
Povestea lor ar putea începe cu „a fost odată ca niciodată” pentru că are toate datele necesare. Bogdana și Bogdan s-au întâlnit online și chiar dacă n-au avut prieteni comuni și nici aceleași zone de interes, ceva tot i-a unit: cărțile. E verificat faptul că lectura, cărțile aduc oamenii împreună, dar uneori îi transformă în parteneri de viață, de afaceri făcându-i să creadă că nimic nu e întâmplător. Și afacerea cu cărți de care se ocupă are o poveste în spate. S-a născut la o cafea, odată cu începutul crizei financiare în România. Ideea lor de business își are originile în povestea lui John Evans, cel care a înființat în 1987 în Marea Britanie o firmă de distribuție de carte preponderent militară la început, dezvoltată și dusă mai departe apoi de fiul acestuia, Duncan. Care a fost drumul librăriei online de la idee la o afacere ce funcționează deja cu succes de șapte ani, care sunt provocările și problemele cu care se confruntă librarii de aici, dar și ce-i face să meargă mai departe, aflăm de la Bogdana Dumitru, cea care a pus pe picioare Books Express, al cărui motto “Îți aducem orice carte din lume pentru profesia și pasiunile tale” este o promisiune împlinită.
Books Express a luat naștere în urmă cu șapte ani? Cum s-a născut ideea acestui site, care au fost motivele pentru care ați crezut că poate deveni un business de succes?
A început cu o discuție la cafea și odată cu criza financiară din 2009. Exista și încă există un Books Express în Saffron Walden, în Marea Britanie. A fost înființat în 1987 de John Evans, iar acum este dus mai departe de fiul acestuia, Duncan. Ei se ocupau preponderent de distribuția de carte militară, fiind furnizori pentru Defence Academy. Ni s-a părut o idee bună să oferim un serviciu de livrare de cărți străine în România și am început un parteneriat. Nu aveam deloc experiență pe piața de carte, dar ne-a plăcut tot mai mult acest domeniu și oamenii pe care i-am cunoscut astfel. Încet, încet am devenit librari. Am preferat să păstrăm numele de Books Express pentru librăria online. Ni s-a părut potrivit și are o poveste și înainte de noi.
Mi se pare foarte frumos faptul că doi parteneri de viață, care poartă același nume, Bogdan și Bogdana, împart nu numai viața și numele, ci și pasiunea pentru cărți. Care este povestea voastră?
Da, mă surprinde și pe mine când mă gândesc la atâtea coincidențe. Pentru noi totul a devenit foarte firesc și ne e greu să ne imaginăm făcând altceva separat. Ne-am cunoscut tot online, nu aveam prieteni comuni și venim din două zone diferite. Amândoi ne-am mutat în București la un moment dat. Restul a venit de la sine. Bogdan e pasionat de programare și de science-fiction, eu mai mult de educație, non-fiction și cărți pentru copii. Chiar dacă eu nu citesc SF deloc, îmi face plăcere să-mi povestească din cărțile lui interminabile. Nu regret deloc acești șapte ani, deși au fost momente foarte dificile. Ne place foarte mult ce facem, suntem foarte apropiați și lucrurile astea ne fac fericiți.
Mai sunt și alți oameni care vă ajută în această afacere sau faceți totul singuri?
Suntem acum nouă oameni la Books, care pun pasiune în ceea ce fac.
Sunteți librari personali full time sau aveți și alte ocupații?
Da, nu prea mai facem altceva, chiar și în timpul liber vorbim destul de mult despre Books. În orice experiență pozitivă poți găsi un model pentru tine, un mod de a face lucrurile mai bine. Sunt atâtea persoane care ne-au dat idei, la care altfel nici nu ne-am fi gândit.
„Îți aducem orice carte din lume pentru profesia și pasiunile tale.” Books Express, librarul tău personal – acesta este motto-ul Books Express. Au existat cărți pe care v-a fost imposibil să le aduceți oricât de mult v-ați străduit?
De obicei există o posibilitate de a aduce orice carte. Uneori ea poate să fie costisitoare și atunci cititorul preferă să se reorienteze. Putem găsi aproape tot timpul alternative pe aceeași temă. Mai sunt și cărțile ieșite din tipar sau cele care au fost anunțate și nu s-au publicat niciodată, cum ar fi ”The Paper Soldier”, de Hugh Laurie. Sper și cred că în general ne surprindem plăcut cititorii și reușim să le aducem cărțile dorite de oriunde și într-un timp foarte scurt dacă e nevoie, cele mai multe în mai puțin de o săptămână în varianta Express.
Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntați din punct de vedere logistic?
Multe probleme legate de timpul de livrare sunt rezolvate prin varianta express: aniversări, evenimente ale companiilor, diverse cadouri care trebuie să ajungă foarte repede în România. Pot apărea în permanență probleme cu firmele de logistică, cu agenții de curierat și e nevoie să testezi și să verifici în permanență ce se întâmplă pe traseu. Am vrea ca pe viitor să ne asigurăm pentru fiecare client individual că au ajuns cărțile la el, nu numai că au plecat de la noi și că e mulțumit de experiență. E o preocupare continuă să mutăm perspectiva de la noi și treaba noastră la client și la ce-și dorește el, în permanență încercăm să îmbunătățim acest aspect. Orientarea către client e evidentă ca necesitate și ca utilitate, dar poate fi un drum anevoios pentru orice firmă și cu multe aspecte invizibile. Urgențele ne dau un pic de emoții, cred că cel mai important în această situație e să vezi dincolo de treaba ta imediată și să vezi situația în ansamblu la orice nivel. O provocare mai apare atunci când se publică o carte așteptată, cum a fost ”Harry Potter and the Cursed Child”, și noi ne dorim desigur să o avem în stoc exact în momentul apariției și nu una-două săptămâni mai târziu. Am fost surprinsă când a intrat pe ușă cineva duminică la 9 dimineața în 31 iulie, exact când a apărut cartea, ca să-și ridice comanda. Sper că a fost prima persoană din România care a ținut cartea în mână.
Ați fost vreo clipă descurajați pe parcursul celor șapte ani? Ați vrut vreodată să renunțați la afacere?
Au fost câteva momente, dar pur și simplu nu am putut să luăm decizia asta. Am făcut schimbări, am muncit mai mult, am găsit soluții ca să mergem mai departe. Am învățat cu ocazia asta. Situațiile de criză, oricât de neplăcute, te învață foarte multe. Am preferat să facem mai mult efort și să continuăm. Povestea Books Express nu se terminase. Din fericire, au fost oameni pentru care era util și frumos ceea ce facem, cărora le plăceam și datorită cărora existăm în formula aceasta. Unul dintre lucrurile esențiale pentru noi, pentru Books, este să găsim un sens în ceea ce facem.
Din fericire, au început să se găsească și la noi tot mai multe cărți din ofertele internaționale. Cum reușește să reziste o astfel de afacere în condițiile în care știm că în mod normal vânzarea de carte nu este nicidecum una foarte profitabilă?
Sper că am contribuit și noi puțin la creșterea pieței de carte străină. A ajuns acum la maturitate o generație deschisă la tot ce înseamnă nou, la ce se întâmplă global și care dorește să aleagă către ce să se orienteze, ce să creadă, ce să citească și care e orientată mai mult către a face. Ceea ce sunt ei este ceea ce realizează cu pasiune și nu contează atât de mult ce atestă CV-ul sau diplomele. Cel puțin așa se văd lucrurile de la noi. Să știți că acești oameni chiar există. Sunt foarte bucuroasă că se traduce tot mai mult. Noi nu ne hrănim dintr-o piață deja existentă, nu ne batem pe o cotă de piață, nu vrem creșterea cu orice preț. Aș vrea să putem să facem alegerea și cumpărarea cărților o experiență personală, individuală. Cărțile sunt soluții la tot felul de probleme, răspunsuri la întrebări, o modalitate de a-ți urmări pasiunea și de a fi și a face mai mult. Orice te preocupă, o carte te poate uimi și-ți poate deschide un drum. O carte e mai mult decât un cadou ieftin, poate fi exact ceea ce are cineva nevoie. Te învață să fii mai puțin mașină și mai mult om.
Ce fel de cărți vă cer clienții? Care sunt cele mai căutate, din ce domenii?
Tot felul de cărți, foarte, foarte variate. Avem pasionați de modă, de gastronomie, de un domeniu medical, de parfumuri, de magie, de fotografie sau chiar biologie moleculară, de cinematografie, citiori care caută cel mai bun design pentru produsul lor ș.a.m.d. Am cunoscut prin Books Express antreprenori mici care m-au încântat și unii care au ajuns mari între timp, am cunoscut medici care fac intervenții foarte specializate și care sunt foarte modești, chefi celebri. Pur și simplu e frumos și încurajator să-i cunoști.
Care sunt cărțile pe care a fost cel mai greu să le găsiți pentru cumpărătorii dumneavoastră?
Cărțile mai vechi ieșite din tipar sau cărți în limbi mai puțin populare la noi: cehă, rusă, chineză. Cele mai cerute cărți rămân cele în engleză și germană.
Care sunt cele mai mari provocări ale acestei afaceri?
Cel mai important lucru pentru noi este să oferim un serviciu foarte bun, să fim utili și relevanți într-o lume în permanentă schimbare. Să putem face o diferență.
Credeți că lipsa de timp sau mai degrabă dorința omului de a se degreva de lucrurile care pot fi făcute de oameni specializați îi îndreaptă pe aceștia să vă caute și să apeleze la serviciile dumneavoastră?
Cred că faptul că au încredere în noi că vom face tot posibilul să aducem cărțile în stare perfectă și la timp, că putem oferi recomandări relevante și că ne adaptăm nevoilor lor. E ceea ce au menționat clienții noștri. Și, desigur, pentru că suntem drăguți (zâmbește). Ambele motive îi fac să apeleze la noi: atât ca să câștige timp, cât și ca să meargă lucurile mai simplu. Delegarea e un lucru bun. Ne adaptăm și în privința documentelor necesare, a modalității de plată, facem tot ce putem ca lucrurile să decurgă simplu și plăcut, atât pentru cititor, cât și pentru cel responsabil cu o achiziție de carte de specialitate, academică, crearea unei biblioteci pentru compania în care lucrează etc.
Cât de mare este numărul celor care aleg să cumpere cărți pentru aniversări sau momente speciale?
Tot mai mare, cărțile sunt un cadou așa frumos și pentru un prieten apropiat sau chiar pentru o distinsă persoană din business și pentru medicul tău preferat. Noi listăm zilnic peste 500 de cărți noi pe site-ul Books Express, din toate domeniile, ar trebui să avem de unde alege. Mai nou, avem și ambalări speciale de cadou, care au fost foarte îndrăgite de la bun început.
Sunt oameni care revin după ce ați reușit să le găsiți cărțile căutate?
Bineînțeles, librăria noastră se bazează foarte mult pe clienți care revin periodic la noi.
Care a fost concursul organizat pe site care a strâns cel mai mare număr de participanți?
Se numește „Dacă ai putea să uiți o carte…”: propunearea noastră a fost ca cititorii să spună care ar fi cărțile pe care le-ar putea uita, ca să se poată bucura de ele ca la început.
Care sunt cele mai mari satisfacții pe care vi le-a adus Books Express până acum?
Faptul că putem fi împreună, că putem lucra cu oameni care ne plac foarte mult și pe care-i salut pentru că știu că ne urmăresc și vor citi cu drag acest material. Vă mulțumesc mult pentru acest lucru. Am învățat odată cu Books Express că e în ordine să fii tu însuți.