Eroul meu este George. George Ogăraru

Un text de Cătălin Oprișan (jurnalist)

 

”Oprișene, bă, a scris George! Da, tată, Ogăraru!” Așa l-am cunoscut pe George Ogăraru. Triplu șoc: 1. Un fotbalist scria. 2. Un fotbalist scria bine. 3. Un fotbalist care scria bine intrase pe un blog! Păstoream, pe atunci, o mică șuetă a liceelor din urbea lui Bucur, 100 participante din 107 posibile, iar colegiul pe care-l absolvise el îl terminase pe primul loc. Intrase cât să-și felicite epigonii. Versul curgea, virgula nu divorța subiectul de predicat. Omul, echipier al Stelei București, avea timp pentru asta. Într-o vreme în care jucătorii de fotbal refuzau achiziționarea unui laptop pentru că el nu venea, din uzină, cu un banal YM ce se putea instala în șase minute, le spunea celor mici că e mândru de ei, că e bucuros că cineva continuă tradiția, că e orgolios că au putut împărți, cândva, aceeași bancă.

george1

Era fotbalist. Fotbalist de semifinala Cupei UEFA. Un tip care, deși evolua fundaș, nu intrase, niciodată, cu talpa asupra tibiei limbii române. I se cântase imnul, la națională. Prin 2007 se legase de Valea Plopului și de Valea Screzii. 400 de suflete își găsiseră aici alinare. Suflete făr’ de părinți, suflete părăsite, suflete nevoiașe, suflete de care avea grijă un preot. George făcea licitații, aduna daruri, lua de colo, strângea de dincolo și pleca spre cele 400 de suflete. Avea grijă de ele. Cel de Sus îi dăduse copilașii lui, acum devenise părinte pentru alți 800 de ochișori drăgălași. Într-o noapte le-a ars tot, de la o păcătoasă de scânteie…A luat-o de la capăt: care poate aduce lemne, care poate aduce hăinuțe, care poate…Ultrașii cei răi, tipii aceia care dărâmă garduri la fiecare meci, deveneau mielușei când el îi ruga. Adunau sute de saci cu hăinuțe. Care nu avea, lua pensula și vopsea căsuțe pentru pitici.

Apoi a plecat la Ajax, mitica echipă. Legenda spune că angajamentul cu ”lăncierii” s-ar fi semnat în 25 de minute. Olandezii îl așteptau cu translator. Venea din România…George s-a prezentat singur. Ducea cu el, în desagă, limba lui Shakespeare ori pe cea a lui Voltaire. Au semnat degrabă…Când prietenul său, Mihăiță Neșu, s-a jucat, nițel, de-a moartea, toți l-au părăsit. Chiar și soția. Dar George i-a rămas alături, cum făcea, pe vremuri, în apărarea Stelei. A licitat tricouri, a organizat gale caritabile. Banii au mers spre tratamentul ”Bichonului”. I-a devenit PR. ”Ce-o mai face Neșu?” ”Nu știu, hai să-l sunăm pe George!” George nu refuza, pe nimeni, niciodată.

A încercat să antreneze pe plaiurile mioritice. A adus tehnicieni de la Ajax, să le vorbească celor de aici, să le zică ce și cum. N-a mers. Dăduse în copt într-un campionat profesionist, în România se juca altceva. N-a țipat, n-a dat cu parul. S-a întors la Amsterdam, acolo unde oamenii l-au primit, de fiecare dată, cu brațele deschise.

Pentru semifinala aceea, pentru Valea Plopului, pentru Cupa Liceelor, pentru Mihăiță Neșu, pentru cei pe care-i pregătește, azi, la Ajax, George Ogăraru e eroul meu. Da, un fotbalist!

COOLtura Mall

7 Comments

 1. CB

  Stima Oprisene! Cum o duci tu din condei, mai rar… Si tu, la rândul tău, esti un erou! Un erou al bunului simt si al lucrului bine făcut!

 2. Silviu

  Un text superb si adevarat ! Felicitari !!!

 3. virgula care oboseste

  „George nu refuza, pe nimeni”

  Scoate virgula, tati! Ai o obsesie pentru virgule, lasa textul fluent, nu-l mai obosi pe cititor.

  Sau, ca sa fiu, in mod clar, inteles, scoate, te rog, virgulele, acolo unde, categoric, nu sunt necesare, din punct de vedere gramatical, si lasa textul fluent. Sau, pur si simplu, refrazeaza! Astfel, vei scapa, cu siguranta, de folosirea, excesiva si inutila, a virgulelor.

  1. Victor

   Ma gandesc ca mesajul este important nu virgula. Oameni minunati sa avem iar virgula poate sa fie dupa fiecare cuvant.

 4. Cristi

  Felicitări George Ogararu!!! Felicitări Catalin Oprisan pt.acest text. Felicitări și pentru ceea ce ești în viața de zi cu zi

 5. Dorin

  Bravo George. Asta înseamnă să fii un lider. Să îi strângi pe cei din jurul tău să organizezi un ”ceva” si sa mulțumești oamenii aflați la greu. Bravo. Dacă te văd pe strada o să strig în gura mare : bravooooo mă. Sunt mândru de tine. Toți suntem.
  Cat despre virgule pot sa spun ca : de aceea a plecat George înapoi la Amsterdam….din cauza oamenilor care ”care caută unde nu sunt puse corect virgulele”.
  În rest…tot respectul Cătălin.

 6. asalt

  George Ogararu este eroul și modelul meu!
  Sper sa se molipseasca și la alți bunul simt și bunătatea lui.

Post a comment