
Ce poate fi mai frumos decât să te rupi puțin din timpul treburilor și activităților zilnice, al grijilor și problemelor pentru a te dedica cărților, ceaiului și discuțiilor livrești? Probabil că puține lucruri pot fi mai frumoase de atât, tocmai de aceea, tot mai mulți oameni dornici să evadeze pentru câteva ore într-o lume a poveștilor se adună într-un loc fermecător, în ceainăria Infinitea. Aici are loc întâlnirea lunară a membrilor clubului de carte Tea, books & more. Ce se întâmplă aici, ce fel de cărți se discută, care sunt bucuriile pe care le trăiesc participanții și care sunt emoțiile care se nasc aici ne povestesc Irina Markovits și Veronica Stancu, cele două entuziaste moderatoare ale clubului.
1. Cărți, ceai … și mai ce?
Irina Markovits: …și o comunitate a celor care iubesc cărțile, strânsă în jurul clubului de lectură și a paginii de Facebook, și câteva prietenii frumoase legate de-a lungul timpului, și discuții aprinse care au legatură cu plăcerea cititului, cu motivele pentru care citim și ce obținem în urma lecturii, cât citim într-o lună și ce tip de lectură preferăm, și recomandări ale unor titluri preferate sau întâlnite de participante, și o atmosferă fantastică și, mai ales, bucuria descoperirii unor multitudini de perspective și interpretări ale aceleiași cărți, văzute prin sufletul și mintea celorlalte participante.
2. De când funcționează clubul de carte Books, tea & more?
I.M.: Prima întâlnire a avut loc în februarie 2014 („Orlando”, al Virginiei Woolf, a fost primul titlu ales). Sunt, așadar, doi ani de întâlniri lunare.
3. Există un anumit profil de cărți care se discută aici?
I.M.: Singura linie directoare este alegerea unor titluri de beletristică. Până acum nu am propus biografii sau autobiografii, cărți de călătorie, policier-uri sau thrillere, și nici simple romane comerciale. În schimb, cărțile parcurse au fost din literatura contemporană franceză, italiană, canadiană, israeliană, turcă, rusă, britanică, nigeriană, sud-americană.
4. Care a fost motivația pentru care v-ați gândit să adunați laolaltă iubitorii de cărți?
I.M.: Motivul inițial – resimțit cu entuziasm de la prima mea întâlnire cu Veronica – a fost dorința de a discuta cât mai mult și cât mai divers despre cărți. Amândouă adusesem vorba despre lectură ca activitate solitară, dar care dă naștere unor trăiri, gânduri, schimbări de paradigmă, salturi evolutive interioare – dar care rămân, prin natura lucrurilor, invizibile, necunoscute celorlalți. Ne-am dorit să creăm un spațiu și un context în care să vorbim despre ce citim, sau mai bine spus, despre ce trăim când citim.
La doi ani după prima întâlnire suntem la fel de entuziaste, bucuroase și încântate de acest demers! Două dintre minunile acestui club de lectură sunt împărtășirea ideilor, în egală măsură, și bogăția interpretărilor găsite în aceeași carte de către persoane diferite. Câte suflete, atâtea interpretări…
5. Care au fost schimbările prin care a trecut acest club de carte de la înființare și până acum?
I.M.: Singura schimbare, apăruta firesc după primul an de la înființare, a fost introducerea unor titluri propuse de către participante în lista alegerilor lunare – până atunci, Veronica, împreună cu mine, alegeam, cu schimbul, cartea lunii.
6.De cât timp ceainăria Infinitea găzduiește întâlnirile acestui club de carte?
I.M.: Ceainăria Infinitea ne este gazda primitoare chiar de la înființarea clubului de carte, în februarie 2014.
7. Cine poate veni la cluburile de carte organizate aici și cum se pot înscrie doritorii?
Veronica Stancu: Se poate înscrie orice persoană căreia îi atrage atenția clubul nostru de carte și titlul propus. Am aflat cu acest prilej că multe dintre participante aveau o dorință mai veche, aceea de a frecventa un club de carte. Este impresionant faptul că avem deja câteva membre fidele, care sunt alături de noi de la prima ediție a clubului. Informații despre cărțile pe care le citim lunar se pot obține de pe pagina de Facebook „Books, tea & more. Club de carte lunar” și înscrierile se fac la pr@infinitea.ro, adresa de e-mail a ceainăriei care este gazda întâlnirilor noastre.
8. Câți autori de carte au participat până acum la Clubul de carte „Books, tea & more”?
V.S.: Aceasta este o dorință pe care o avem pe agendă, aceea de a citi autori români contemporani și de a-i invita la clubul nostru de lectură.
9. Care au fost cărțile discutate la club care s-au bucurat de cel mai mare succes?
V.S.: Avem un top al celor mai apreciate cărți, vom recomanda cinci dintre ele:
„Fărâme de viață”, Zeruya Shalev, editura Polirom
„Eseu despre orbire”, Jose Saramago, editura Polirom
„Și dacă dragostea ar dăinui”, Alain Finkielkraut, editura Humanitas
„Jumătate de soare galben”, Chimamanda Ngozi Adichie, editura Rao
„Venit pe lume”, Margaret Mazzantini, editura Polirom.
10. Cine este/sunt moderatorii discuțiilor de la Club?
V.S.: Moderatorii sunt Irina Markovits și Veronica Stancu. Irina este consultant de stil și jurnalist de modă, una dintre pasiunile ei fiind lectura. De asemenea, scrie foarte expresiv și face recomandări de lectură pe blogul ei, stylediary.ro.
Eu sunt consultant de brand și comunicare, absolventă a Facultății de Litere, fascinată de cuvinte și mesajele pe care acestea le pot transmite.
11. Profită oaspeții de prezența Irinei Markovits pentru a-i cere tot felul de sfaturi legate de stil?
V.S.: Au existat asemenea încercări la primele ediții ale clubului, dar discuțiile noastre se concentrează 100% pe lectură. Sfaturile de stil sunt accesibile pe blogul Irinei și la cursurile de stilism pe care le organizează periodic.
12. Cum alegeți cărțile care sunt discutate la club? Cine le alege mai exact și în funcție de ce criterii?
V.S.: Cum a spus anterior Irina, în primul an de existență noi, organizatoarele, alegeam cărțile pe care urma să le citim. Alegem, de obicei, cărți premiate (de exemplu, „Sticletele” Donnei Tartt, care a obținut Premiul Pulitzer în 2014), dar și cărți celebre, ca „Maestrul și Margareta” a lui Bulgakov. În cel de-al doilea an, am început să alegem și cărțile pe care își doresc să le citească participantele noastre.