Cristian Mungiu este singurul regizor român care a fost invitat să devină membru al Academiei Americane de Film, cea care acordă prestigioasele premii Oscar. Aceasta este o premieră pentru cinematografia românească. Alături de alte 682 de persoane din industria cinematografică mondială, Mungiu a primit invitația de a face parte din rândul membrilor cu drept de vot ai Academiei, care acordă anual Oscarurile. 

foto: IMDb

foto: IMDb

Realizările remarcabile ale lui Cristian Mungiu i-au convins pe cei din Academie să îi acorde statutul de membru. Scenariile pe care le-a scris pentru filmele „După dealuri” şi „Occident”, dar şi regia filmelor „Bacalaureat” şi “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” au atras atenția industriei de peste Ocean. Conform Agerpres, Cristian Mungiu este unul din cei 18 cineaști menționați la mai multe categorii – în cazul său categoria „regizori” și „scenariști”, iar dacă acceptă invitația de a se alătura membrilor Academiei va trebui să opteze pentru o singură categorie. Pentru a fi selecționat, un nou recrut trebuie să fie susținut de doi membri ai Academiei care apreciază realizările celui nominalizat.

foto: IMDb

foto: IMDb

Aceasta este încă o recunoaștere a talentului lui Cristian Mungiu și o onoare pentru cinematografia din România. La 48 de ani, Mungiu este laureat al Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, în 2007, pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și câștigător al premiului pentru regie la ediția din 2016 a aceluiași festival, pentru „Bacalaureat”.

foto: IMDb

foto: IMDb

 

COOLtura Mall

Post a comment