Cu siguranță 2015 e anul lui Marte. Dacă în septembrie NASA făcea un anunț istoric în ceea ce privește existența apei în formă lichidă pe Planeta Roșie (cu ajutorul unui spectrometru, a fost constatată existenţa unor molecule de săruri, percloraţi, îmbibate cu apă lichidă), iar liderul echipei de cercetători din cadrul Mars Exploration Program al NASA, Dr. Michael Meyer, a declarat că „există astăzi apă în formă lichidă la suprafaţa planetei Marte”, acum misiunea spațială “Mars One“ întocmește liste cu candidații care să beneficieze de un bilet dus către Marte, în cadrul proiectului ce vizează trimiterea în 2024 a unui echipaj de astronauţi pentru a coloniza planeta, care însă nu se vor mai întoarce niciodată acasă. În tot acest peisaj, un film despre o misiune pe Marte nu poate decât să te facă foarte curios. Cu atât mai mult cu cât misiunea cinematografică are doi „astronauți” cu greutate: Matt Damon și Ridley Scott.

foto: IMDB

foto: IMDB

 

The Martian este cel mai recent film regizat de Scott și are la bază romanul SF omonim al lui Andy Weir (2011), adaptat pentru marele ecran de Drew Goddard. Matt Damon este personajul principal, astronautul Mark Watney, aflat într-o misiune pe Marte. În urma unei furtuni foarte puternice, echipajul său presupune că acesta ar fi murit și, prin urmare, părăsește planeta. Numai că Watney supraviețuiește și se trezește singur pe planeta ostila. Nu are la dispoziție decât propria ingeniozitate și inteligență peentru a supraviețui și pentru a le semnala celor de pe Pământ că este încă în viață.

foto: IMDB

foto: IMDB

Iată câteva lucruri interesante din culisele misiunii lui Scott:

  • Matt Damon a filmat singur și nu și-a întâlnit colegii până când întreaga distribuție a fost convocată pentru promovarea filmului. Ridley Scott a povestit că scenele cu Matt Damon s-au filmat pe durata a exact cinci săptămâni, dupa care actorul a primit liber de la program.
foto: IMDB

foto: IMDB

  • The Martian s-a filmat în mare parte in Studiourile Korda, de lângă Budapesta, unul dintre cele mai mari din lume și care se bucură de caracteristici acustice speciale. Au fost construite în jur de 20 de platouri de filmare, ceea ce nu e mult în comparație cu alte filme, numai că acestea au avut dotări tehnice speciale. Pentru a face o comparatie, Ridley Scott a folosit 70 de platouri de filmare in “Exodus: Gods and Kings” și mai mult de 100 în “American Gangster”. Peisajele de fundal pentru planeta Marte au fost filmate la Wadi Rum în Iordania, loc folosit și în alte producții, precum “Mission to Mars”, “Red Planet” și The Last Days on Mars”.
  • Potrivit lui Ridley Scott, filmul susține ideea că nimeni nu este cu adevărat singur și că oamenii se solidarizează în situații grele, de viață și de moarte.
foto: IMDB

foto: IMDB

  • Donald Glover, interpretul personajului Rich Purnell, a căzut din greșeală în timpul primei duble la filmare, iar mai apoi materialul a fost folosit în film ca atare.
  • Pe 28 septembrie, cu patru zile înainte de lansarea filmului în Statele Unite, NASA a anunțat că au fost găsite dovezi că apă sărata curge în anumite luni pe suprafața planetei Marte.
foto: IMDB

foto: IMDB

  • Lansat în SUA pe 2 octombrie, filmul a înregistrat în primele zece zile încasări totale de 227 de milioane de dolari (bugetul lui a fost de 108 milioane).
foto: IMDB

foto: IMDB

  • Acesta este al doilea film despre spațiu în care Matt Damon este coleg de platou cu Jessica Chastain, primul fiind mult laudatul „Interstellar” de anul trecut.
foto: IMDB

foto: IMDB

COOLtura Mall

Post a comment