Autoare a cinci bestsellere traduse în douăzeci și șase de limbi, unul dintre ele („Brick Lane”) transformat în film câștigător al Oscarului britanic, Bafta, Monica Ali publică cel mai recent roman, Căsătorie din dragoste, după o pauză de mai bine de 10 ani. În tot acest timp, autoarea cu descendență britanică și bengaleză s-a luptat cu un blocaj creativ și o lipsă de încredere în sine care părea aproape imposibil de depășit. Succesul primelor patru romane, care i-au adus o nominalizare pe lista scurtă a Booker Prize a fost copleșitor. Căsătorie din dragoste, roman publicat de Editura Trei, s-a născut cu greu, dar așteptarea a meritat. Criticii s-au întrecut în elogii, iar cartea a devenit bestseller Sunday Times la doar câteva zile după ce a apărut în librării.
Explorare amuzantă a peisajului multicultural al societății britanice contemporane, romanul semnat de Monica Ali reușește să includă teme de interes pentru toată lumea. Cu o scriitură elegantă, satirică și amuzantă, dar și cu pasaje în care descrie cu empatie profunzimile psihologice ale personajelor, scriitoarea britanică spune cititorilor o atipică poveste de dragoste petrecută în Londra zilelor noastre. Romanul începe cu ceea ce, în cazul altor cărți, este happy-end-ul. Yasmin Ghorami, o tânără de 26 de ani cu origini bengaleze, care se pregătește să devină medic specialist în geriatrie, urmează să se căsătorească cu Joe Sangster, colegul ei medic. Uniunea este așteptată cu nerăbdare de cele două familii. Dar, când se reunesc să pună la cale viitoarea nuntă, totul explodează. Interacțiunea dintre o familie tradiționalistă musulmană cu una foarte liberală și atee, cu seturi de valori total opuse este similară unei ciocniri între două trenuri de mare viteză. Viețile tuturor sunt date peste cap. Cortina aparențelor se prăbușește cu o lipsă acută de pudoare, expunând o nouă realitate, care îi surprinde pe fiecare dintre ei.
Monica Ali construiește zeci de portrete de personaje memorabile și o rutină a vieții lor. Apoi, tot acest univers se prăbușește și un altul nou își face loc. Nunta lui Yasmin și Joe trebuia să fie marele eveniment, o căsătorie din dragoste, după modelul celei a părinților ei – Shaokat și Anisah. Însă, întâlnirea dintre cele două familii declanșează un șir de evenimente cu urmări imposibil de prevăzut.
Dragoste, sex, credință, familie și crize de identitate!
Monica Ali descrie atmosfera din familia bengaleză în chiar primele pagini ale cărții: „În casa Ghorami nu se vorbea niciodată despre sex. Dacă televizorul era deschis și o scenă de sărut cu limba amenința căminul cast și cu miros de cardamom, i se punea repede capăt printr-o atingere a cutiei negre. Când lui Yasmin îi venise prima dată ciclul, mama ei îi înmânase pe furiș un pachet de tampoane Kotex Saxi și îi șoptise să nu se atingă de Coran. Asta o nedumerise, pentru că Yasmin oricum nu se atingea de Coran decât la îndemnul mamei sale”.
Mama lui Joe, Harriet Sangster, este însă total opusul. Fără niciun fel de inhibiții, cu o atitudine mai mult decât liberală, ea a devenit celebră nu numai pentru articolele și cărțile feministe pe care le scrie, dar și pentru o fotografie de copertă care o înfățișează goală, cu picioarele depărtate, zâmbind sfidător la cameră. Mai mult ca sigur Anisah, mama lui Yasmin, nu-i va face față! Dar evoluția cărții este imposibil de anticipat. Monica Ali aduce fiecare personaj în pragul unei crize, care-l va face să-și pună întrebări fundamentale despre viața sa și a celor din jur. Cu un uimitor dar de povestitoare, scriitoarea britanică creează portrete sugestive din doar câteva tușe. Tatăl lui Yasmin, Shaokat este bengalezul care a reușit să ajungă medic prin propriile forțe, bărbatul stăpân pe emoțiile sale, devotat întru totul familiei. Anisah este casnica fericită în micul ei univers domestic, Harriet, femeia puternică și dezinhibată, care a făcut totul pentru fiul ei, iar Yasmin și Joe, tânărul cuplu de îndrăgostiți care abia așteaptă să-și facă o viață împreună.
Apoi, autoarea pătrunde dincolo de aceste aparențe. Face lumină în lumea interioară a fiecărui personaj, iar de acolo ies la suprafață lucruri uimitoare și de toate felurile, de la experiențe traumatizante din trecut, relații ilicite, revelații surprinzătoare despre sine și cei din jur, până la spirit antreprenorial și iubiri pentru persoane de același sex, în cazul unora la care nu ne-am fi așteptat. E atât de greu să faci o căsătorie din dragoste? Condiția de bază este să știi și să accepți adevărul despre tine și cei din jur – aceasta este una dintre concluziile cărții atât de lăudate a britanicei Monica Ali.
Bătălie pe drepturile de ecranizare a romanului! BBC câștigă și îl transformă în serial
Casele de producție cinematografică nu au pierdut ocazia să transforme romanul Căsătorie din dragoste în serial. Monica Ali a scris pe site-ul personal că a fost o adevărată bătălie între producători la licitația pentru drepturi și pe bună dreptate, pentru că romanul este mai mult decât ofertant pentru a inspira un serial de televiziune. Câștigătorul a fost New Pictures care lucrează în acest moment cu BBC pentru noua producție tv, la care scriitoarea britanică va lucra în calitate de scenarist.
O caracteristică surprinzătoare a cărții Căsătorie din dragoste este lipsa personajelor „pozitive”. În aparență, cele mai multe sunt candidate la acest titlu. Dar, după ce pătrundem în universul lor interior, le descoperim acțiuni meschine, chiar penibile, trădări, confuzii și multe altele de acest gen. Sunt imperfecte, dar cu toate acestea, e imposibil ca cititorii să nu se gândească la ele cu simpatie. Acesta este un alt mare talent al lui Monica Ali.