
Ţi s-a întâmplat ca în unele case sau birouri să te simţi bine, iar în altele, total inconfortabil, fără să ştii de ce? „Casa asta are o energie bună sau rea”, după caz, obişnuim să spunem, simţind instinctiv dacă un loc este primitor sau dimpotrivă, ne afectează starea de spirit. Feng-Shui, „vânt” şi „apă” în limba chineză, străvechea filozofie de viaţă orientală, ne învaţă cum să echilibrăm energiile spaţiului în care trăim. Iar aceasta are efecte asupra întregii noastre vieţi. „Universul ne veghează şi este foarte bine organizat, noi doar avem nevoie să învăţăm să folosim instrumentele deja existente!”, este de părere Geo Pană, Life & Career Coach şi lector la Fundaţia Calea Victoriei, care a ţinut de curând un atelier despre modul în care folosirea artei Feng Shui ne poate schimba viaţa. Cei interesaţi de spiritualitatea orientală se pot întâlni cu lector Geo Pană pe 22 februarie, la Fundaţia Calea Victoriei, la atelierul despre Meditaţie şi tehnici de relaxare.
- De curând aţi început la Fundaţia Calea Victoriei o nouă ediţie a atelierului de Feng-Shui cu titlul „Echilibrul casei mele”. O întrebare de la sceptici: arta Feng-Shui chiar funcţionează? Ce ne puteţi spune despre ea?
Pentru că are la bază principiul echilibrării energiilor, armoniei yin-yang, da, arta Feng-Shui chiar funcţionează, fapt acceptat şi în mod oficial, pentru că este insclusă în lista terapiilor complementare şi în România. Feng-Shui-ul este de fapt o tehnică ce îmbină impregnarea cu informaţie energetică a unui loc, a unui obiect, cu purificările de spaţiu şi combinarea culorilor în mod armonios (un fel de design cromatic).
- Ce schimbări pot aştepta în viaţa de zi cu zi cei care încep să practice Feng-Shui?
Cei care vor începe să practice Feng-Shui vor capătă o altfel de perspectivă asupra vieţii, a energiilor care îi înconjoară, dar mai ales vor simţi că se schimbă energia din spaţiul unde aplică Feng-Shui. Vor observa că sunt mai liniştiţi, vor obţine mai multă claritate şi vor simţi în timp că schimbările au fost reale şi importante în toate ariile vieţii.
- Cât de important este echilibrul casei sau al locului de muncă pentru oameni?
Dacă ne gândim la realitatea timpului petrecut acasă (o treime din 24 de ore), iar la job, adesea, mai mult de o treime din 24 de ore, realizăm că e foarte important să avem echilibru în spaţiul în care locuim şi muncim.
- Celor care muncesc în aşa-numitele „clădiri bolnave”, corporatiştii, în general, în acele clădiri fără lumina naturală, fără aer şi fără intimidate ce le puteţi recomanda? Există vreo practică în artă Feng-Shui pentru a face şi aceste locuri mai „prietenoase”?
În primul rând recomand să se facă o curăţare a spaţiului (încăperii), apoi să menţină ordonat şi bine organizat spaţiul propriu, pe care îl are fiecare la dispoziţie. Mai mult, se pot activa remedii specifice zonei carierei.
- Care este regula de baza în Feng-Shui, cea pe care nu trebuie sub nici o formă să o încălcăm?
Să facem curat des, să curăţăm/purificăm spaţiul şi să aruncăm/donăm obiectele nefolosite de un an sau mai mult.
- Câteva sfaturi, va rugăm, despre cum putem aduce concret echilibrul în casele noastre.
Echilibrul unei case poate fi realizat prin curăţenie, purificarea spaţiului, aplicare de remedii Feng-Shui, echilibru cromatic (fără culori în exces), lucrul cu sinele pentru a ajunge şi la echilibru personal. Omul va sfinţi întotdeauna locul. Şi mai trebuie să ne ascultăm intuiţia în ceea ce priveşte decorarea unui spaţiu.
- Există case în care arta Feng-Shui nu poate funcţiona? Există case încărcate de energii negative? Cum ne afectează şi ce trebuie să facem în acest caz?
Feng-Shui-ul, ca metodă de reechilibrare a unei case, are o influenţă foarte puternică, dar un bun practicant Feng-Shui ştie să îmbine şi alte tehnici când sunt încărcări energetice nebenefice (de exemplu, face măsurători radiestezice pentru stabilirea prezenţei Nodurilor Hartmann, nocive pentru sănătate). Fiecare casă îşi schimbă zilnic „încărcătura energetică” şi în funcţie de energia locatarilor, de cât de încărcat este spaţiul cu obiecte. În funcţie de formă şi culoarea obiectelor, este o casă „primitoare” şi cu un Feng-Shui bun, sau „neprimitoare”, cu dezechilibre energetice puternice.
- Există practici Feng-Shui şi pentru abundenţă financiară. Concret, cum te poate ajuta mutarea unor obiecte prin casă sau un portofel de o anumită culoare să devii mai prosper?
Putem face acest lucru concret, prin informarea unor obiecte cu energia gândurilor noastre (folosirea de mantre, de exemplu) şi prin activarea lor la nivel energetic. Universul primeşte informaţia şi, conform efectului de bumerang, energia emisă se întoarce la sursă şi apar schimbări. Culoarea roşie multiplică energia, revigorează, este o energie de creştere, la fel ca în cromoterapie, astfel că efectul este de a creşte energia unui anumit tip de remediu (remediile Feng-Shui sunt obiecte-simbol cu încărcătură energetică specifică).
- Există Feng-Shui şi pentru echilibrarea vieţii amoroase. Ce reguli trebuie respectate?
Da, există. De fapt, aceasta este una dintre ariile des cerute de clienţi spre activare. În primul rând, în remediile pentru această zona sunt folosite obiecte pare (două rate mandarine, doi delfini, doi cocori s.a.m.d.) Apoi trebuie verificată zona potrivită pentru a aplica, a pune acest remediu. Aceasta se face ţinând cont de harta Ba-Gua, care conţine nouă arii principale din viaţa noastră (cum ar fi sănătatea, dragostea, prosperitatea, familia s.a.m.d.).
- Ne poţi povesti o întâmplare personală legată de folosirea artei Feng-Shui?
Îmi amintesc de un bun prieten, care ştia că mă ocup de ceva vreme de Feng-Shui şi se tot amuza din cauza remediilor şi a metodei în sine. Cu toate astea, m-a rugat să fac şi pentru el o consiliere, mai mult ca amuzament, dar şi pentru a vedea cum şi dacă funcţionează. După nici o săptămâna, m-a sunat să mă întrebe dacă sunt cumva vrăjitoare, datorită schimbărilor în bine care au survenit în viaţa lui. Şi azi ne amuzăm de această întâmplare: cum la început nu a crezut şi apoi a devenit un puternic susţinător al artei Feng-Shui. Lucrul acesta se întâmplă mult mai pregnant când persoana era iniţial suspicioasă.
Să nu uităm ca universul ne veghează şi este foarte bine organizat. Noi doar avem nevoie să învăţăm să folosim instrumentele deja existente!