În concepția comună, fericirea este frecvent asociată cu șansa. O minoritate de oameni care au norocul să fie frumoși, celebri, bogați și destul de sănătoși par să aibă toate motivele să fie mai fericiți decât majoritatea. Fericirea nu este distribuită echitabil și în niciun caz nu pare să ajungă pentru toată lumea. Această idee este total contrazisă de oamenii de știință, iar cele mai recente studii din domeniul psihologiei, neuroștiințelor, economiei și filosofiei concluzionează că fericirea se poate construi zi de zi și fiecare om o poate atinge. În Construiește-ți viața pe care o dorești: arta și știința de a deveni mai fericit, carte publicată de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, Arthur C. Brooks și Oprah Winfrey descriu fericirea ca pe un construct realizabil de toți cei care sunt informați și pun în practică toate cunoștințele pe care le au în domeniu. Arthur C. Brooks, profesor universitar care predă un curs de fericire foarte popular la Harvard, susține că oamenii trebuie să înțeleagă cum funcționează mintea, cum să se raporteze la emoții. Astfel, o viață mai bună, mai fericită se construiește din interior spre exterior – de la înlocuirea emoțiilor negative cu unele pozitive, la construirea pilonilor pe care se sprijină fericirea: familia, prietenii, munca și viața spirituală. „Așa cum a funcționat pentru noi, poate funcționa și pentru tine”, spun autorii. Mai jos, sunt 5 sfaturi practice despre cum putem fi mai fericiți desprinse din cartea Construiește-ți viața pe care o dorești: arta și știința de a deveni mai fericit.
1. Învață să-ți gestionezi emoțiile
Mulți oameni cred că, în general, fericirea depinde de rezolvarea unor cauze exterioare, care țin pur și simplu de ghinion sau comportamentul altora. Dacă soțul/soția nu ar fi atât de enervat(ă), dacă șeful ar deveni mai calm, copiii mai cuminți și veniturile pe lună mai mari… Dar pot trece zeci de ani din viață, în zadar, așteptând ca lucruri pe care nu le putem influența să se schimbe. Profesorul de fericire Arthur C. Brooks propune o altă modalitate: dacă împrejurările nu pot fi schimbate, reacția față de ele se poate modifica. Astfel, în loc să dorim ca alții să fie diferiți, fiecare poate lucra cu el însuși, observându-și emoțiile și alegând conștient cum să reacționeze în împrejurări nefavorabile. Arthur C. Brooks oferă exemple practice și seturi de exerciții pentru ca principiile expuse de el să fie ușor de aplicat în viața de zi cu zi.
2. Înlocuiește emoțiile negative cu unele pozitive
Furia, tristețea, descurajarea, frica sunt emoții pe care le simte fiecare om. În contexte potrivite, pentru perioade scurte nu sunt dăunătoare, ci pot chiar salva viața. Dar dacă emoțiile provin preponderent doar din această zonă, starea interioară e tot ce poate fi mai departe de fericire. În Construiește-ți viața pe care o dorești, Arthur C. Brooks detaliază cum se pot înlocui emoțiile negative cu unele din sfera pozitivă – recunoștința, speranța, compasiunea. Totodată, avertizează că procesul de substituție emoțională înseamnă exercițiu, practică zilnică până devine automatism, dar schimbarea obținută este spectaculoasă.
3. Concentrează-te mai puțin asupra ta
Contrar a ceea ce ne-am putea imagina, cu cât ne gândim mai mult la noi înșine, cu atât scade nivelul de fericire. Arthur C. Brooks subliniază că tendința de a ne concentra asupra modului în care suntem percepuți de ceilalți – la muncă, în cercul de prieteni, pe rețele sociale etc – conduce la fluctuații dureroase ale dispoziției. Psihologii atrag și ei atenția că preocuparea excesivă față de propria persoană este asociată cu anxietatea și depresia. „Este cât se poate de normal să fim preocupați de noi înșine. Dar asta nu ne ajută să fim mai fericiți”, spune Arthur C. Brooks. În schimb, orientarea spre exterior, spre oamenii din jur și spre lume crește semnificativ starea de bine. Specialistul în arta fericirii recomandă: „Reține că scopul tău este să te concentrezi pe ceilalți, dar nu pe părerea lor despre tine. O metodă de a face asta este să‑ți aduci aminte că nimănui nu‑i pasă de tine. În mod ironic, deși te simți prost din cauza a ce‑ar putea crede alții despre tine, aceștia au mult mai puține păreri despre tine — pozitive sau negative — decât îți imaginezi”.
4. Preocupă-te de lucrurile care contează
În Construiește-ți viața pe care o dorești: arta și știința de a deveni mai fericit, autorii atrag atenția că fericirea se sprijină pe patru piloni importanți: familia (chiar și una imperfectă), relațiile de prietenie profunde, autentice, munca făcută cu plăcere și spiritualitatea. Oprah Winfrey și Arthur C. Brooks demonstrează că lucrurile nu trebuie să fie perfecte ca să fim fericiți. „Profesorul de fericire” de la Harvard Business School dezvăluie metodele prin care dificultățile în familie sau în relații pot deveni oportunități de creștere, arată cum se poate crește satisfacția în zona profesională, dar și că spiritualitatea este corelată cu ameliorarea sentimentului de singurătate și găsirea unui scop în viață, criterii indispensabile fericirii.
5. Fii prezent
„Una dintre cele mai mari probleme din viață este că nu prea o trăim cu adevărat. Gândește-te puțin: de câte ori ești prezent pe deplin?” Cu mintea pendulând cel mai adesea între trecut și viitor, „ca o maimuță nebunatică”, majoritatea oamenilor pierd printre degete clipa prezentă. Arthur C. Brooks consideră că sunt două motivele pentru care oamenii procedează astfel: fie nu știu cum să se simtă „acasă” în propria minte, fie știu, dar experiența nu este plăcută și preferă să o evite. Autorul cărții Construiește-ți viața pe care o dorești recomandă meditația sau rugăciunea, altfel spus, experiențele transcendente, pentru a crește starea de conștiență și a deveni cu adevărat prezenți în fiecare clipă. Pentru cei care nu sunt persoane spirituale, conectarea cu natura este ideală. O plimbare cu picioarele goale prin iarbă poate face minuni!
Concluzia cărții scrise de Arthur C. Brooks și Oprah Winfrey este simplă: „Pentru a construi viața pe care ți-o dorești e nevoie de timp și de efort. Dacă amâni să pornești la drum, vei aștepta fără un motiv întemeiat să devii mai fericit… și să-i faci mai fericiți pe alții. (…) Dacă și tu te-ai săturat să aștepți, hai să pornim la drum”.