
Pe 24 februarie, sărbătorim iubirea pe românește! Suntem la aproape două săptămâni de la Valentine’s Day, sărbătoarea de import a iubirii, iar astăzi avem ocazia să ne exprimăm – neaoș, autohton – sentimentele. Străvechiul Dragobete, zeu al tinereții, veseliei și amorului, moștenit este la daci ne îmbie să transformăm această zi într-o sărbătoare a iubirii. Ce alt sentiment ar merita, mai mult decât acesta, să fie celebrat?

Cântată de poeți, subiect de roman și de filme, iubirea fascinează. Dar astăzi vă propunem o altă abordare: să privim iubirea la microscop și să descoperim 10 lucruri care se întâmplă în corpurile noastre atunci când trăim acest sentiment.
- În timpul unui sărut cu o persoană pe care o iubim, creierul lucrează la capacitate maximă! Mai are puțin și dă în clocot! Zone extinse ale creierului sunt concentrate pe senzația resimțită pe buze, în timp ce alte părți ale corpului sunt complet neglijate. În timpul unui sărut, creierul fabrică un „cocktail” de substanțe care ne conferă o senzație similară cu cea a unui drog.
- Dopamina, oxitocina și serotonina sunt cele trei substanțe care activează centrul plăcerii din creier, în timpul unei partide amoroase sau al unui sărut pasional și ne fac să ne dorim repetarea experienței.
- Dopamina eliberată în timpul unui sărut poate stimula aceeași zonă a creierului activată de heroină sau cocaină. Din această cauză experimentăm uneori sentimente de euforie sau comportament adictiv față de o persoană.
- Este adevărat că depinde mult și pe cine sărutăm sau îmbrățișăm, dar oxitocina, „hormonul iubirii” , își face de regulă datoria: favorizează sentimentele de afecțiune și atașament, aceleași care sunt activate la nașterea unui copil sau în momentul când o mamă își alăptează pruncul.
- Sărutul activează între 2 și 34 de mușchi faciali. Ba chiar și pe cei ai gâtului dacă suntem total absorbiți în această activitate. Nu există tonic facial mai eficient decât sărutatul des și îndelung!
- Dacă iubitul sau iubita adorm buștean după o partidă de amor nu trebuie să ne simțim ofensați. Oxitocina eliberată de creier când iubim ne face să ne simțim excitați și entuziasmați. După revenirea la normal a nivelului ei, ne putem simți însă obosiți. De asemenea, oxitocina este adesea „acompaniată” de melatonină – „hormonul care ne reglează ceasul biologic” explică dr. Carlen Costa. Iar când acesta ne trimite la culcare, nu avem cum să ne împotrivim.
- Îmbrățișările tandre, la fel ca și sărutul ne diminuează durerea. Pacienții cu fibromialgie (dureri musculare și de țesut moale) dintr-o clinică din Statele Unite au fost tratați cu îmbrățișări și s-a constatat o ameliorare a acestora. Nu degeaba ni se spunea când eram mici și ne loveam: „Pupă mama și trece!”
- Când ne sărutăm, ardem, în medie, aproximativ 26 de calorii/minut, iar în timpul unei partide de sex, 100 – cam atât conțin două borcănele cu iaurt, 100 g de struguri, o pară și jumătate sau două mere. Dar cine stă să numere caloriile pierdute? Pentru aceasta există alergatul la bandă.
- Iubirea ne face bine la sănătate! Îmbunătățește activitatea creierului și capacitățile cognitive – chiar și memoria, spun cercetătorii australieni, care au făcut o corelație între activitatea sexuală frecventă, până la o vârstă înaintată și performanțele memoriei.
- Durerile de cap nu sunt o scuză pertinentă pentru a ne îndepărta iubitul sau iubita. Dragostea are leac de cojocul lor! Dilatarea vaselor de sânge și normalizarea tensiunii arteriale pun pe fugă și durerile de cap și stresul, un alt factor care poate sta la originea lor.

Revenind la Dragobete, nu cumva, Doamne ferește!, să nu sărbătorim iubirea în această zi! Tradițiile străvechi spun că cine n-o face, n-are parte de dragoste tot anul! Sperăm să fi descoperit cu interes chimia secretă a corpului atunci când suntem îndrăgostiți. Dar bine ar fi ca acum să uităm de toate! Și să iubim așa cum simțim!