O persoană muncitoare și asumată, după cum se descrie chiar ea, Carmen Boangher a studiat cu pasiune stomatologia, însă și-a găsit vocația în antreprenoriat. Și într-un domeniu cu totul diferit. Acela al iluminatului arhitectural. Împreună cu soțul ei, Alexandru, pe care l-a cunoscut în timpul pandemiei, a pus bazele brandului Lyset. În doar doi ani de la lansare, Lyset a devenit un business de succes, lider în domeniul iluminatului minimalist din România, bazat pe tehnologie și inovație. Cu ocazia aniversării de doi ani a businessului, în iulie 2024, Carmen și Alexandru au lansat o componentă unică în România, în acest domeniu. Un configurator integrat în site, care a însemnat o investiție de 25.000 de euro și care îi ajută pe clienți să aleagă și să modeleze, în funcție de forme și spațiu, sistemele de iluminat tip șină, personalizând astfel spațiul. Sistemul va genera și un coș de cumpărături cu tot cu accesoriile necesare.
Care se sunt planurile de extindere al businessului, ce a învățat pe parcurs despre acest domeniu și despre ea și cum ajută parteneriatul și în afacere, și acasă cu soțul ei, Carmen detaliează într-un interviu exclusiv.
Ce îți doreai să te faci când erai mică?
Este o întrebare foarte bună, partea amuzantă fiind că nu aveam nimic clar în minte despre ceea ce aș fi vrut să fiu. Dar știu sigur că mi-am dorit mereu să fiu independentă, să pot să nu depind de nimeni și asta de la o vârstă foarte fragedă. Și s-au păstrat intacte aceste dorințe. Mi-am dorit, de asemenea, să am o familie, cu trei copii.
Cum te-ai decis pentru a urma facultatea de Medicină Dentară și de ce?
A fost dorința alor mei de a urma o facultate care să îmi asigure ulterior o stabilitate, combinată cu faptul că eu nu aveam o orientare clară despre ceea ce aș vrea să fac. Primii ani am avut senzația că mă potrivesc acolo, până mi-am dat seama, în perioadele de practică, despre faptul că nu aș putea să fiu statică într-un cabinet 8-10 ore niciodată.
Ce planuri ai in continuare si cu partea aceasta profesionala?
Nu îmi doresc să profesez, îmi doresc doar să termin studiile, ceea ce am reușit de curând, și apoi să pot să îmi îndrept toată atenția către businessul nostru care mă împlinește atât de mult.
Cum te-ai cunoscut cu Alexandru? Ce ti-a plăcut cel mai mult la el?
Ne-am cunoscut online, pe o platformă de dating, în starea de urgență. Chiar dacă suntem din același oraș, nu vorbiserăm niciodată. M-a cucerit prin carisma lui, modul în care vorbea despre viitor și cred că, în acest moment, gândindu-mă, m-a atras și partea de independență pe care și-o dorea.
Cum ai intrat în industria… luminii? Ce te-a (v-a) determinat să porniți acest business?
Alex avea deja puțin background în acest domeniu. Pe mine m-a fascinat cum poate să schimbe lumina un spațiu și faptul că lucrăm într-o lume a frumosului, a designului. Am intrat în acest domeniu practic molipsindu-mă de la Alex J. Și așa a ieșit antreprenoarea din mine.
De ce în acest domeniu?
Prima dată am văzut-o ca pe o oportunitate în această nișă, ca business, ulterior, cum am spus, m-a fascinat și mă fascinează în continuare ce poate face lumina într-un proiect arhitectural și cu spațiile pe care le pune în valoare.
Câti ani are businessul vostru și în ce direcții s-au dezvoltat?
Lyset a împlinit în iulie doi ani. Am început inițial doar cu iluminat arhitectural, cu sisteme de șină și spoturi. Iar acum, în noua colecție, am introdus și corpuri de iluminat minimaliste.
Ce nu stiai despre subiect și ai invatat pe parcurs?
Nu știam mai nimic despre business când am început asta, ulterior am învățat despre Branding, despre Marketing, despre domeniul financiar, despre cât de important este să ai un buget de venituri și cheltuieli, despre cum să construiești o echipă, despre stocuri și multe altele.
Ce a fost foarte dificil pentru tine la inceput? Cu ce obstacole te-ai confruntat?
Cel mai dificil mi-a fost să înțeleg cum funcționează marketingul și cum pot să fac forecast.
Cu ce provocari te confrunti acum?
În continuare încerc să acumulez informații despre ce înseamnă să întocmești corect și coerent un buget de venituri și cheltuieli, despre marketing eficient, despre leaderschip. Vreau să fiu un lider bun cu concentrare pe dezvoltare.
Cum ai reușit să ții pasul și cu zona academică, cu studiul la facultatea de Medicină Dentară și cu businessul?
Foarte greu, cu burn-out și cu terapieJ. Am reușit și reușesc doar pentru că Alex este un partener care mă susține foarte mult. Firea mea ambițioasă, dorința de a face performanță m-a făcut să nu am nicio restanță până în anul VI, chiar dacă, cu ceva timp în urmă am luat deja decizia că nu vreau să profesez. Și iată, am reușit să fiu și absolventă a Facultății de Medicină Dentară, urmează să susțin și examenul și lucrarea de licență.
- Care sunt cele mai mari satisfactii pe care le ai, la vârsta aceasta din zona profesionala?
Ati reușit să creați un business de succes la o vârstă foarte tânără. Ce calități crezi că te-au ajutat pe tine?
Ambiția, perseverența, dorința de a fi cea mai bună în ceea ce fac. Eu cred că orice se poate realiza și am un apetit crescut pentru risc.
Ce i-ai sfatui pe tinerii care vor sa devina antreprenori?
Să studieze zona de marketing și financiar și să fie conștienți ca antreprenoriatul înseamnă mult stres. Și, cel putin la început, nu ai nicio siguranță. Trebuie să fie foarte consecvenți și să aibă apetit la risc.
Ce planuiți în acest an și în viitorul apropiat pentru Lyset?
Lansarea noii colecții, în primul rând. Și, în al doilea rând, ne bucurăm că am reușit, după șase luni de planificare și creație, să lansăm un soft cu totul special și pentru domeniu, și pentru România, chiar cu ocazia aniversării noastre de doi ani. Acest configurator integrat în site-ul nostru, care a însemnat o investiție de 25.000 de euro, îi ajută pe clienți să poată alege și modela, în funcție de forme și spațiu, sistemele de iluminat tip șină și să personalizeze spațiul. De asemenea, în acest sistem, pe baza formelor pe care le vrea clientul, se va genera și un coș de cumpărături cu tot cu accesoriile necesare. Acest configurator ne ajută să ne extindem businessul și în zona B2C și suntem singurii din România și printre puținii din Europa care dețin un astfel de soft.
Pe termen puțin mai lung, obiectivul nostru este acela de a extinde Lyset pe toate piețele din Europa (Grecia, Bulgaria, Ungaria etc.) și nu numai. Ne dorim ca brandul românesc Lyset să devină un jucător important în domeniul iluminatului minimalist și arhitectural. Acum suntem în discuții de lansare inclusiv în Maroc.
Cu ce se diferențiază Lyset față de alte branduri pe același domeniu?
Sistemele noastre sunt gândite foarte modular, avem produse minimaliste potrivite proiectelor de design, cu un procent de imperfecțiune de sub 1%. Aș vrea să spun și de calitatea produselor chiar dacă acest termen acum a devenit foarte subiectiv, toți clienții noștri care ajung în showroom înțeleg la ce ne referim când vorbim despre produse de calitate. Adaptorul nostru pentru luminile șinei magentice este patentat.
Ce aduce sau va aduce unic în România Lyset, în casele românilor?
O lumină care schimbă percepția despre iluminat. Lumină de calitate, aleasă corect pentru spațiul lor. Noi oferim consultanță pentru proiecte și, de asemenea, încercam să oferim constant colaboratorilor noștri soluții și informații. Pe lângă configuratorul menționat anterior, mai avem îm plan, din punct de vedere tehnic, să introducem în România și produse cu indice anti-orbire UGR cât mai mic, spre zero. Ceea ce este o altă premieră.
În ce fel este importantă lumina în spațiile profesionale sau de locuit?
Fără lumină n-am vedea forma. Lumina are puterea de a schimba spațiul în bine sau în rău, pentru că există și varianta aceasta. Contează temperatura luminii alese, pentru că dacă avem nevoie acasă de lumină caldă, care să ne facă să ne simțim acasă, la birou avem nevoie de lumină neutră, care să ne poata ajuta să ne concentrăm. De asemenea, lumina trebuie gândită în acord cu designul casei sau biroului.
Cum reușesc produsele Lyset să atingă astfel de obiective?
Prin gama de produse care poate să ilumineze orice spațiu corespunzător, prin calitatea fiecărei componente.
Cum v-ati dezvoltat pe zona de consultantă in domeniu?
Oferim consultanță atât în showroomul nostru, cât și pe șantier, suntem bucuroși să ne putem ghida clienții spre lumina potrivită proiectelor lor.
Ce iti place cel mai mult la ce faci în acest business?
Se gândesc strategii de dezvoltare, să forcastez, să analizez dinamica businessului.
Care sunt atuurile voastre, ca echipă?
Suntem foarte diferiți și ne completăm foarte bine și de asta cred că suntem imbatabili ca echipă. Asta și faptul că ascultăm unul de altul și ne și ascultăm idelile.
In ce fel vă ajută faptul că sunteți și parteneri de viață, și de business?
Cred că ne ajută pentru că avem 100% încredere că lucrăm în aceeași direcție, spre rezolvare. Ajută businessul că suntem parteneri pentru că lucrăm uneori non-stop și discutăm și acasă despre problemele de la birou și găsim rezolvări.
Există și neajunsuri la acest statut? ????
Există, pentru că cel puțin în acest punct nu am reușit să delimităm biroul de acasă și timpul petrecut împreună este mult și cel mai mult este la birou. Lucram la acest aspect.