Ştiai că eşti la fel de rapid ca o maşină de Formula 1?

Însă aceasta dacă ne referim doar la viteza cu care circulă informaţia în mintea ta. Creierul uman este cel mai complex organ din corp şi probabil una dintre cele mai complexe creaţii din tot universul. Capacităţile acestui “centru de comandă” sunt fascinante, deşi ştiinţa recunoaşte că, în ceea ce priveşte creierul, sunt mai multe lucrurile pe care nu le ştim decât cele pe care le ştim.

Iată câteva dintre informaţiile mai puţin ştiute despre acest organ – unele te vor uimi, altele te vor face să simţi nevoia de a reflecta. Însă toate îţi vor stârni admiraţia faţă de această uluitoare şi sofisticată maşinărie pe care cu toţii o posedăm.

  • Creierul reprezintă circa 2% din greutatea corporală, însă este cel mai mare consumator de energie. 20% din totalul de energie şi oxigen sunt necesare pentru funcţionarea acestui mecanism complex.
  • Creierul tău este 73% apă! O deshidratare de doar 2% îţi va afecta atenţia, memoria şi alte capacităţi cognitive. Iar dacă transpiri abundent timp de 90 de minute şi nu te hidratezi, creierul tău va fi mai bătrân cu un an!
  • O părticică de ţesut din creier, de mărimea unui fir de nisip, cuprinde 100.000 de neuroni şi un miliard de sinapse care comunica toate între ele.
  • Viteza de circulaţie a informaţiei în creier este de aproape 300 de km/h! Adică la fel de rapid ca o maşină de la Formulă 1!
  • În fiecare zi îţi trec minte, în medie, aproximativ 50.000 de gânduri. Din păcate, 70% dintre acestea sunt de obicei negative.
  • Viaţa modernă nu are efecte tocmai benefice asupra creierului nostru. Dacă în urmă cu două decenii puterea medie de concentrare era de 12 secunde, acum a ajuns la 8 – adică mai puţin cu o secundă decât cea a unui peştişor auriu!
  • Multitasking-ul, de care suntem atât de mândri, ne face în realitate mai puţin productivi. Rezultatul jonglării cu mai multe sarcini se traduce printr-o scădere a capacităţii de concentrare, a capacităţii de învăţare şi a performanţelor şi, în plus, afectează memoria de scurtă durata.
  • Dacă te-ai îmbătat şi nu-ţi mai aminteşti ce ai făcut cu o zi în urmă, aceasta nu se întâmplă pentru că ai uitat. Atunci când eşti beat, creierul tău nu are capacitatea să stocheze amintiri.
  • Creierul este protejat prin structura sa de pătrunderea substanţelor străine. Însă acest mecanism nu funcţionează perfect. Durează doar 7 secunde până ca nicotina să pătrundă în creier şi 6 minute pentru ca acesta să fie afectat de alcool.
  • Crezi că ai capacitatea de a controla tot ceea ce se întâmplă în viaţa ta şi că iei în mod raţional deciziile? Mai gândeşte-te o dată! 95% dintre decizii sunt dictate de subconştient!

 

COOLtura Mall

Post a comment