„La vârsta de şase ani, voiam să fiu bucătar”, spunea Salvador Dalí. Dar abia pe la 60 de ani fantezia din copilărie a prins contur, iar fascinantul artist spaniol a lansat o carte culinară erotică – Les Diners de Gala. Publicată în 1973, cartea are 12 capitole dedicate unor categorii speciale de reţete, redate şi ilustrate, desigur, într-o manieră suprarealistă.

foto: Wikipedia

foto: Wikipedia

Cel de-al zecelea capitol este dedicat mâncărurilor afrodiziace, de exemplu, iar prefaţa cărţii îl avertizează pe cititor: „Dorim să subliniem clar că încă de la primele reţete, cartea Les Diners de Gala este prin indicaţiile şi ilustraţiile sale dedicată în totalitate plăcerii gustului. Nu căutaţi diete aici.”

foto: brainpickings.org

foto: brainpickings.org

Gastronomia capătă un alt înţeles atunci când Dalí se joacă cu ingredientele şi când le asezonează cu ilustraţii erotice realizate de el. După cum el însuşi mărturisea, artistul iubea mâncarea cu o formă precisă şi inteligibilă. Tocmai de accea era fan al scoicilor şi ura spanacul gătit. „Maxilarul nostru este cea mai bună unealtă de cules cunoştinţe filosofice. Dezgustul este mereu prezent la masa mea, supraveghindu-mi cu asprime mesele şi obligându-mă să-mi aleg cu grijă mâncarea.”

foto: brainpickings.org

foto: brainpickings.org

Exemplarele din Les Diners de Gala care s-au păstrat sunt extrem de rare, iar cele cu autograf costă o avere. Cu toate acestea, avem câteva reţete ale genialului artist.

Consommé de raci

Ingrediente:

2 ¼ kg de raci (sau creveţi)

2 litri de apă

Ardei iute sau chili

2 linguri de boia de ardei

şofran

1 kg de carne de mânzat tocată

4 pumni de orez

4 gălbenuşuri

Preparare: Într-o oală mare adăugaţi apa, sare, un praf de chili, boia de ardei, şofran, carnea de mânzat tocată şi orezul. Imediat ce supa începe să fiarbă, zdrobiţi racii într-un mojar, unul după altul. Asiguraţi-vă că îi zdrobiţi bine, până la pulpă, apoi adăugaţi-i treptat în supă. Fierbeţi timp de 45 de minute. Supa este apoi strecurată în „stil chinezesc”, adică printr-o sită pe care apăsaţi cu o lingură de lemn, astfel încât să obtineţi tot sucul. Puneţi supa astfel obţinută din nou pe foc, adăugaţi gălbenuşurile fără a le lăsa să fiarbă. Supa dumneavoastră este gata. Vă sugerez să o serviţi cu feliute subţiri de usturoi.

Ouă vechi de o mie de ani

Ingrediente:

10 ouă

1 ½ litri de apă

5 cuişoare întregi

3 linguri de zahăr

3 linguri de oţet

sos Tabasco

2 lămâi (tăiate în 8 bucăţi)

¾ linguriţă de cimbru

4 pliculeţe de ceai

2 cepe

2 căţei de usturoi

Preparare: Cu siguranţă cunoaşteţi aceste ouă vechi de o mie de ani, una dintre perlele bucătăriei chinezeşti. Nu vom pretinde că reuşim aici să atingem perfecţiunea lor, dar vom încerca pur şi simplu să vă ajutăm să urmaţi o reţetă amuzantă, care are avantajul de a fi pregătită din timp. Pentru început, fierbeţi ouăle timp de zece minute în apă clocotită cu sare. Apoi scoateţi-le şi puneţi-le sub jet de apă rece, ceea ce le va face mai uşor de decojit. În aceeaşi apă în care au fiert ouăle adăugaţi cuişoarele, zahărul, oţetul, mult sos Tabasco, lămâile tăiate în 8 şi cimbrul. Fierbeţi timp de 15 minute. Opriţi flacăra, înmuiaţi pliculeţele de ceai şi lăsaţi-le timp de 10 minute. Într-un borcan, puneţi ceapa tocată şi usturoiul. Adăugaţi ouăle decojite şi turnaţi sosul, astfel încât ouăle să fie complet acoperite. Închideţi borcanul şi păstraţi-l pe raftul de jos al frigiderului. Aveţi răbdare timp de trei săptămâni înainte de a deschide borcanul şi de a servi. Aceste ouă se potrivesc bine cu mezeluri şi peşte.

În 1977, Madeleine Conway and Nancy Kirk au colaborat cu MoMA la realizarea volumului The Museum of Modern Art Artists’ Cookbook, o culegere de reţete şi citate despre mâncare ale unora dintre cei mai de succes artişti ai secolului, printre care Louise Bourgeois, Robert Indiana, Will Barnett, Larry Rivers, Andy Warhol, Willem de Kooning, dar şi Salvador Dalí. Acesta din urmă le mărturisea celor două că munceşte foarte mult şi că nu are atât de mult timp pentru distracţii, însă atunci când poate organizează mese pentru aproximativ 25 de prieteni. Iată o reţetă împărtăşită în această carte.

foto: brainpickings.org

foto: brainpickings.org

Salată roşie

Ingrediente:

250 g de sfeclă roşie, tăiată cubuleţe

250 g de limbă afumată, tăiată cubuleţe

350 g de varză roşie, tăiată foarte fin

5 linguri de smântână grasă de gătit

3 linguri de suc de lămâie

1 lingură sos de roşii

1 şalotă, tăiată feliuţe

1 lingură de zahăr

Ardei iute după gust

Sare după gust

Frunze de salată eisberg

Preparare: Amestecaţi smântâna, pasta de roşii, zahărul, şalota şi ardeiul iute. Bateţi cu un tel cam 3 minute, până când obţineţi o textură uşoară şi pufoasă. Încorporaţi uşor zeama de lămâie. Puneţi într-un castron sfecla, varza şi limba. Adăugaţi dressingul şi amestecaţi bine. Acoperiţi şi daţi la frigider pentru 2 ore. Adăugaţi sare şi piper după gust. Serviţi pe un pat de saltă verde. Notă: Serviţi cu pâine franţuzească fierbinte şi un vin roşu uşor.

COOLtura Mall

Post a comment