Dacă ți s-a întâmplat să fii pedepsit în școală pentru că țineai stiloul în mâna stângă sau dacă nu înțelegi cum pot unii să taie pâinea cu dreapta, atunci te afli printre cei 10 % din populația Terrei care își folosesc cu precădere mâna stângă la cele mai multe activități. Cu atât de puțini stângaci în jurul nostru, aproape că e ușor să crezi că suntem o lume de dreptaci. Un procent suficient de mic încât să nu reprezinte, de exemplu, o prioritate pentru producătorii de ustensile de gătit. Creierul și corpul unui stângaci pot funcționa diferit de cel al unui dreptaci. Conform spuselor lui Ronald Yeo, doctor în psihologie la Universitatea din Texas-Austin, atributul de a fi stângaci se stabilește în organismul uman foarte devreme, încă din primele faze ale dezvoltării fetusului, atunci când multe alte aspecte ale viitorului om ce va veni pe lume sunt determinate de diverși factori.

foto: pinterest

foto: pinterest

Iată câteva lucruri mai puțin știute despre stângaci:

  1. Nu e vorba doar de genetică

Oamenii de știință nu știu să explice cu exactitate de ce unii oameni sunt stângaci și alții nu, dar știu că genele au o pondere de numai 25 % în stabilirea acestei trăsături.

  1. Stresul pe timpul sarcinii își spune cuvântul

Un studiu britanic a relevat faptul că bebelușii mămicilor însărcinate stresate au cu precădere tendința de a-și atinge fața cu mâna stângă. Acesta poate fi un prim semn al folosirii dominante a mâinii stângi la copilul ce se va naște, sunt de părere cercetătorii. Aceeași teorie este susținută și de rezultatele unui studiu realizat în Suedia în 2008.

  1. Gemenii au șanse mai mari să fie stângaci

Gemenii identici sunt de cele mai multe ori oglinda celuilalt. Unul dintre ei poate avea o aluniță pe obrazul drept, iar celălalt fix în același loc, dar pe obrazul stâng. Folosirea dominantă a mâinii stângi este de două ori mai întâlnită la gemeni. Un studiu belgian din 1996 a arătat că circa 21 % dintre gemenii identici sunt stângaci.

  1. Poate afecta performanţele şcolare

Un studiu realizat în 2009 în Australia pe un grup de elevi de până în 11 ani a demonstrat că micuţii care erau stângaci aveau rezultate şcolare mai slabe, în special la scris, citit sau folosirea unui vocabular bogat. Cu toate acestea, elevii care îşi foloseau şi mâna stângă, şi pe cea dreaptă au înregistrat cele mai slabe rezultate şcolare. Asta deoarece atât cei din urmă, cât şi stângacii, au tendinţa de a folosi cele două emisfere cerebrale în moduri neobişnuite. Pe măsură ce înaintează în vârstă însă, elevii stângaci prezintă o tendinţă de îmbunătăţire a rezultatelor la învăţătură.

  1. Stângacii au avantaje la sport

Cercetătorii sunt de acord într-o privinţă: când vine vorba de sporturi unu la unu, precum tenis sau box, stângacii sunt cei mai buni şi se adaptează oponentului mai bine decât un dreptaci.

foto: pinterest

foto: pinterest

  1. Dacă eşti stângaci nu înseamnă că eşti mai creativ

Se crede adesea că persoanele stângace sunt mai creative. Greu de demonstrat, spune Yeo. Controversa a pornit de la un studiu din 1995, care arăta că bărbaţii stângaci manifestă un mod de gândire deosebit, diferit de normă. Cu toate acestea, susţine Yeo, e greu să stabileşti o corelaţie autentică între folosirea dominantă a unei mâini şi creativitate.

  1. Probleme cu somnul

Se pare că stângacii au ceva mai multe probleme cu somnul. În 2011 Universitatea din Toledo a realizat un studiu pe 100 de persoane şi a descoperit că 94 % dintre stângaci au manifestat mişcări necontrolate pe timpul somnului (faţă de un procent de 69 la dreptaci).

foto: buzzfeed.com

foto: buzzfeed.com

Câteva personalități care au fost / sunt stângace: Ronald Regan, Barack Obama, Iulius Caesar, Robert De Niro, Angelian Jolie, Prințul William al Marii Britanii, Bill Gates, Fidel Castro, Henry Ford, Lewis Carroll, H.G. Wells, Kurt Cobain, Phil Collins, Jimi Hendrix, Paul Klee, Michelangelo, Charlie Chaplin și mulți alții.

COOLtura Mall

Post a comment