Andreea și Octavian sunt frați. Și mari mâncători de ciocolată. Nimic neobișnuit, dacă stăm să ne gândim, însă ce face ca povestea lor să fie una specială este faptul că, deși ambii au pregătire în domeniul economic, în prezent se numără printre puținii ciocolatieri de meserie din România. Povestea lor este una duioasă și delicată, exact ca ciocolata artizanală pe care o pregătesc împreună. În micul lor laborator din apropierea Bucureștiului iau naștere praline savuroase, bomboane cu umpluturi surprinzătoare și valuri de ciocolată de cea mai bună calitate. Au învățat tehnicile specifice acestei meserii la cele mai bune școli din afară, iar acum vor să le arate românilor ce înseamnă ciocolata adevărată. Vă invităm să descoperiți povestea savuroasă a Meșterilor Manole din interviul de mai jos:

1. De la cifre la ciocolată! Cum a fost acest drum?

Octavian: Destul de lung și s-a întâmplat destul de târziu. Lung pentru că amândoi am avut parte cam de aceeași educatie. Am urmat școli și licee cu același profil, am absolvit Facultatea de Marketing în cadrul ASE București. Deci nimic care să aibă legătură cu ciocolata. Am lucrat în vânzări, în domeniul bancar și în media, chiar și în Horeca. Eu am rămas în România, în timp ce Andreea a locuit aproape șapte ani în Franța. Fiecare pe drumul lui, cum s-ar spune. Nu ne-am gândit că vom lucra împreună, dar tot ce am făcut pare că ne-a apropiat și adus în momentul în care să visăm la un mic atelier de ciocolată și patiserie.

 

 

2. Cum de amândoi v-ați îndreptat spre domeniul culinar și ați ales să lucrați împreună?

Andreea: Amândoi suntem mari mâncători de ciocolată și patiserie. De mici am luat contact cu patiseria franțuzească și ciocolata elvețiană și ne-am îndrăgostit. Și nu ne gândeam vreodată că putem face singuri ciocolata noastră. Așa a fost să fie.

Octavian: Andreea a fost cea care a deschis drumul. După perioada petrecută în Franța s-a mutat în Belgia și s-a înscris la Institutul Roger Lambion în Bruxelles, unde timp de 2 ani a studiat ciocolata și a obținut diploma de ciocolatier. Încurajat și de sora mea, eu am plecat în Franța, unde am fost acceptat la școala de bucătari din cadrul Greta des Côtes d’Armor în regiunea Bretagne. Aici am avut ocazia să fac și cursuri de patiserie. De aici cumva tot ce a urmat ne-a făcut să ne apropiem mai mult și să ne gândim la posibilitatea de a construi o mică afacere și de a lucra împreună.

 

 

3. Andreea, care este povestea ta, cum te-ai îndreptat spre acest domeniu și unde ai studiat pentru a deveni ciocolatier?

După ce am terminat facultatea am decis să plec în Franța, unde am lucrat pentru La Brioche Dorée și McDonalds ca Manager de Locație. După 7 ani petrecuți în Franța am decis să mă mut în Belgia, unde, descoperind Institutul Roger Lambion, m-am înscris imediat la cursurile de ciocolată. De aici începe aventura mea în acest univers dulce. Totul a plecat de la o curiozitate. Eram în Franța și întâmplător am descoperit un magazin de ciocolată artizanală. Am intrat și am fost uimită de bogăția sortimentelor, de culori și de mirosuri. Țin minte și acum că prima pralină pe care am gustat-o a fost o pralină cu „fleur de sel” și nu mi-a venit să cred că poate exista ceva atât de bun. Și atunci am avut revelația că asta este ceea ce mi-ar plăcea să fac. Așa că am început să caut școli de ciocolatieri, fie în Franța sau în țările vecine și întâmplarea a făcut să aleg Bruxelles. Alegere care ulterior s-a dovedit a fi una extraordinară. Bruxelles-ul a fost o experiență incredibilă unde am avut ocazia și norocul să cunosc oameni faini. Experiența în școala de ciocolatieri a presupus multă muncă și un cu totul alt domeniu decât cel cu care eram obișnuiți. Multe ore petrecute în picioare pentru că ziua eram la practică și după-amiaza la sșolă, dar satisfacția era imensă când vedeam zâmbetul celor care gustau ciocolata făcută de noi. Clar, prietenii și familia au fost cei pe care am testat inițial pralinele făcute de noi, chiar și cele din timpul școlii.

4. Cum erați în copilărie? Făceați multe năzbâtii împreună? Andreea, spune-ne o întâmplare amuzantă cu fratele tău.

Am fost dați la aceeași școală. Când fratele meu a început clasa întâi eu eram deja în ultimul an de școală generală. Și îmi aduc aminte de prima dată când a fost scos la tablă și imediat în pauza de după a urcat cele două etaje și a venit în clasa mea să-mi spună că l-a ascultat învățătoarea și că tare i-a mai bătut inimioara! Asta a fost amuzant. Câțiva ani mai târziu a venit la mine să-mi spună că are nevoie urgent de bani pentru că a fost amendat de poliție pentru că-și punea „tag”-ul pe pereții de la metrou. De data asta n-a mai fost atât de amuzant!

 

5. Octavian, spune-ne o întâmplare amuzantă cu sora ta.

Îmi aduc aminte cum seara târziu, acum mulți ani, m-am ascuns după ușa de la bucătărie și am vrut să fac o glumă. Voiam să-mi sperii sora. Am fost foarte aproape de a rămâne fără. Nu am cum să uit felul în care făcea, ea înecându-se și nereușind să respire. Pe moment n-a fost amuzant, dar acum râdem când ne mai aducem aminte.

6. De unde pasiunea pentru cooking și pentru dulciuri? În copilărie petreceați timp în bucătărie cu mama voastra?

Octavian: La noi tot timpul s-a gătit în casă. De sărbători cel mai mult. Toate bunătățile tradiționale la care te poți gândi erau făcute în casă. Am stat amândoi de mici în bucătărie și am ajutat așa cum am putut. De multe ori încurcam mai mult, dar am văzut și ni s-au explicat lucruri. Și asta cred că ne-a făcut să fim interesați și deschiși către acest domeniu.

 

 

7. Ce aduce nou atelierul vostru, Meșterii Manole, pe piața din România? Cu ce se diferențiază produsele voastre de altele?

Andreea: În primul rând este unul dintre puținele ateliere de ciocolată din România. Savoir faire-ul și experiența pe care le-am acumulat atât eu, cât și fratele meu, în Belgia și Franța. Iar în al treilea rând calitatea ingredientelor pe care le folosim. Peste 70% dintre produsele folosite sunt de origine franțuzească, iar ciocolata folosită este belgiană, Callebaut. Cel mai important este că lucrăm doar la comandă și nu avem stocuri, iar clienții noștri se pot bucura de cele mai proaspete produse.

8. Care a fost cel mai fericit moment impreuna, de cand ati deschis ciocolateria?

Octavian: Cel mai fericit moment… când am primit prima comandă în decembrie 2017 la doar o săptămână după ce am deschis oficial. Ne-am bucurat mult și atunci când am început să primim feedbackul clienților. Suntem fericiți atunci când știm că și noi, la rândul nostru, i-am făcut pe alții fericiți. E cel mai frumos sentiment și cea mai mare recunoaștere.

 

COOLtura Mall

Post a comment