Celebrităţile şi cărţile lor favorite

Recunoașteți! Oare nu v-ați întrebat niciodată care sunt cărțile care fac deliciul personalităților din indiferent ce zona ar fi ele? Oare lui Vladimir Putin ce îi place să citească? Seara, după ce s-a gândit la complicatele probleme din Orientul Mijlociu sau Ucraina, ce carte îl așteaptă așezată frumos pe noptiera? 

sarasotavisualart

foto: sarasotavisualart.com

  • Misterul îl rezolvă chiar Vladimir Putin, care declară pentru favobooks.com că una dintre cărțile care l-au ajutat în multe situații dificile din viată sunt „Catrenele” lui Omar Khayyam. Președintele rus mai recunoaște și că una dintre plăcerile sale este să se delecteze cu cărțile lui Dumas. Iar din literatura rusă, marii prieteni ai lui Putin sunt Dostoievski și Tolstoi, cu romanele „Crimă și pedeapsă”, „Frații Karamazov” și „Anna Karenina”.
twitter

foto: twitter

 

  • De cealaltă parte a Atlanticului, președintele în funcție al Statelor Unite, Barack Obama, și fostul președinte Bill Clinton ne surprind cu preferințele lor în materie de literatură. Cine s-ar fi așteptat ca scrierea care i-a influențat cel mai mult viața lui Bill Clinton să fie ”Urmarea lui Hristos” de Thomas a Kempis – deși Leibniz spunea că aceasta este una dintre cele mai frumoase cărti scrise vreodată? Pe lângă acest volum de inspirație religioasă, Clinton mai menționează între preferințele sale „Omul invizibil”, de Ralph Ellison, „Meditații”, de Marcus Aurelius și – nici nu se putea altfel – cartea soției sale, Hillary, „Living History”. O astfel de deschidere către cele mai variate zone ale literaturii nu poate să trezească altceva decât admirație!

 

  • „Cântecul lui Solomon”, de Toni Morrison și bestseller-ul internațional „Tărâmul monștrilor”, de Maurice Sendak sunt cărțile care îi fac serile mai frumoase lui Barack Obama, dar și clasici ai literaturii americane, ca Graham Greene cu „Un american liniștit” și „Puterea și gloria” și „Pentru cine bat clopotele”, de Ernest Hemingway.

După ce am „spionat” puțin bibliotecile unora dintre cei mai influenți jucători de pe scena politică, să cercetăm și cum stau lucrurile în domeniul științei, sportului, entertainmentului și cinematografiei.

ndla.no

foto: ndla.no

  • Einstein era un împătimit al lecturii, spun cunoscuții lui, iar cartea aflată în topul preferințelor sale era „Don Quijote”, de Miguel de Cervantes Saavedra. „Frații Karamazov” și  „Tratat despre natura umană” a lui David Hume sunt cărti care i-au schimbat viaţa lui Einstein. Iar el, după cum bine se știe, ne-a schimbat viețile tuturor.
vodkacranberryclooney.com

foto: vodkacranberryclooney.com

  • „Verdictul” de Michael Connelly este cartea preferată a lui Larry King, care se declară devorator de literatura polițistă, în timp ce Pierce Brosnan recunoaște că între el și „Fructele mâniei” a lui Steinbeck a fost dragoste la prima vedere. „1984” a lui George Orwell l-a marcat definitiv pe George Clooney, iar simpaticul Jim Carrey nu se desparte niciodată de „Crimă și pedeapsă”. Iată ce înseamnă prejudecățile! Probabil că mulți dintre noi și-ar fi imaginat că Jerome K. Jerome este mult mai aproape de stilul sau.
mrporter

foto: mrporter.com

  • Surprinzătoare este și alegerea lui Jose Mourinho. Antrenorul celor de la Chelsea mărturisește că Biblia este cea mai importantă carte din viata sa.
COOLtura Mall

Post a comment