Contributor: Bianca Bujor

9 octombrie este o zi cu mare încărcătură istorică pentru locuitorii peninsulei coreene. Sud-coreenii au dedicat această zi limbii lor şi alfabetului coreean numit Hangul, cu o istorie fascinantă, ce datează din secolul al XV-lea. Înainte de a încerca să cuprindem în câteva rânduri cele mai interesante aspecte despre această scriere istorică, să facem un scurt popas la Seul.

Țările de pe continentul asiatic au început să fie tot mai atente în definirea imaginii, pentru a aduce un plus economiei, prin atragerea turiștilor, investitorilor sau extinderii exporturilor. Țări precum Coreea de Sud și Japonia se bazează pe exporturi atunci când vine vorba de venituri din străinătate și vor să atragă totodată cât mai mulți vizitatori. În acest timp, vecinii din Thailanda, Taiwan sau Malaesia se concentrează asupra imaginii de locații turistice.

Deşi pandemia a dat peste cap multe planuri de vacanţă, cultura coreeană este o atracție tot mai mare, atât pentru Asia, cât și pentru Occident. Și unde se regăsește cel mai bine aceasta, dacă nu în inima țării ? Seul este capitala Coreei de Sud de peste 600 de ani, încă din timpul străvechii dinastii Joseon. În acest loc, tradiția și modernitatea se află în armonie. În general, turiștii preferă cel mai mult acest oraș atunci când vizitează „Țara Dimineților Liniștite”, pentru că oferă o paletă largă de activități și locuri de văzut. Situat în nord-vestul țării, Seul este cel mai mare oraș al peninsulei sud-coreene. La nivel global, este a doua cea mai mare zonă metropolitană și este considerat cel mai puternic centru economic, politic și cultural din Coreea de Sud.

Cultura sud-coreeană este bogată, cu multe aspecte impresionante, însă de Ziua Alfabetului Coreean, să vorbim puţin despre partea lingvistică. Locuitorii peninsulei folosesc mult mai des răspunsurile pozitive decât cele negative, pentru a nu-şi deranja interlocutorul cu replici directe care le pot afecta celorlalţi sentimentele. De asemenea, limba coreeană poate fi numită o limbă situaţională care ţine mereu cont de context.

O întrebare care stârneşte curiozitatea este cum reuşeşte o cultură transmisă printr-un dialect necunoscut de către majoritate, să cucerească lumea. Limba coreeană şi mai ales alfabetul coreean au o istorie extraordinară. Totul a început în timpul dinastiei Joseon, la curtea regelui Sejong (1418 – 1450), singurul rege din istoria Coreei numit cel Mare. Regele s-a implicat foarte mult în toate aspectele regatului, dar poate cel mai mult s-a dedicat realizării unui alfabet care să reprezinte poporul său. Atunci limba oficială era chineza şi bineînţeles că doar nobilii sau cei învăţaţi aveau acces la educaţie.

Sejong cel Mare s-a gândit să realizeze împreună cu intelectualii curţii nu doar un alfabet nativ, dar şi accesibil clasei de jos. El a considerat că astfel poate fi mai aproape de popor şi le poate asculta oamenilor doleanţele mult mai bine, nu doar prin intermediul miniştrilor care uneori îşi urmau propriile interese. Hangul este primul şi singurul alfabet fonetic inventat, după cum reiese din studiul lingvistic, „The Legacy of King Sejong The Great”. De menţionat că în 1989, a fost creată distincţia UNESCO numită „Premiul Regelui Sejong pentru alfabetizare”. Astăzi Hallyu sau cultura pop coreeană duce mai departe această moştenire, rămâne fidelă filmelor şi muzicii create în limba de origine şi tot mai mulţi fani internaţionali îşi arată interesul pentru învăţarea unui alfabet istoric.

Poate părea un pic dificil şi diferit de alte limbi străine, însă despre Hangul se spune că „un om inteligent îl poate învăţa într-o dimineaţă, în timp ce altul mai puţin înzestrat are nevoie de câteva zile pentru a-l stăpâni”. Hangul este o istorie în sine, despre care sunt multe de spus, însă încheiem cu un aspect care arată şi mai bine profunzimea sistemului de scriere coreean şi grija monarhului care l-a creat pentru popor. În principiu, literele alfabetului sunt create din trei simboluri, linia orizontală care reprezintă pământul, linia verticală este omul, iar punctul face referire la cer.

Sursă foto: freepik.com / koreanclass101.com

COOLtura Mall