
René François Ghislain Magritte, pictor belgian și reprezentant de seamă al suprarealismului în pictură, s-a născut la 21 noiembrie 1898, în Lessines, și a murit la 15 august 1967, în Bruxelles. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre el:
1. Suicidul mamei i-a influențat primele lucrări.
René François Ghislain Magritte s-a născut în Lessines, Belgia, la sfârșitul anului 1898, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei. Copilăria relativ liniștită i-a fost tulburată de moartea mamei, care, chinuită de o boală mintală, s-a aruncat într-un râu din apropierea localității. La vremea aceea Magritte avea 14 ani și a asistat la scoaterea din râu a trupului mamei sale, imagine care avea să devină un simbol recurent în primele lucrări ale artistului.
2. Era specializat în realizarea de falsuri.
În 1916 Magritte pleacă la Bruxelles și timp de doi ani studiază la Académie Royale des Beaux-Arts, unde intră în contact cu noi concepte artistice precum cubismul sau futurismul. Afirmarea sa nu nu se produce însă imediat, astfel că tânărul Magritte se angajează la o companie producătoare de postere. În paralel, se crede că Magritte se ocupa cu realizarea falsurilor după opere ale lui Picasso, Tițian sau Chirico. De asemenea, se pare că în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când Germania ocupă Belgia, între 1940 și 1944, acesta se pare că a falsificat bancnote pentru a supraviețui sărăciei crunte.
3. Prima sa expoziție a fost un eșec.
Magritte a fost repede cucerit de mișcarea suprarealistă din Belgia, care căpăta amploare. Prima sa expoziție a avut loc în Bruxelles în 1927 și a fost extrem de prost primită de critici. Feedback-ul negativ însă l-a ambiționat pe tânărul artist, care decide să se mute la Paris, unde îl întâlnește pe André Breton, fondatorul Suprarealismului, și ia parte la crearea manifesto-ului Surrealism in Full Sunlight.
4. Îi plăcea să creeze confuzie în rândul criticilor.
Considerat reprezentant de frunte al suprarealismului în pictură, Magritte obișnuia să utilizeze și alte elemente în lucrările sale, luate din Impresionism, de exemplu, pe care le data greșit, pentru a-i induce în eroare pe critici.
5. Și-a înșelat soția.
Marea iubire a lui Magritte a fost Georgette Berger, pe care a cunoscut-o la 15 ani și de care a fost nedespărțit până la moarte. Cu toate acestea, Magritte și-a înșelat nevasta. Când a întâlnit-o pe Sheila Legg, o tânără artistă, l-a rugat pe prietenul său Paul Colinet să îi distragă atenția soției sale pentru ca el să-și poată face de cap cu noua cucerire. În mod ironic, ajutorul dat de Colinet a fost mai mult decât se aștepta Magritte, pentru că s-a transformat într-o aventură cu soția artistului, Georgette. Cu toate acestea, Georgette și Magritte au rămas împreună până la sfărșitul vieții.
6. Magritte a fost pasionat de fotografie și film.
Nu de puține ori Magritte a făcut diverse experimente în ceea ce privește fotografia și filmul. Deși fotografiile sale nu erau niciodate privite cu același respect și apreciere precum picturile, Magritte obișnuia să își ocupe timpul liber cu această activitate.
7. Jocurile de cuvinte erau extrem de importante pentru Magritte.
Celebra lucrare care prezintă o pipă însoțită de mesajul „Ceci n’est pas une pipe” („Aceasta nu este o pipă”) a fost explicată chiar de artist: aceea nu este o pipă, ci imaginea unei pipe. „Tot ceea ce vedem ascunde altceva. Şi întotdeauna dorim să vedem ce se ascunde în spatele a ceea ce privim”, spunea artistul.
8. Magritte este atât de celebru încât nu poate fi furat.
Magritte a murit în 1967. Lucrările sale sunt atât de cunoscute încât nici nu pot fi furate: în 2009, o bandă de hoți de opere de artă a aflat cu stupoare că nu poate vinde pe piața neagră lucrarea Olympia a lui Magritte, estimată la o valoare de 3,6 milioane de lire sterline, pe motiv că pictura este atât de cunoscută încât nimeni nu-și permitea să afirme că o deține. Prin urmare, opera a fost returnată la câțiva ani, în stare perfectă, Muzeului Magritte.