La ceremonia de gală a Premiilor Nobel, care va avea loc duminică, la Stockholm, se pare că marele absent va fi tocmai Bob Dylan, câştigătorul de anul acesta al Premiului Nobel pentru Literatură. După cum a anunţat deja, cântăreţul nu va avea posibilitatea să participe la acest eveniment important al lumii culturale mondiale „din cauza altor angajamente” stabilite pentru aceeaşi zi.

672225d Bob Dylan

Însă, cum orice câştigător al Premiului Nobel are obligaţia de a ţine un discurs pe o temă inspirată de activitatea pentru care a fost recompensat de Academia Suedeză în termen de şase luni de la decernarea premiului, Bob Dylan a anunţat că va „furniza” un discurs pentru seara ceremoniei de gală. „Nu ştim cine va ţine acest speech”, au recunoscut organizatorii evenimentului pentru reporterii de la ”Rolling Stones”. Mai mult, aceştia au mărturisit că nu ştiu nici dacă va exista o înregistrare video a cântăreţului care să îşi spună discursul de mulţumire sau dacă vreo altă persoană va fi delegată să îndeplinească această sarcină. Până una-alta, comitetul de decernare a Premiului Nobel a anunţat în urmă cu trei zile că Patti Smith va prelua o parte dintre atribuţiile lui Dylan la Gala Nobel. Cântăreaţa va lua parte şi la evenimentul ”Nobel Week Dialogue”, care va avea loc pe 9 decembrie, şi va ţine un discurs despre „importanța modelelor” în societate. Piesa lui Bob Dylan ”A Hard Rain’s A-Gonna Fall”, care va răsuna la marea Gala Nobel de duminică, va fi interpretată tot de Patti Smith.

Modul în care Bob Dylan a reacţionat după ce a devenit marele câştigător de anul acesta al Nobelului pentru Literatură a contrariat multe persoane, care au catalogat atitudinea sa drept „detaşată” sau chiar „nepoliticoasă şi arogantă” – după cum a spus Per Wästberg, membru al Academiei Suedeze.

În acest moment nu ne rămâne decât să aşteptăm până duminică, atunci când discursul de mulţumire al lui Bob Dylan va putea fi ascultat la Gala Nobel, pentru a afla ce gândeşte cântăreţul despre faptul că acum se află printre marile nume ale literaturii mondiale, onorate cu premiul Academiei Suedeze.

COOLtura Mall

Post a comment