Clubul cărții de nonficțiune ABIS este organizat de Constantin Beda, care, după ce a frecventat multe alte cluburi de carte, a decis să pună pe picioare unul propriu. Membrii clubului se întâlnesc în fiecare lună la un local din centrul vechi și discută despre cărți de nonficțiune (biografii/autobiografii, știință, istorie, călătorii/explorări, memorii/jurnale. Prima ediție a avut loc anul aceasta, în februarie, iar prima carte dezbătură a fost Calea Lactee. Autobiografia galaxiei noastre de Moiya McTier. Care a fost cea mai controversată carte discutată la club, dar și cea mai iubită, vă invităm să descoperiți în interviul de mai jos.
Povestea clubului de nonficțiune ABIS
De câțiva ani citesc cu regularitate cărți de nonficțiune, chiar îmi făcusem un soi de program prin care mă asiguram că trec prin toate domeniile de interes, în sensul că într-o lună citeam o carte de istorie, în următoare o carte de știință, apoi o biografie și tot așa. Doar că eram un pic frustrat din cauza faptului că nu aveam cu cine să discut pe marginea lor așa că, având ceva imbold și susținere de la Anca Moscu Ogescu – care organizează, la rândul ei, clubul de carte “Prietenii literaturii evreiești”, mi-am făcut curaj și la începutul anului 2024 am dat sfoară în țară despre clubul ABIS. În februarie am avut prima întâlnire, care a avut un succes neașteptat, asta și pentru că au venit mulți prieteni cititori de la alte cluburi pe care le frecventez.
Care a fost cartea care a creat cele mai multe discuții/controverse în jurul său?
Cred că a fost prima, o carte de popularizare a științei: Calea Lactee – Autobiografia galaxiei noastre. E o poveste spusă din perspectiva galaxiei și a născut discuții aprinse și contradictorii datorită stilului în care a fost scrisă, dar și pentru că unii dintre participanți nu mai citiseră acest gen. Prima ediție a fost foarte animată.
Care a fost cartea care le-a plăcut celor mai mulți participanți?
Oscilez între “Întoarcere în Bucureștiul interbelic” a Ioanei Pârvulescu și “Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi”, carte de călătorii și explorări scrisă de Sabina Fati, care ne-a făcut o surpriză și a a fost alături de noi în acea seară.
Trei recomandări de cărți din cele dezbătute la club
Invențiile mele – Nikola Tesla
Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi – Sabina Fati
Întoarcere în Bucureștiul interbelic – Ioana Pârvulescu
Care sunt în opinia dumneavoastră cele mai importante beneficii pe care le aduc astfel de întâlniri?
Deși pare evident, în primul rând e promovarea lecturii. Sigur că participanții sunt toți cititori, dar la cluburile de carte vin oameni foarte diferiți, și astfel învățăm să ascultăm și să acceptăm păreri și perspective diferite. Mai e plăcerea de a discuta despre o carte, fie că e în contradictoriu ori nu, pentru că de cele mai multe ori ies niște dezbateri tare interesante. Apoi pot să zic de prieteniile care se leagă, de interese comune care apropie oamenii. Așa s-a întâmplat la toate cluburile la care particip.