunătățile cu care Moșul umple ghetele copiilor.

 

Sfântul Nicolae este la mare cinste în Grecia, pentru că este considerat patronul țării, protectorul marinarilor și al celor care călătoresc pe mare. Nu este așadar ieșit din comun faptul că în Grecia, în ajunul acestei sărbători, se împodobesc bărcile, ca un simbol al bravilor marinari care se întorc acasă. Mici bărci de lemn decorează și casele grecilor. Acestea se plasează mai aproape de centrul casei și niciodată spre ușa de la intrare. De Sfântul Nicolae, preoții greci binecuvintează vasele ancorate în port, iar bisericile bat clopotele în onoarea acestui sfânt, patron al marinarilor.

 

Dincolo de Ocean, în Milwaukee, Statele Unite, în ajun de Moș Nicolae, copiii atârnă șosete în casă, în care lasă o listă cu darurile pe care le așteaptă de la Moș Crăciun. Copiii cuminți primesc dulciuri și jucării. Cei obraznici primesc un cărbune, care reprezintă un avertisment: dacă nu se cumințesc în următoarele trei săptămâni, nu vor primi nimic nici de la Moș Crăciun!

 

Protector al copiilor, Sfântul Nicolae este celebrat și în Franța. O legendă din Lorena spune că Sfântul Nicolae a salvat de la moarte 3 copii rătăciți, înfometați și răpiți de un măcelar malefic. Drept urmare, sfântul ocrotitor al celor mici este răsfățat în ajun de sărbătoare cu cântece și poezii, răsplătindu-i apoi pe copii cu jucării și dulciuri multe. În Lorena, au loc festivități publice, serbări și jocuri de artificii de Moș Nicolae.

 

 

În orașul palestinian Beit Jala, Moș Nicolae este o sărbătoare care ține 3 zile. Sfântul este patronul orașului, aproape în întregime creștin, iar în zonă există chiar și o peșteră în care se spune că acesta s-ar fi adăpostit la un moment dat. Celebrarea Sfântului Nicolae începe cu două zile înainte de sărbătoarea propriu-zisă, cu slujbe la biserică, procesiuni, festivaluri și concerte. Există tradiția ca, cine merge la biserică în acele zile, să bată de trei ori la poartă. Stăruința celui care se roagă îl va determina pe sfânt să asculte rugăciunea. Cum aproape fiecare familie din această zonă are un sărbătorit cu numele Nicolae, cele trei zile înseamnă o petrecere continuă și daruri pentru cei mici și cei mari.

 

Tradiția lui San Nicolás, adusă de spanioli, este foarte puternică și în Mexic, în special în Guadalajara. Este o perioadă de rugăciuni și mulțumiri ale celor care au fost ajutați deja. Oamenii se roagă pentru slujbe mai bune, sănătate și diverse alte probleme de familie. După slujbe, urmează petrecerile, cu multă muzică și mâncare tradițională. Este apoi rândul lui Moș Nicolae să îi viziteze pe cei care l-au celebrat și să le lase daruri.

 

In România, există peste 1.000 de biserici cu hramul Sf. Nicolae, iar 23 dintre acestea sunt doar în București. Peste 800.000 de persoane își serbează onomastica la noi în țară, pe 6 decembrie, iar Sf. Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai ortodoxiei. Protector al copiilor, Sf. Nicolae este cel care umple ghetele copiilor cuminți cu daruri, dar aduce câte o nuielușă celor neascultători. Aceasta se pune în apă, iar dacă îi dau lăstari înseamnă că năzdrăvăniile copilului au fost iertate. Sf. Nicolae este și protector al văduvelor și fetelor necăsătorite. În ajunul sărbătorii, acestea se roagă la sfânt să le ajute să-și găsească un soț. Iar dacă de Moș Nicolae ninge înseamnă că sfântul tocmai a trecut pe acolo și și-a scuturat barba. Acesta este și începutul sărbătorilor de iarnă la noi în țară.

COOLtura Mall