Lucrarea ”Absolutely On Music” a lui Haruki Murakami, ce va apărea peste doar câteva zile, este o  conversație cât se poate de intimă și personală despre muzică și scris între autor și Seiji Ozawa, prietenul său foarte drag, fost dirijor al Orchestrei Simfonice din Boston. În această lucrare, Murakami își îndeplinește un vis, acela de a vorbi cu prietenul său despre pasiunea lor comună, muzica. Transcrisă din conversații îndelungate, desfășurate pe parcursul a doi ani, cu privire la natura muzicii și a scrisului, în această carte se discută totul de la Brahms la Beethoven, de la Leonard Bernstein la Glenn Gould, de la colecționarea de înregistrări până la orchestre ad-hoc. Această carte oferă cititorilor o șansă extraordinară de a arunca „o privire” în mințile celor doi maeștri.

unnamed

murak

Pasiunea lui Haruki Murakami pentru muzică are rădăcini adânci. După cum însuși spune în prezentarea noii sale cărți, ”Absolutely on Music”, Murakami a început să asculte muzică clasică încă de când era în liceu și tot de atunci a început să colecționeze înregistrări și să meargă la concerte de gen. „Să ascult jazz și muzică clasică”, scrie el, „a fost întotdeauna atât un stimul eficient, cât și o sursă de pace pentru inima și mintea mea.”

download

De altfel, puterea estetică și emoțională a muzicii străbate fiecare din cărțile sale mult îndrăgite. Nu există carte de-a sa care să nu abunde în referiri muzicale, astfel că fiecare roman pare să aibă propriul soundtrack. La fel ca „Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”, un volum compus din fragmente de jurnal, eseuri mai vechi și amintiri unde avem posibilitatea să-l cunoaștem mai bine pe omul și scriitorul Haruki Murakami, și ”Absolutely on Music”– ce urmează să se lanseze pe 15 noiembrie – va da posibilitatea cititorilor să-i descopere preferințele muzicale și să afle felul în care muzica i-a influențat viața și scrierile.

Este binecunoscut faptul că înainte de a se  dedica scrisului, Haruki Murakami a fost deținătorul unui bar, Peter Cat, unde se putea asculta muzică de jazz. Prima sa întâlnire cu jazz-ul a avut loc la vârsta de 15 ani, atunci când a asistat la concertul Art Blakey și Jazz Messengers. Acel concert avea să schimbe totul pentru Murakami.

Foto – Nobuyoshi Araki pentru The New York Times

COOLtura Mall

Post a comment