
Director de creaţie şi hair-designer la Atelierul de frumuseţe Salon Fason, Cristina Grama este înainte de toate o artista desăvârşită, care propune publicului ei lucrări inedite în spaţiul artistic românesc – „tablouri vii” şi „sculpturi” realizate într-unul dintre materialele cele mai fragile şi totodată pline de personalitate – părul uman. Îndrăgostită de frumos, Cristina Grama transformă modelele sale în adevărate opere de artă vii şi astfel s-au născut unele dintre cele mai spectaculoase colecţii ale sale. A reinterpretat istoria şi cultura populară într-un mod foarte original, prin coafuri, ţinute minimaliste şi make-up în „Sarmizegetusa – Cine suntem?”, „Ecouri brâncoveneşti”, „Moldova”, „Transilvania, mon amour” şi a adus un omagiu operei lui Brâncuşi în alte două colecţii impresionante. Alături de artistul plastic Georgeta Constantinescu, pe 3 decembrie, de la 18.30, la Biblioteca Naţională a României, Cristina Grama desfiinţează graniţa dintre arte la vernisajul expoziţiei „Armonia artelor”, un spectacol complex, în care pictura, hair-designul, coregrafia, muzica, make-up-ul şi designul vestimentar sunt integrate într-un moment artistic de o sensibilitate aparte.
- Cristina Grama, eşti director de creaţie şi hair-designer la salonul Fason. Cum ai descrie munca ta?
De câte ori sunt întrebată cu ce mă ocup, îmi place să cred şi să spun că fac lumea mai frumoasă şi mai fericită.
- „Sarmizegetusa – Cine suntem?”, „Ecouri brâncoveneşti”, „Moldova”, „Transilvania, mon amour” sunt colecţii care reinterpretează istoria şi cultura populară într-un mod foarte original. Cum ţi-a venit ideea de a trasforma o persoană într-o opera de artă?
După ce am tot căutat inspiraţia peste hotare, m-am trezit într-o dimineaţă şi am văzut mult mai clar şi mai aproape frumosul din jurul meu. Mi-am conştientizat identitatea, am aruncat o privire în trecut şi am ţinut să adaptez în contextul contemporan momente, fragmente şi elemente româneşti. Căutând autenticitatea, am ajuns la concluzia că numai atunci când te cunoşti pe tine şi pe ai tăi poţi fi cu adevărat original, autentic.
- Ce te inspiră pentru colecţiile tale care sunt unice în ţara noastră ca desfăşurare de forţe, mix de arte, concept, design vestimentar?
După părerea mea, artele nu pot fi separate. Simt că se completează, se pun reciproc în valoare. Totul este să găseşti armonia, contextul şi pretextul.
- Ai o relaţie specială cu artistul plastic Georgeta Constantinescu. Împreună aţi realizat evenimente artistice unice în România. Elementele de hair-design, costume, make-up, coregrafie şi muzică vin în completarea tablourilor. De ce ai ales această colaborare?
Este vorba despre admiraţia mea pentru pictură. Am transpus prin munca mea imagini şi sentimente care-mi apar în ochii minţii atunci când stau în faţa lucrărilor Georgetei.
- Ai adus un omagiu operei lui Brâncuşi prin colecţiile tale. Brâncuşi a modelat ideile sale în piatră, lemn sau oţel. Tu ai realizat „sculpturile” tale într-un material mult mai fragil – părul uman. Faptul că opere de artă atât de expresive şi emoţionante nu se pot păstra mai mult timp nu te necăjeşte?
Am lucrat două colecţii inspirate din arta lui Brâncuşi – una dintre ele în proiectul „Alte Arte”, iar cealaltă colecţie se numeşte „Zestrea”, proiectul Lilianei Turoiu, în care am fost invitată. Brâncuşi a trăit pe această lume cu un scop măreţ, inspirând o lume întreagă în jurul lui, fapt care m-a provocat şi pe mine să creez nişte instalaţii din lână şi par uman. Şi nu, nu mă necăjeşte fragilitatea acestor lucrări. Cu ajutorul fotografiilor ne bucurăm de fiecare colecţie şi ne amintim de pasiunea lucrului în echipa.
- Ai trei copii. Care ţi se pare cel mai important lucru pe care trebuie să li-l transmiţi?
Cele mai importante valori pe care încerc să le transmit copiilor mei sunt generozitatea, modestia şi curajul de a cauta ce îţi place să faci cu adevărat.
- Dacă ar fi să descrii lumea în care trăim în câteva cuvinte, care ar fi acelea?
Perfectă în imperfecţiunea ei.
- La mică distanţă de sărbătoarea naţională, poţi să ne spui ce consideri tu că are România cel mai de preţ?
România are în primul rând mulţi oameni cu adevărat talentaţi. Şi este o ţară foarte frumoasă. Îmi plac Delta Dunării şi muntele şi marea.
- Care este visul tău profesional pe care până acum nici nu ai avut poate curajul să-l rosteşti?
Am în minte un proiect măreţ, pe care îl gândesc de mult timp, şi anume un „muzeu” dedicat coafurii.
- Cu ce proiecte te mândreşti cel mai mult până acum?
Cel mai frumos proiect cu care mă mândresc, într-adevăr, este dezvoltarea echipei cu care lucrez în salon, predau la Academie şi cu care realizez toate proiectele.