
Seneca Anticafe, singurul loc din București unde plătești timpul, nu consumația, găzduiește un club de carte bilunar unde cărțile discutate de participanți sunt alese din literatura clasică, începând din Antichitate. „Apariția Clubului de carte are legătură cu ceea ce însuflețește Seneca Anticafe. Locul s-a născut din dragostea față de cărți și față de citit și ni s-a părut firesc să înlesnim o întâlnire a iubitorilor de cărți într-un spațiu dedicat cărților”, spune Monica Șerban, moderatoarea întâlnirilor. Când a luat ființă clubul, care au fost cărțile care s-au bucurat de cel mai mare succes și care este motivul pentru care oamenii sunt încântați să discute despre marile cărți ale umanității, aflați din interviul de mai jos.
1. De când funcționează clubul de carte organizat la Seneca Anticafe?
Monica Serban: Clubul de carte s-a întâlnit pentru prima dată în vara anului trecut. Am luat o pauză de sărbători și l-am reluat la finalul lui ianuarie.
2.Care este frecvența cu care se organizează?
Pentru a permite participanților să parcurgă cartea propusă, am stabilit întâlniri o dată la două săptămâni, în zilele de joi.
3. Există un anumit profil de cărți care se discută aici?
Anul trecut selectam cărți din literatura clasică, însă principalul criteriu de alegere era lungimea lor: ne opream la cele care pot fi parcurse în timpul întâlnirii, pentru a-i încuraja pe participanții care nu avuseseră timp să le citească. Am început cu povestirile lui Cehov, cu Hesse, apoi am continuat cu Virginia Woolf, F. Scott Fitzgerald și Goethe. Anul acesta ne-am gândit să fim metodici, așa că am ales tot opere de referință din literatura occidentală, însă în ordine cronologică, începând cu Antichitatea greacă.
4. Care a fost motivația pentru care v-ați gândit să adunați laolaltă iubitorii de cărți?
Apariția Clubului de carte are legătură cu ceea ce însuflețește Seneca Anticafe. Locul s-a născut din dragostea față de cărți și față de citit, și ni s-a părut firesc să înlesnim o întâlnire a iubitorilor de cărți într-un spațiu dedicat cărților.
5. Care au fost schimbările prin care a trecut acest club de carte de la înființare și până acum?
După cum spuneam mai sus, anul acesta discutăm tot despre cărți importante, dar le parcurgem în ordine cronologică. La următoarele întâlniri ale clubului îi (re)descoperim pe Euripide (Bacantele), Homer (Odiseea), Vergiliu (Eneida) și Apuleius (Măgarul de aur).
6. Cine poate veni la cluburile de carte organizate aici și cum se pot înscrie doritorii?
Nu este nevoie de înscriere, doar de chef de vorbă și minte deschisă. Ne puteți urmări pe pagina noastră de Facebook și pe cea a Seneca Anticafe.
7. Care au fost cărțile discutate la club care s-au bucurat de cel mai mare succes?
Povestirile lui Cehov: discutând, am ajuns la concluzia că sunt perfecte; de fapt, am aflat de la participanți că sunt școli care le folosesc ca exemple în cursurile de scriere creativă.
8. Care dintre aceste întâlniri cu cititorii s-au bucurat de cel mai mare succes?
Cred că toate au fost speciale, în felul lor. Cunoști mereu oameni noi și pleci îmbogățit nu doar cu perspective diferite asupra cărții, dar și cu amintiri despre discuții și schimburi frumoase.
9. Cum alegeți cărțile care sunt discutate la club? Cine le alege mai exact și în funcție de ce criterii?
Povesteam mai sus că am decis să favorizăm criteriul cronologic, dar și cât de reprezentativă este o anumită carte din perspectiva culturii în care trăim, cât de mult a influențat-o și, în cele din urmă, cât de mult se regăsește ea în felul în care vedem și înțelegem lumea. Ne dorim să provocăm aceste cărți de referință să ne vorbească personal, și pentru ca acești parteneri de discuție să ne îmbogățească, îi alegem pe cei care au cele mai multe și mai interesante lucruri de spus.
10. Cine este moderatorul/sunt moderatorii clubului?
Clubul este moderat de o gazdă a Seneca Anticafe – Monica Șerban.
11. De ce credeți că oamenilor le plac întâlnirile de acest gen?
Cluburile de carte sunt în primul rând motive de întâlnire cu oameni care îți seamană și cu care poți discuta despre ce te interesează. Partea de socializare cred că este una din cele mai importante componente ale atracției față de orice club. În plus, (re)vezi cărți îndrăgite care au forța să-ți schimbe perspectiva, și credem că, uneori, chiar îți poți schimba perspectiva, discutând cu ceilalți.