Această perioadă a anului aduce întotdeauna zile libere de petrecut împreună cu familia în jurul bradului, excursii relaxante, cafea savurată în dimineţi tihnite, bucuria de a împărţi bucate de sărbătoare cu cei dragi. E vacanţă şi toţi ne bucurăm de câteva zile de repaos. Iar noi vă sfătuim să încludeţi pe lista activităţilor din vacanţa de iarnă şi câteva ore de lectură. Asta pentru că cititul are mai multe beneficii decât v-aţi imagina. Aflăm imediat şi vă facem şi câteva recomandări pentru lecturi de iarnă.

  • Lectura stimulează activitatea creierului

Citirea unei cărţi nu e doar o modalitate de relaxare sau de delectare în timpul liber, ci şi un beneficiu pentru creier. Există studii care au demonstrat că participanţii care au avut în mod constant activităţi creative sau intelectuale, printre care şi cititul, au înregistrat o deteriorare a vieţii cognitive cu 32% mai lentă decât cei care nu au avut astfel de activităţi. Robert S. Wilson, profesor în neuropsihologie la Rush University Medical Center, susţine faptul că stimularea creierului îi creşte eficienţa prin schimbarea structurii, acesta continuând să funcţioneze normal în ciuda neuropatologiilor ce apar din cauza vârstei.

Recomandarea COOLtura Mall: „Fata din tren” – Paula Hawkins

fata-din-tren-editie-de-film_1_fullsize

Romanul este cu siguranţă una dintre cărţile momentului, despre care însuşi Stephen King spunea: „M-a ţinut treaz o noapte întreagă.” Aşa că dacă nu ai apucat încă să o citeşti, această vacanţă de iarnă este momentul ideal. Rachel este o navetistă care ia în fiecare zi acelaşi tren şi urmăreşte ritualul de dimineaţă al unui cuplu ce locuieşte lângă calea ferată, până într-o zi când vede ceva şocant, iar viaţa i se schimbă. Din această rutină, cartea se dezvoltă într-un puzzle de personaje şi situaţii care duc cititorul către un mister ce se vrea cât mai curând dezvăluit. Însă suspansul este atât de bine dozat încât firul poveştii aproape că dă dependenţă.

  • Dezvoltă empatia

Cărţile pot fi o modalitate eficientă de a-i înţelege mai bine pe cei din jur şi de a deveni empatic.Cercetătorii olandezi au descoperit că în special romanele de ficţiune reuşesc mai uşor să îi facă pe oameni empatici pentru că de cele mai multe ori avem tendinţa să ne punem în pielea personajelor, să ne imaginăm cum este să treci prin întâmplările lor, să simţi ce simt acestea.

Recomandarea COOLtura Mall: „Cele cinci limbaje ale iubirii” – Gary Chapman

celecinci-3d_3

Cartea are un mesaj clar, spus într-un limbaj foarte simplu: multe probleme în relaţiile interumane apar pentru că fiecare dintre noi foloseşte un limbaj diferit pentru a-şi exprima emoţiile. Autorul e de părere că odată ce descifrăm limbajul propriu al celor din jurul nostru, am făcut deja un pas mai aproape către ei.

  • Stimulează creativitatea

Studii de psihologie au arătat faptul că cititul are puterea de a ne stimula imaginaţia. Fie şi numai prin faptul că de cele mai multe ori ne imaginăm cum arată personajele despre care citim sau peisajele descrise în carte. Cu ajutorul cărţilor, avem acces la diferite culturi ale lumii şi ne putem extinde însăşi perspectiva asupra vieţii.O altă modalitate de a ne exersa creativitatea şi de a ne relaxa o reprezintă cărţile de colorat pentru adulţi, care în ultima perioadă au devenit extrem de populare şi au adus numeroase beneficii celor care s-au delectat cu ele. Acestea au fost utilizate încă din 1930, când Carl Jung, părintele psihologiei moderne, recomanda coloratul în terapiile sale. Deseori prescria acest tratament pacienţilor ca o metodă de a-şi accesa subconştientul şi pentru autocunoaştere.

Recomandarea COOLtura Mall: „Tărâmul viselor. O aventură în culori cu animale şi mii de flori” – Millie Marotta

taramul-viselor-o-aventura-in-culori-cu-animale-si-mii-de-flori

Cartea este o excelentă modalitate de relaxare şi de activare a creativităţii. „Tărâmul viselor” este populat cu o mulțime de animale și plante imaginate cu mult gust de talentata ilustratoare Millie Marotta, cea supranumită de ziarele britanice „regina cărților de colorat pentru adulți”. Minunatele sale ilustrațiile pot fi acum personalizate de oricine se apucă de colorat, dând astfel viaţă unor creaturi şi locuri magice.

  • Cititul îmbunătăţeste capacitatea de concentrare

Se pare că lectura zilnică, timp de 10 sau 20 de minute, în special dimineaţa, ajută la menţinerea concentrării pe tot parcursul zilei. De ce să nu-ţi începi ziua cu o cafea și o carte bună de poezii, de exemplu, cu care te poţi delecta chiar şi câteva minute. E suficient pentru a-ţi spori concentrarea pe tot restul zilei.

Recomandarea COOLtura Mall: „111 cele mai frumoase poezii de dragoste” – Marius Chivu, Radu Vâncu

9786067585261-3004548

Această antologie de poezie românească acoperă nu mai puţin de 230 de ani de creaţie literară, cel mai vechi poem inclus în volum datând din anul 1785, iar cel mai nou, de anul trecut.

  • Cărţile relaxează cel mai mult

S-a demosntrat că lectura este cea mai bună metoda de relaxare. Cercetătorii de la Sussex University au descoperit cădoar şase minute de lectură reduc nivelul stresului cu până la 68%, spre deosebire de 61% în cazul muzicii sau 42% în cazul unei plimbări în aer liber. Un alt studiu a demonstrat că 78% dintre cei care citesc des se simt satisfăcuţi de viaţa lor, în timp ce persoanele care citesc puţin sau deloc au adesea sentimente de neîmplinire. Cărţile pot fi şi o modalitate de a petrece timp de calitate cu cei mici. Obişnuiţi-i de timpuriu cu cărţile, citiţi-le cât mai des şi învăţaţi-i şi pe ei să citească. Le va stimula imaginaţia, dar şi activitatea creierului şi, în plus, veţi avea parte de activităţi comune extrem de plăcute.

Recomandarea COOLtura Mall: „Poveştile de aur ale copilăriei” – Tony Wolf

litera-povestile-de-aur-ale-copilariei-tony-wolf

Sunt poveşti cunoscute, cu care noi toţi am crescut şi pe care ar fi păcat ca noua generaţie de prichindei să le piardă. Vacanța de iarnă e ideală pentru ca micuţii noştri să facă cunoştinţă cu prinţese ce aşteaptă să fie salvate sau creaturi magice, cavaleri curajoşi, vrăjitoare viclene şi regate îndepărtate. Cartea conţine basme cunoscute ale fraţilor Grimm, Hans Christian Andersen sau minunate poveşti ruseşti şi orientale.

COOLtura Mall

Post a comment