Cornel Ilie: “Artiştii au privilegiul şi răspunderea să facă lumea mai bună”

În funcţie de trăirile noastre, timpul pare să alerge uneori pe cai iuţi, iar alteori secundele şi minutele se extind şi rămân suspendate încercând să cuprindă în ele o veşnicie. Nu au trecut nici două săptămâni de la tragedia din Colectiv şi totul pare să se fi schimbat – înlăuntrul oamenilor, în relaţiile dintre ei şi în raport cu autorităţile. Lumea românească s-a zguduit din temelii şi momentul în care se va aşeza pare încă departe. Ceva din noi toţi a murit la Colectiv. Altceva se luptă să supravieţuiască. Şi dincolo de ele, ceva încă fragil, ca un fir de iarbă primăvara, ne spune că viaţa are resurse inepuizabile de a o lua din nou şi din nou de la început.

Despre puterea unui zâmbet de a schimba lumea, despre capacitatea muzicii de a uni oamenii prin emoţii trăite împreună, dar şi despre momentul când arta se transformă în portavocea societăţii civile ne vorbeşte Cornel Ilie, liderul trupei Vunk.

 Polivalenta UNU 2015-152

 1. În sfârşit, “Ne facem auziţi”! Piesa-manifest pe care trupa Vunk a lansat-o în urmă cu un an este azi mai actuală ca oricând. Pare că a fost scrisă pentru a descrie starea de spirit şi întrebările pe care şi le-au pus masele mari de oameni, care au ieşit în stradă în multe oraşe din România, după tragedia din clubul Colectiv. Când ai scris-o, ai sperat că nu va mai dura mult până când românii se vor face auziţi?

 – Cântecul este scris acum un an. Mi-am dorit să fie un cântec care să spună multe dintre ofurile tuturor celor care sunt atenţi la ce se întâmplă în jurul lor, dar n-am crezut că, înaintând în timp, situaţia va deveni strigătoare la cer! Din păcate, ca popor, suntem obişnuiţi să ne facem auziţi doar când ajungem în situaţii de cumpănă, la marginea prăpastiei. Iar asta vine cu riscul de a ne exprima disperarea, de a urla, de a fi mai mult emoţionali decât raţionali. Asta nu ne ajută să ne facem înţeleşi, ci doar auziţi.

 1. Dar “ce ne facem cu puterea celor care nu ne simt durerea?” – este un vers care pune degetul pe rana societăţii româneşti actuale. Strada însă s-a făcut auzită. Crezi că solidaritatea umană are puterea de a schimba lucrurile în bine?

 – Pentru câteva zile versul s-a transformat în “ce ne facem cu puterea celor care doar ne cer părerea!’. Este o mică şaradă sau un soi de cacesalma unde s-a ajuns acum. Sunt convins că Strada, numită generic, nu a avut pretenţia de a da soluţii concrete, de a da nume şi variante pentru guvern sau partide, ci a vrut doar să nu mai fie ignorată, să fie respectată. Singura solidaritate actuală este cea dintre noi toţi, care urâm tot ce înseamnă politică şi reprezentanţii ei din România, dar în interiorul acestui grup uriaş nu există solidaritate de idei, de concepte, de paşi, de viziuni. #Colectiv ne-a împărţit în mai multe colective. Sursa acestei frustrări este ceea ce spun de câţiva ani încoace – sunt mult mai mulţi oameni decenţi, constructivi, pozitivi, educaţi, cu respect pentru cei de lângă noi şi pentru ţară decât cei care trag totul în jos. Doar că nu există un nucleu în jurul căruia să ne adunăm, sau un lider. Liderul nostru acum este durerea şi atât.

 cornel 5

 1. “Noi nu ne dăm bătuţi, niciodată, niciodată! Ne ridicăm mereu, încă o dată şi încă o dată!” – un alt vers, din aceeaşi piesă. Societatea civilă spune acelaşi lucru, cu aproape aceleaşi cuvinte. De 26 de ani, periodic, lumea s-a aflat în stradă pentru a-şi susţine dreptul la demnitate. Mai e mult până la normalitate? 

– Asta este o formă de normalitate – să îţi exprimi nemulţumirea ieşind în stradă, să te audă toată lumea. Eu cred că încă nu avem educaţia de a ne exprima social, o facem instinctiv, adică dacă ne doare, strigăm că ne doare. Dar nu trebuie să mai ajungem până în punctul acesta. Este nevoie să fim mai atenţi, să intuim încotro se mişcă lumea noastră, încotro este condusă şi să ne punem de-a curmezişul până ca aceasta să fie dusă la marginea prăpastiei.

 1. Încă din urmă cu cinci ani, trupa Vunk spunea “Vreau o ţară că afară”. Au urmat “Oraşul minunilor”, “Ne facem auziţi”. Oare speranţa noastră de normalitate se regăseşte într-”Un Nou Univers”? Ceea ce ne trebuie este, de fapt, o revoluţie morală?

– Eu simt nevoia recunoaşterii şi acceptării lumii şi momentului în care suntem, cu bune şi cu rele. Trebuie să fim realişti, nu să ne comparăm cu alte state, nici mai bune, nici mai rele. Să ne ştim locul şi ce putem face pentru a creşte. Cel mai important este să ne identificăm potenţialul de români, să nu îl mai diluăm. Să izolăm ceea ce ne trage în jos ca societate şi să exploatăm mai mult părţile frumoase, elementele native, care ne diferenţiază de alte popoare.

 1. Aţi amânat deja două concerte, care ar fi trebuit să aibă loc imediat după tragedia din Colectiv, iar fanii Vunk au salutat cu respect această decizie. “Este nevoie de puţină linişte. Şi pe scenă şi în faţă ei.”, scria trupa Vunk pe pagina de Facebook. Ce resurse interioare crezi că trebuie mobilizate pentru ca artiştii să depăşească durerea pierderii unor prieteni, să urce din nou pe scenă şi să împartă cu publicul bucuria unui concert bun?

– Muzica este un combustibil emoţional extraordinar de puternic. Este cea mai bună evadare interioară, cea mai puternică formă de a te exprima, prin care să te înţeleagă mase întregi de oameni fără a folosi cuvintele. Trebuie să folosim muzica pentru a ne exprima şi aceste sentimente, de frustrare, de nedreptate, de durere, de nevoie de a se face dreptate. Din păcate, o să mai treacă ceva vreme până când publicul va simţi din nou bucuria unui spectacol. Până acum, concertele erau un mod de evadare. Acum, unii ar putea să le perceapă ca pe nişte capcane.

 12243873_914108358667580_1492452840_n

 1. DJ-ul Markus Schultz a anunţat că va renunţa la efecte pirotehnice în concertele sale. Ce părere ai despre decizia lui? Oare artificiile sunt de vină pentru tot acest dezastru? Prevenim, prin astfel de decizii, apariţia unor evenimente cutremurătoare de tipul celui din Colectiv?

– Nu artificiile au omorât oamenii. Ci alţi oameni, prin nepăsare şi indolenţă. Până acum, la orice eveniment, artificiile erau atracţia principală, erau momentul de apogeu. De dată asta, artificiile au descris apogeul unor incompetenţi, al unui stil de a face legi, de a alege să le respecţi sau nu. Cred că mulţi artişti o să renunţe la efecte pirotehnice pentru o perioadă. Noi am făcut-o, deja.

 1. În această toamna, Vunk a avut, la Sala Polivalentă, concertul anual, devenit deja o tradiţie. “Un Nou Univers”, care a fost şi cel mai mare eveniment multimedia din România, a fost susţinut de un concept foarte frumos, care vorbea oamenilor despre bucurie, speranţă, dorinţa şi puterea de a-şi urma visurile. Cum arată, de fapt, Noul Univers propus de Vunk?

– Universul nostru arată aşa cum a arătat publicul în cele două ore de spectacol – plin de bucurie, cu prietenie faţă de cei de lângă ei, chiar dacă nu îi cunoşteau personal, cu încredere în propriile forţe, cu energie, cu emoţie exprimată şi manifestată, cu viziune.

 1. Dostoievski spunea că “Frumuseţea va salva lumea”. Crezi că este adevărat? Dacă da, spune-ne cum crezi că poate cultiva fiecare din noi această frumuseţe?

  –  Trebuie făcut doar un gest minim, pentru început. Nu judeca pe nimeni şi fă pe cineva să zâmbească. Aşa, din senin.

 cornel

 1. Din acest punct de vedere, crezi că artiştii fac lumea mai bună?

– Orice formă de artă este o şansă la fericire. Da, artiştii au privilegiul şi răspunderea să facă lumea mai bună.

 1. Poveştile pe care le-ai scris până acum – şi pe care sperăm să le vedem cât mai curând publicate – surprind prin lumea pe care o creezi, personajele fascinante, puternice şi drumul iniţiatic pe care îl au ele de parcurs. Care sunt temele cele mai importante ale poveştilor tale? Despre ce vorbesc ele oamenilor?

– Poveştile sunt dorinţa fiecăruia dintre noi de a găsi o lume ideală, de a trăi ceea ce nu găseşti în realitatea ta. În poveştile mele, mă caut pe mine, în primul rând, dar fugind de mine, în acelaşi timp. Poveştile sunt lecţiile pe care le învăţăm netrăindu-le pe pielea noastră.

Polivalenta UNU 2015-53

 1. Ce este dincolo de “Un Nou Univers”? Ce alte proiecte mari pregăteşte Vunk pentru fanii săi? 

  – Terminăm de înregistrat albumul “Un Nou Univers”, pe care îl lansăm în primăvară. Acesta este cel mai important pas următor în povestea noastră. Şase dintre piese le-am cântat deja în concertul de la Polivalentă. Iarna asta le scriem şi le înregistrăm pe restul.

 1. Să ne gândim că prietenii şi colegii de scenă care au fost victime ale nenorocirii din Colectiv sunt acum dincolo de durere şi de disperare. Să ne gândim că ei nu au murit şi sunt toţi aici, în faţă noastră. Ce le-ai spune?

– We will rock you forever.
COOLtura Mall

Post a comment