Potrivit unei cercetări realizate de un institut american şi citate de Psychology Today, mai mult de jumătate dintre americani se roagă zi de zi şi majoritatea cred că rugăciunea este o parte importantă a vieţii zilnice. Până şi unii dintre atei recunosc faptul că, din când în când, obişnuiesc să se roage. Indiferent în faţa cărui Dumnezeu, în toate colţurile lumii, rugăciunea este importantă în viaţa oamenilor şi probabil că aceasta va exista atât timp cât vom exista şi noi. 

photo-1447619297994-b829cc1ab44a

sursă foto: unsplash.com

Şi în societatea românească, declarată în proporţie covârşitoare creştină, rugăciunea are un rol important, care a fost uneori subliniat prin expresii plastice, categorice şi memorabile totodată, cum este binecunoscuta opinie a lui Petre Ţuţea: „O baba murdară pe picioare, care stă în faţă icoanei Maicii Domnului în biserică, faţă de un laureat al premiului Nobel ateu – baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor”.

Indiferent dacă suntem de acord sau nu cu această practică, faptul că ea există înainte de a exista chiar istoria şi persistă și astăzi i-a obligat pe oamenii de ştiinţă să o studieze și să constate că rugăciunea are efecte măsurabile. Iată câteva dintre ele:

  • Cei care obişnuiesc să se roage pentru partenerii lor, prieteni sau familie devin mai iertători atunci când aceştia le greşesc.
  • Şi, de asemenea, devin mai încrezători. Studii recente arată că rugăciunile făcute împreună cu alte persoane dezvoltă sentimentul de solidaritate şi încredere. Rugăciunea are puterea de a uni oamenii şi de a crea legături solide între ei. Iată că Micul dejun cu rugăciune de la Casa Albă nu este un obicei chiar întâmplător.
  • Rugăciunea diminuează pornirile agresive. Cercetările au demonstrat faptul că oamenii care obişnuiesc să se roage pentru cei aflaţi în dificultate manifestă o agresivitate mai redusă în situaţii cu potenţial să-i enerveze foarte tare. Cu alte cuvinte, rugaciunea ne ajută să ne păstrăm sângele rece. photo-1430747562296-5556d17a15a5
  • Rugăciunea îmbunătăţeşte autocontrolul. Studiile demonstrează că autocontrolul funcţionează exact ca un muşchi. Nu poţi să-l forţezi la infinit, pentru că cedează. Atunci când suntem epuizaţi mental ne este greu să ne mai controlăm. Asta trebuie să recunoaştem. Participanţii implicaţi în aceste cercetări au demonstrat o capacitate mai mare de autocontrol şi au mărturisit că, înainte de o sarcină grea, spun de obicei o rugăciune. Chiar şi cei care făceau abuz de alcool au putut să se stăpânească mai bine urmând aceeaşi practică. După cum relevă studiile, se pare că rugăciunea are şi un efect energizant.
  • Rugăciunea diminuează efectul stresului asupra sănătăţii. Cercetătorii sunt de părere că cei care se roagă pentru alţii sunt mai puţin vulnerabili la efectele negative ale stresului asupra sănătăţii şi asta pentru că se focusează pe binele altor persoane. După cum ştim cu toţii, o atitudine pozitivă aduce numai beneficii sănătăţii, iar rugăciunea este considerată de psihologi o sursă de optimism şi speranţă. Foarte mulţi oameni care sufereau de afecţiuni grave au răspuns mai bine la tratamente şi au avut o recuperare mai rapidă datorită încrederii că vor primi răspuns la rugăciunile lor. SplitShire-7553

COOLtura Mall

Post a comment