Când am ajuns prima dată în Amsterdam am fost surprinsă de diferențele dintre ceea ce credeam că voi găsi acolo și ceea ce este, de fapt, cel ce avea să devină și să rămână, cel puțin până acum, orașul meu preferat. Cartierul Roșu, iarba și libertatea pentru care este renumit m-au făcut atunci să mă duc în Olanda cu inima puțin strânsă. Am crezut că la fiecare colț de stradă voi da peste un bețiv, pe fiecare pod, de un cetățean „high”, iar „peștii” vor încerca să îmi plaseze până și mie o domniță.

DSC01268

Amsterdamul este însă, mai presus de orice, un oraș al toleranței, unde poți face tot ceea ce te taie capul atâta vreme cât nu îl lezezi pe celălalt din niciun punct de vedere. Nicăieri nu am văzut oameni atât de relaxați care să trăiască mai simplu și mai aproape de natură. Ce mi-a plăcut și de ce am revenit în el de șase ori?

  • Pentru că, atâta vreme cât nu încurc pe nimeni, mă pot așeza pe jos oriunde să mănânc, să mă uit la cer, să mă uit la canale. Și când spun oriunde, asta înseamnă nu doar în parcuri, ci și pe trotuar, pe marginea străzii, lângă un canal.

DSC03622

  • Pentru că olandezii au familii desprinse din tablouri. La tot pasul vezi cupluri care pedalează alături de copiii lor pe biciclete pe dimensiunea fiecăruia, de la mic la mare. Sunt destul de mulți și cei care își plimbă micuții în cărucioare atașate bicicletelor, ceea ce îi face adorabili.

DSC01366

  • Pentru că fiecare metru pătrat este atent îngrijit și decorat, demonstrând astfel că pământul scos de sub ape este apreciat.
  • Pentru că oamenii se raportează diferit la spațiu. Am văzut nenumărați oameni ieșiti împreună cu musafirii lor în stradă, pe treptele imobilului în care locuiesc, sau pe scaunele scoase din casă, bucurându-se de un pahar de vin și de trecători. O prietenă care locuiește în Rotterdam îmi povestea că, tocmai pentru că țara e mică, olandezii simt că și locul din fața caselor e cumva o prelungire a ei, așa că se bucură de el.

DSC04968

  • Pentru că, atunci când e cald afară, toată lumea iese și se bucură de viață. Bărcile împânzesc toate canalele Amsterdamului, oamenii se adună la un pahar de vin sau de șampanie, cutreieră orașul și salută trecătorii. Toată lumea pare că iubește pe toată lumea.

DSC01270

  • Pentru că locuințele lor sunt mereu pregătite pentru o ședință foto destinată unei reviste de decorațiuni interioare. Știu că nu se cade, dar eu nu mă pot abține să nu mă uit în casele lor, mai ales că nu trag draperiile mai niciodată, iar pasiunea pentru frumos este vizibilă și în felul în care își decorează casele.
  • Pentru că arhitectura este deosebită.
  • Pentru că poți cumpăra toate florile din lume la prețuri extraordinar de bune.

DSC01224

Un singur lucru mi-a dat bătăi de cap în Amsterdam: deși mă orientez foarte bine în general, străzile și canalele dispuse concentric sunt destul de alambicate, așa că o hartă foarte detaliată este ceva de care ai neapărată nevoie pentru a nu fi frustrat că, deși nu ai habar unde te mai afli, ajungi să te învârți prin același locuri.

COOLtura Mall

Post a comment