Bookaholic.ro a pus la cale campania Citesc literatură română!, un proiect de promovare a literaturii române care pune în lumină scriitorii contemporani și îi revizitează pe cei clasici din perspective noi. Citesc literatură română! este un proiect născut din dorința de a face cărțile românești cunoscute unui public mai larg și de atrage atenția, folosind mijloacele comunicării și noile tehnologii, asupra spațiului literar românesc. Și pentru că bookaholicii sunt de părere că literatura română este insuficient promovată, că autorii clasici sunt considerați desueți și sunt citiți doar prin grila manualului de română, iar despre cei contemporani se știu prea puține, își propun să facă o campanile exact așa cum scrie la carte, urmând toți pașii promovării unui brand serios. Pentru asta este însă nevoie de bani, iar aceștia nu pot veni decât de la cei care iubesc cărțile, cei care vor să-și crească copiii într-o lume mai frumoasă și instruită, cei care știu că viitorul stă în mâinile și mințile copiilor și adolescenților de astăzi, al părinților, profesorilor, dar și al oricăruia dintre noi. COOLtura Mall a stat de vorbă cu Eli Bădică, jurnalist literar și PR cultural. redactor-șef adjunct și editor al unuia dintre cele mai importante site-uri culturale românești, Bookaholic.ro. Iată ce am aflat:

Aţi demarat de curând campania Citesc literatură română!, iar iniţiativa mi se pare mai mult decât lăudabilă. Din descrierea ei am înţeles şi care este scopul, precum şi care  este mecanismul desfăşurării ei. Cu ce aşteptări aţi pornit această campanie, cine credeţi că vor fi cei care vor dona bani? Cât de mare este optimismul vostru acum, la început de drum?

Recunoaștem că nu ne-am gândit, până de curând, la crowdfunding. Totul a început anul trecut, când Cristina Foarfă, colega mea bookaholică, a participat, pentru o organizație non-guvernamentală, la Swimathon București. I-a plăcut mult, am vorbit despre ce s-a întâmplat acolo și, un an mai târziu, a hotărât să înscrie un proiect pentru Bookaholic la acest eveniment de fundraising organizat de Fundația Comunitară București. A fost acceptat și am trecut în următoarele etape.

Sigur că am pornit la drum cu mult entuziasm și cu suficientă energie de urcat munții literaturii române. Ne încăpățânăm și ne place. Dacă nu am fi optimiste și nu am crede fără rest în ce facem, nu am face-o, nu-i așa? :) Trebuie să-ți mărturisesc că eu sunt puțin sceptică în ceea ce privește crowdfunding-ul, dar sper să mi se arate contrariul.

Ne-am dori să doneze bani toți bookaholicii, cei care ne sunt asemănători, pentru care cărțile sunt mai mult decât un hobby, cei cărora le place literatura română și cei care nu pot să se apropie de ea (dar ar fi curioși să vadă ce am putea face dacă am avea fondurile necesare), oamenii care investesc, într-un fel sau altul, în cultură, personalitățile din domeniul cultural, companiile care înțeleg importanța unei astfel de campanii ș.a.m.d. Până acum, au donat prieteni, cărora le mulțumim și pe această cale.

IMG_20141218_171454

De ce credeţi că nu există o campanie naţională de încurajare a cititului iniţiată de Ministerul Culturii sau alte foruri de acest gen?

Cel mai facil răspuns ar fi dezinteres. Dar ar fi incomplet și nedrept să nu spunem că au existat, de-a lungul timpului, campanii naționale de încurajare a cititului, realizate prin tot soiul de fonduri. Singura problemă e că nu au fost gestionate așa cum ar fi trebuit sau au ajuns fragmentar/deloc la public. Sperăm ca Ministerul Culturii și alte instituții publice să se preocupe mai mult, de acum încolo, de acest sector neglijat.

adevrul

foto adevarul.ro

Vreţi să faceţi exact lucrurile de care ar trebui să ţină cont cei care întocmesc programele şcolare, adică să-i prezentaţi pe clasici într-o variantă care să fie mai uşor de înţeles de tinerii de astăzi, vorbindu-le pe limba lor şi, totodată, să le faceţi cunoştinţă cu literatura română contemporană. Vă gândiţi ca în viitor să le puneţi la dispoziţie celor care se ocupă de curricula şcolară materialele rezultate/folosite în campanie? Credeţi că ar fi de folos dacă ar ţine cont de ele?

Sigur că suntem dispuși să colaborăm, în cazul în care va exista un interes pentru acest lucru. Plănuim oricum, în cadrul campaniei, și întâlniri atipice între scriitori și liceeni, așa că vom avea și noi nevoie, la rândul nostru, de deschidere și disponibilitate din partea instituțiilor publice de învățământ.

Spun o banalitate, dar se pare că nu s-a înțeles sau nu s-a vrut înțeles până acum: tinerii sunt atrași de tot ceea ce înseamnă tehnologie și audio-video. Dacă reușim să îmbinăm informațiile utile cu cele amuzante, cu un ton relaxat, și să le aducem în fața liceenilor cu ajutorul mijloacelor contemporane de comunicare, suntem convinși că rezultatele nu vor întârzia să apară. Tinerii ar fi mult, mult mai interesați de literatura română dacă am renunța la scorțoșenie și mâini la tâmplă.

În ce măsură vă propuneţi să implicaţi cititorii în această campanie?

În ce măsură ne permit cititorii. Deja am primit multe mesaje de susținere din partea cititorilor Bookaholic, propuneri cu privire la ce am putea face împreună, oameni care își ofereau ajutorul pentru ca noi să putem duce campania în etapa următoare. În clipa aceasta, însă, înainte de a planifica ce vom putea face la toamnă, este musai să ne concentrăm eforturile pe strângerea banilor pentru campanie. În acest punct, așa cum am spus și mai devreme, îi rugăm pe cititori să se implice donând.

citeste_literatura_small

Cum veţi alege scriitorii pe care îi veţi promova? Cum veţi face să nu se simtă nimeni nedreptăţit?

Din capul locului, nimeni nu ar trebui să se simtă nedreptățit. Ținta noastră nu este promovarea lui X sau Y, punctual, ci a literaturii române, cu tot ce are ea de oferit. Mizăm pe faptul că orgoliile pot fi lăsate deoparte și că toți autorii români ne vor sprijini înțelegând care este bătaia lungă a campaniei.

Vom încerca să alegem scriitorii pe care îi vom promova astfel încât să acopere o plajă cât mai largă a gusturilor, să atragă cât mai mulți potențiali cititori. Ne propunem ca aceștia să fie cât mai diverși, de la cei foarte cunoscuți la debutanți care promit, de la autori care trăiesc în România la cei din afara țării etc. De asemenea, vom implica, secvențial, și cititorii în alegerea scriitorilor.

Pentru 2 iulie aţi convins deja 10 oameni să înoate pentru a strânge bani pentru această campanie. Intenţionaţi să mai organizaţi şi alte evenimente de acest gen pentru strângerea fondurilor necesare?

Mai întâi, permite-mi, te rog, să menționez cei zece înotători foarte faini care ne sunt alături la Swimathon: Vlad Tăușance, Vasile Ernu, Roxana Lupu, Iuliana Dumitru, Ada Roseti, Cătălin Rulea, Dan Lupu, Liviu Burnea și colegele mele Cristina Foarfă și Ioana Epure. Plus Rucsandra Pop, minunată susținătoare și ajutor de nădejde.

În ceea ce privește întrebarea ta, totul depinde de ce sumă reușim să strângem până pe și pe 2 iulie. Până atunci, donați! :)

swim

Care dintre toate campaniile organizate de Bookaholic de la lansare şi până acum s-a bucurat de cel mai mare succes?

Bookaholic a încercat să promoveze literatura română cât de mult a putut, încă de acum cinci ani jumătate, atunci când s-a lansat. Unele dintre cele mai apreciate campanii au fost Eminescu e #coolcare a devenit virală în scurt timp de la lansare –,  controversata #citescliteraturaromana – și Premiile Bookaholic pentru cărțile românești, alese chiar de cititori.

Câţi membri are echipa Bookaholic?

În prezent, echipa Bookaholic are 15 redactori și 9 colaboratori, plus peste 20 de oameni care au scris ocazional. Suntem o familie mare și pasionată de cărți.

Ce schimbări majore au avut loc de la lansarea acestei platforme şi până acum?

Schimbări majore au fost, în primul rând, de design – în urmă cu aproape 3 ani, Bookaholic arăta ca un blog –; acum avem un site mult mai prietenos cu cititorii, cu secțiuni atractive. De asemenea, de-a lungul timpului, s-au adăugat rubrici noi – de curând, au apărut Part-time printre oameni, rubrică ținută de scriitorul Bogdan Munteanu, Bibliotecă de scriitor, semnată de Ema Cojocaru, Cărți în vizual, pusă la cale de mine și cei de la Știri Vizuale, Cărți de legendă și Listă de bookaholic, ambele scrise de Laura Câlțea, Cronicile scriitoarelor, semnată de Alina Purcaru, Cărțile „coup de coeur” ale Adinei Dinițoiu și Khasis despre poezie – poetul T.S. Khasis recomandă, în stilul său inconfundabil, volume de poezie. De la lansare și până acum, Bookaholic a crescut și a ajuns la mii de cititori (în ianuarie 2016, de exemplu, a avut 90.000 de vizitatori unici). A câștigat și trei premii: premiul pentru Cel mai bun site de publishing la Webstock Awards, Premiul pentru Media Culturală – proiecte online la Gala Radio România Cultural și a fost considerat Cel mai cool brand din domeniul new media la Gala Forbes. Tot de curând, Bookaholic, la inițiativa Centrului Ceh, a fost cu Bookshake – un cotidian tipărit – la târgul de carte Bookfest 2016, care a putut fi degustat și online.

S-au schimbat multe, dar ce ni se pare important este că în continuare ne pasă mai mult de calitatea decât de cantitatea conținutului care apare online, că tot ceea ce publicăm pe Bookaholic este scris de oameni cu experiență, într-un stil cât mai accesibil cititorilor, și că rămânem neconvenționali până la capăt.

Ce vă propuneţi în continuare?

Vrem să dezvoltăm din ce în ce mai multe campanii faine, atât de promovarea a literaturii române, respectiv a scriitorilor români, cât și a lecturii, în genere. În rest, urmăriți-ne și promitem să nu vă dezamăgim!

Despre Eli Bădică (n. 1988): și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, Universitatea din București, specializarea Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de master la SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Antropologie.

Eli este jurnalist literar și face PR cultural. Din 2013, este redactor-șef adjunct și editor al unuia dintre cele mai importante site-uri culturale românești, Bookaholic.ro. A scris sporadic pentru diverse publicații culturale din țară (Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura). În prezent, este și redactor colaborator la Suplimentul de cultură și Revista Arte și Meserii.

Printre altele, este managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu, PR al Emineschool Bucharest Film Festival, care a avut ediția pilot în aprilie 2015,  responsabilă cu comunicarea editurii Casa de Pariuri Literare.

COOLtura Mall

Post a comment