Clare Mackintosh este o scriitoare care nu a zăbovit prea mult în anticamera succesului. Romanul de debut, Te las să pleci, publicat la noi de Editura Trei, a avut un succes răsunător imediat după lansare. Autori ca Paula Hawkins sau Ruth Ware au salutat debutul ca unul de excepție, romanul a ajuns în top bestseller New York Times, iar publicații din toată lumea au aplaudat stilul plin de forță în spatele căruia nu te-ai gândi că se află un scriitor la început de drum.

            „Cu un debut atât de bun ca acesta, ce au pierdut forțele de ordine a câștigat literatura polițistă” comenta publicația Sunday Mirror. De altfel, fani ai romanelor sale sau colegi scriitori pun succesul de care se bucură Clare Mackintosh (tradusă acum în 35 de țări) pe seama celor 12 ani petrecuți în poliție, unde a avansat rapid până la gradul de inspector. Scriitoarea britanică nu spune că anii petrecuți în poliție nu au contat. Introduce însă în discuție o nuanță interesantă: ceea ce a ajutat-o cu adevărat în cariera literară a fost faptul că i s-a permis accesul la viețile altor oameni. „Ceea ce e neprețuit ca experiență de viață e să înțelegi de ce ajung oamenii să ucidă. Niciunul dintre noi nu e complet bun sau complet rău. Eu sunt interesată de curgerea vieții obișnuite și mai ales de momentele de răscruce, care într-o clipă te pot trece de partea cealaltă” a spus Mackintosh pentru Daily Mail.

Clare Mackintosh, photographed by Charlie Hopkinson © 2016

             Cu o carieră în ascensiune în poliție, putem să ne întrebăm de ce Clare Mackintosh a decis brusc să demisioneze și să se apuce de scris – fără certitudinea că va avea și succes. Răspunsul ni-l oferă chiar scriitoarea în interviul acordat Daily Mail: sentimentul că-și neglijează familia și decesul unuia dintre gemenii săi, la scurt timp după naștere. Astfel a renunțat Clare Mackintosh la armamentul din dotare și a ajuns să captureze criminalii doar cu stiloul!

            Scriitoarea își amintește că, în urma unei evaluări la slujbă, a venit satisfăcută acasă și i-a comunicat soțului rezultatul: profilul indica o persoană preocupată de binele celorlalți, săritoare, o bună ascultătoare. Soțul a zâmbit și a spus: „E extraordinar! Dar cine e femeia asta, că n-o recunosc!”. „Atunci mi s-au limpezit gândurile. Mi-am dat seama că păstram ce aveam mai bun pentru muncă și ofeream familiei ce mai rămânea” mărturisește Clare Mackintosh. 

            Un alt eveniment tragic din viața scriitoarei, a fost decesul unuia dintre gemeni, la numai cinci săptămâni de la naștere. Clare rămăsese însărcinată cu multă greutate, după fertilizare in vitro. Sarcina a fost dificilă și copiii s-au născut prematur, la doar 28 de săptămâni. „A trebuit să ne resetăm viețile” spune Mackintosh. „Aveam două scaune pentru masă, două pentru mașină și totuși am venit acasă cu un singur copil”.

            Durerea generată de această pierdere și sentimentul vinovăției față de familie au determinat-o pe Clare Mackintosh să renunțe la cariera în poliție și au îndreptat-o spre literatură (nu întâmplător familia joacă un rol atât de important în romanele ei).

            După Te las să pleci au urmat Te văd și Lasă-mă să mint, publicate la noi de Editura Trei. Succesul lui Mackintosh s-a consolidat, iar relația cu familia este acum pe făgașul firesc. Premiile literare au început să curgă, iar copiii scriitoarei au fost până la urmă impresionați de cariera literară a mamei. E adevărat, doar în momentul când Clare Mackintosh „i-a suflat” un premiu lui J.K. Rowling, iar aceasta i-a trimis un mesaj de felicitare.

Dar surprizele pe care ni le oferă Clare Mackintosh încă nu s-au încheiat: pe 28 februarie, scriitoarea a lansat în librăriile britanice primul său volum de nonficțiune – „A Cotswold Family Life” – memoriile sale despre viața de familie la țară, o carte scrisă într-un stil cald, plin de umor. Abia așteptăm să o vedem și în librăriile de la noi!

COOLtura Mall

Post a comment